Šarlo akrobata - Trainspoting - Rolling Stones Jaz

Na današnji dan u svijetu muzike: 09. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1946 – Rođen Bon Scott, originalni pjevač australske hard rock grupe AC/DC.

1947 – Rođen Mitch Mitchell, engleski rock bubnjar, najpoznatiji kao član grupe The Jimi Hendrix Experience.

1954 – Rođena Debbie Sledge, najstarija od četiri sestre koje su formirale pjevačku R&B, soul i disco grupu  Sister Sledge.

1957 – Rođen Nebojša Krstić, pjevač i perkusionista u novovalnoj grupi Idoli.

1959 – Rođen Jim Kerr, pjevač i suosnivač škotskog rock benda Simple Minds.

1959 – Rođen Marc Almond, engleski pop rock pjevač i član dua Soft Cell koji se smatra jednim od pionira electro synth-popa.

1962 – Rođen Nikola Čuturilo, gitarista grupe Riblja čorba i solo umjetnik.

1963 – Rođen Zvonko Đukić Đule, osnivač i lider beogradske rock grupe Van Gogh.

1964 – Na današnji dan grupa The Animals dospjela je na vrh top liste s pjesmom “House of the Rising Sun”, samo nekoliko dana poslije njenog objavljivanja. Pjesma je postala znak prepoznavanja ove grupe i još više njezinog pjevača Erica Burdona, poznatog po posebnom dubokom i hrapavom glasu. Zanimljivo, “House of the Rising Sun” je ostala jedini “broj 1” za Animalse u njihovoj karijeri. Pjesma je izabrana među 500 najvećih u rock muzici ikada, upisana je u Grammy dvoranu slavnih, te proglašena za jedan od songova koji su promijenili rock and roll. Jeste li znali: Domaće prepjeve ove pjesme snimili su Miki Jevremović u pratnji beogradske grupe Zlatni dečaci, te beogradski pjevač Žarko Dančuo.

1965 – Rođena Courtney Love, američka rock pjevačica i gitaristica, te suosnivačica punk rock grupe Hole, a većini poznatija kao supruga Kurta Cobaina, pjevača grupe Nirvana.

1971 – Objavljen album “Fireball” grupe Deep Purple, njihovo peto studijsko izdanje i drugo sa najčuvenijom postavom – Blackmore, Gillan, Glover, Lord i Paice. Oni su i zajednički kao autori potpisali sve pjesme. Album je objavljen najprije u Americi i Kanadi, a u Velikoj Britaniji tek u septembru. Izdanja su, također, bila različita – američko je imalo pjesmu “Strange Kind of Woman”, a u europskom je umjesto nje bila uvrštena “Demon’s Eye”. Naslovna pjesm “Fireball” bila je udarni hit albuma, a još su se izdvojile “The Mule”, kao koncertni adut s posebnom bubnjarskom solo dionicom, te 8-minutna “Fools”, osebujna tema s električnim čelom u prvom planu. Jeste li znali: Deep Purple je u to vrijeme bio upisan u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda kao najglasniji bend u svijetu. S razdaljine od 32 metra ispred zvučnika izmjerena je jačina zvuka od 117 decibela. Rekod je srušila grupa The Who na koncertu 1976. kada je izmjereno 126 dB, da bi početkom 80-ih američka post-punk grupa Swans sve nadmašila 140 dB, a u to vrijeme policija je često prekidala njihove nastupe zbog nepodnošljivo bolne jačine zvuka.

1975 – Rođen Jack White, rođen pod imenom John Gillis, gitarista i pjevač američkog alternativnog rock benda The White Stripes, koju je osnovao sa suprigom, bubnjarkom Meg White.

1981 – Jugoton objavio prvi album beogradske novovalne grupe Šarlo akrobata pod nazivom “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”. Postavu su činili Milan Mladenović (gitara, vokali), Dušan Kojić Koja (bas, vokali) i Ivan Vdović Vd (bubnjevi, vokali).

1987 – Michael Jackson završio snimanje albuma “Bad”, nasljednika čuvenog i komercijalno neprevaziđenog “Thrillera”. Novi je album objavljen potkraj ljeta, a Michael ga je najavio samo jednim singlom, “I Just Can’t Stop Loving You”, koji je izašao desetak dana nakon završenog rada i odmah je dospio na prva mjesta i američke i britanske liste, postavši najuspješniji naslov s ovog izdanja.

1996 – Objavljen album “Trainspotting” s muzikom iz istoimenog filma čija je premijera bila pet mjeseci ranije. Od ukupno 29 pjesama na dvostrukom albumu, Iggy Pop ima najviše naslova, četiri, od kojih je “Lust for Life” udarna tema s kojom i započinje film “Trainspotting”. Među ostalim izvođačima čije su pjesme uvrštene u film još su Lou Reed, Blondie, Blur, Brian Eno, New Order i drugi – ali je samo jedna tema originalno urađena za film. Riječ je o naslovnom instrumentalu koji je snimila škotska alteranativna rock grupa Primal Scream.

1996 – Američka country pop pjevačica LeAnn Rimes objavila svoj 4. album pod nazivom “Blue”. Osvojio je dvije Grammy nagrade – u kategorijama “najbolji novi izvođač” i “najbolja ženska country vokalna izvedba”. Hit pjesme s ovog izdanja bile su “Blue”, “One Way Ticket (Because I Can)” i “The Light in Your Eyes”. Jeste li znali: U vrijeme objavljivanja albuma “Blue” LeAnn Rimes je imala samo 14 godina i postala je najmlađa dobitnica Grammyja.

2007 – The Rolling Stones održali prvi koncert u Crnoj Gori, na plaži Jaz u Budvi, u sklopu “A Bigger Bang Toura”, kojim su promovirali 22. studijski album “A Bigger Bang”. Kao predgrupe nastupili su sarajevska Regina i Dado Topić s grupom Time. Za ovu je priliku Dado Topić napisao i posebnu pjesmu “Thank You mr. Rolling Stone”, što je druga njegova posveta rock legendama – na albumu “Neosedlani” iz 1979. objavljena je pjesma pod nazivom “Na koncertu Rolling Stonesa”.