Ian Gillan gettyimages - Laibach

Na današnji dan u svijetu muzike: 08. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1936 – Rođena Gabriela Gabi Novak, jaz pjevačica i popularna interpretatorka zabavne glazbe.

1964 – Američki doo-wop, gospel, soul i R&B sastav The Impressions objavio svoj drugi album “Keep on Pushing”, koji je postao njihovo najuspješnije izdanje. Pjesme s ovog albuma obradili su brojni izvođači, kao što su Ike & Tina Turner, Eric Clapton i Blues Brothers, dok je Bob Marley na koncertima izvodio čak tri covera s ovog izdanja – “Keep On Pushing”, “I Made A Mistake” i “Long Long Winter”.

1965 – Rođen Dubravko Jagatić, zagrebački rock novinar, urednik i pisac, te programski urednik zagrebačkih klubova Đuro, Lapidarij, Pauk, SKUC i Tvornica.

1976 – Objavljen album “Child In Time” britanske jazz-rock fusion grupe Ian Gillan Band. Nazvan je po slavnoj pjesmi grupe Deep Purple i njena je nova džezerska verzija (tri minuta kraća od originala) prvo je Gillanovo djelo nakon što je napustio Deep Purple. Većina pjesama nastale su od demo snimaka što ih je snimao od septembra 1972. do aprila ’74. S albuma je objavljen samo jedan singl, “You Make Me Feel So Good” / “Shame”.

1978 – Rođen Brano Jakubović, klavijaturista / multi-instrumentalista i autor u grupi Dubioza kolektiv, od njenog osnutka 2003. godine, a prije toga bio je član grpe Ornamenti, koju je predvodio Adi Lukovac.

1983 – Britanski pop duo Wham izdao debi album “Fantastic” i s njim odmah dospjelo na prvo mjesto britanske top liste, na kojoj su onda ukupno proveli više od dvije godine. Od osam pjesama, pet je napisao George Michael, a najveći hitovi su “Bad Boys”, “Wham! Rap”, “Young Guns” i “Club Tropicana”.

1985 – Rođen Jamie Cook, gitarista i suosnivač engleskog indie rock benda Arctic Monkeys.

1993 – Objavljen koncertni album grupe Laibach pod nazivom “Ljubljana – Zagreb – Beograd”. Riječ je o snimcima koncertnih nastupa iz 1982. godine u zagrebačkom klubu Lapidarij, u beogradskom SKC-u i na festivalu “Novi Rock” koji je održan u dvorani Križanke u Ljubljani. To su, u stvari, bili i prvi koncerti grupe Laibach, a jedan od njihovih prvih velikih “ispada”, zbog kojih im je jedno vrijeme bilo zabranjeno djelovanje, dogodio se u Ljubljani, kada se njihov tadašnji pjevač Tomaž Hostnik pojavio na sceni u vojničkoj uniformi koja je asocirala na nacističku odoru. S tog nastupa na album je uvrštena 30-minutna snimka izvedbe numera “Cari Amici Soldati” / “Jaruzelsky” / “Država” / “Svoboda” u jednom povezanom nizu. Na CD izdanju se našla i studijska verzija pjesme “Država”, koja je 7. 5. 1982. snimljena u ljubljanskom Metro studiju, što je bilo njihovo prvo studijsko snimanje. Cjelokupni materijal je tek početkom ’92. remasteriran u Londonu i pripremljne za ovaj album. Ako niste znali: Pjevač Laibacha, Tomaž Hostnik, počinio je samoubojstvo nekoliko mjeseci nakon koncerta u Ljubljani i album “Ljubljana-Zagreb-Beograd” grupa je objavila njemu u počast.

1997 – U Orpheum teatru u Minneapolisu premijerno izveden mjuzikl “The Lion King”, utemeljen na istoimenom animiranom dugometražnom filmu u Disney produkciji iz 1994. Autor muzike je Elton John, a libreta Tim Rice, a za pjesmu “Can You Feel the Love Tonight” u izvedbi Eltona Johna dobili su nagrade Oscar i Zlatni globus.

2004 – Najveći pirat u zatvoru. Britanac Mark Purseglove, poznat kao najveći svjetski “bootlegger”, što znači autor neovlaštenih izdanja poznatih pod terminom bootlegg, osuđen je na današnji dan na 3 godine i 6 mjeseci zatvora zbog svog biznisa u kojem je, prema procjenama, stekao profit od 15 miliona funti. Purseglove je distribuiralo bootlegg live izdanja nekih najvećih svjetskih rock grupa, uključujući albume Beatlesa, Davida Bowiea i Pink Floyda. Jeste li znali: Prvi bootleg album u rocku je “Great White Wonder”, dvostruko izdanje s ranim i nekim ukradenim pjesmama Boba Dylana, koje se na tržištu počelo distribuirati 1969. Međutim, postoje i oficijelna bootleg izdanja koja odobrava sam izvođač, a njih najviše u svojoj diskografiji ima upravo Bob Dylan.

2019 – Umrla Maja Perfiljeva (79), pjesnikinja iz Zagreba, čije su stihove pjevali brojni popularni izvođači kao Gabi Novak, Mišo Kovač, Dalibor Brun, Kićo Slabinac, Radojka Šverko, a posebno mjesto ima u pjesmarici Indexa, za koje je napisala stihove za desetak pjesama, među kojima su neki od najpoznatijih naslova – “Da sam ja netko” (Zagreb fest 1971), “Sanjam” (Zagreb fest 1972), ”Balada” (1972.) i ”Hej ti” (1972.).