Jimi Hendrix - Edo Maajka - Enes Bajramovic

Na današnji dan u svijetu muzike: 25. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1942 – Rođena Aretha Franklin, američka pjevačica koja je nosila titulu “Kraljica soula”.

1947 – Rođen Elton John, engleski pjevač, autor i pianist, pravim imenom Reginald Kenneth Dwight.

1947 – Rođen Momčilo Popadić, dramski pisac, putopisac, novinar i pjesnik, jedan od najplodnijih tekstopisaca za mnoge poznate izvođače zabavne i pop muzike.

1963 – Američka surf-rock grupa Beach Boys obavila svoj drugi album”Surfin’ USA” koji je na nacioalnoj top listi proveo skoro 20 mjeseci u učvrstio njihovi poziciju naovih zvijezda. Kao autor naslovne pjesme “Surfin’ USA” prvobitno je bio potpisan samo lider i pjevač benda Brian Wilson, iako je riječ o obradi “Sweet Little Sixteen”, čuvenog hita Chucka Berryja. Tek poslije sudske tužbe, i Berry je naveden kao autor.

1967 – Engleski rock gitarista Jeff Beck snimio numeru “Beck’s Bolero” s kojom je počeo rad na prvom samostalnom albumu. Aranžman je na osnovu Ravelovog ”Bolera” uradio Jimmy Page, a broj su nimili Beck, Page, Keith Moon (The Who), John Paul Jones i Nicky Hopkins. Trivija: vrisak prije ‘divljeg dijela’ pjesme pripada Moonu, a dogodio se zbog slučajno oborenog skupog mikrofona.

1970 – Objavljen koncertni album Jimija Hendrixa pod nazivom “Band of Gypsys”, prvo njegovo live izdanje, ali i posljednje koje je on autorizirao prije svoje smrti u septembru iste godine. Band of Gypsys su činili basista Billy Cox i bubnjar Buddy Miles. Snimci su načinjeni na dva koncerta u njujorškoj dvorani Fillmore East, 31. 12. 1969. i 1. 1. 1970. Snimljeno je svih 26 pjesama koje su izveli, ali je za album izabrano devet numera. Jedna od njih je 12-minutna “Machine Gun”, koja nikada nije snimljena u studiju, a od najslavnijih Hendrixovih naslova uvrštena je samo “Foxy Lady”.

1982 – Na koncertu slavnog engleskog rock sastava Boomtown Rats Boba Geldofa, u zagrebačkom Domu sportova, kao predgrupa je nastupila novovalna rock grupa Zvijezde, čime započinje zvjezdana karijera novog izvođača na sceni, kojeg je kao pjevač predvodio Renato Metessi.

1984 – Beogradska novovalna rock grupa Jakarta završila je rad na svom debitantskom albumu koji će u aprilu objaviti PGP pod nazivom “Maske za dvoje”, a donosi nekoliko zapaženih pjesama kao “Pozovi me”, “Piromanija”, “Dama sa severa” i “Spiritus”.

1985 – Na 57. dodjeli Oscara, nagradu za najbolju originalnu pjesmu dobila je “I Just Called to Say I Love You” Steviea Wondera iz filma “Woman in Red”. U kategoriji “Original Song Score” Oscara je dobio Prince za “Purple Rain”.

1987 – Riječka punk rock grupa Grč završila studiju miksanje sedam pjesama za album “Sloboda narodu” koji je samo na audio kazeti objavila mala nezavisna izdavačka kuća FV Založba iz Ljubljane. Pjesme “Noćas se Beograd pali”, “Još ima krvi” i “Nož u mojoj ruci” pojavile su se iste godine i na kompilaciji “Rijeka – Paris – Texas”.

1997 – Objavljen album “Life After Death”, drugi i posljednji koji je za života snimio američki reper The Notorious B.I.G. On je ubijen 16 dana ranije, 9. marta, u Los Angelesu.

2006 – Umro Enes Bajramović (56), lider pop-rock grupe Cod. Rođen u Zenici, karijeru je započeo u grupi Rock, u kojoj je svirao i Ipe Ivandić. No, njegovo najplodnije i najpoznatije razdoblje je druga polovina 70-ih i rad sa grupom Cod. Ovu su grupu 1974. osnovali Nenad Jurin (kasnije u Indexima), Džemo Novaković, Izidor Kajić i Ivica Propadalo (kasnije član Teške industrije). Tek dolaskom Enesa Bajramovića kao gitariste i glavnog autora, grupa Cod postiže uspjehe s njegovim pjesmama kao što su “Dođi mi na čaj”, “Ciciban”, “Rok za moju bivšu punicu i njenu priajteljicu”. “Novi štos”, “Ekskurzija”, “Bijeli bagremi” i vjerovatno najpoznatija “Denny”.

2008 – Četvrti album Ede Maajke ”Balkansko a naše” izašao pod etiketom Menarta i donosi 15 novih pjesama (”Daj mi ljubav”, ”Klimaj glavom”, ”Pokradi lovu”, ”Sve prolazi” itd.). Kao gosti, na albumu se pojavljuju Dino Šaran, Saša Antić, General Woo, Ivana Starčević i Disciplinska komisija.

2022. Umro Taylor Hawkins, dugogodišnji bubnjar jedne od najatraktivnijih rock grupa današnjice, Foo Fighters.