Live_Earth_concert

Na današnji dan u svijetu muzike: 07. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1932 – Rođen Joe Zawinul, slavni austrijski jazz pianista i jedan od začetnika jazz fusiona, spajanja jazza i rocka.

1940 – Rođen Ringo Starr, bubnjar u grupi The Beatles.

1955 – Rođen Boro Kontić, sarajevski radijski voditelj i urednik omladinskog programa ”Primus” u okviru kojeg je pokrenuo angažiranu satiričnu emisiju ”Top lista nadrealista”.

1967 – Objavljen singl Beatlesa “All You Need Is Love” i krajem godine pjesma se našla na albumu “Magical Mystery Tour”. Skoro dvije decenije kasnije Bajaga je na albumu “Jahači magle” objavio svoju obradu pod nazivom “Samo nam je ljubav potrebna” koja završava originalnim refrenom Beatlesa. Jeste li znali: Prateće vokale u pjesmi Beatlesa “All You Need Is Love” pjevali su Mick Jagger, Keith Richards, Marianne Faithfull, Keith Moon, Eric Clapton, Graham Nash, Pattie Boyd Harrison – koja je u to vrijeme bila žena Georgea Harrisona a kasnije će se udati za Erica Clatona.

1968 – Čuvena engleska blues rock grupa The Yardbirds odsvirala svoj posljednji koncert, a nepuna tri mjeseca poslije formirana je grupa New Yardbirds u postavi Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones i John Bonham, te poslije samo mjesec dana ime promijeniti u – Led Zeppelin. Jeste li znali: Nevjerovatnom koincidencijom, na isti dan, dakle 7. jula, 12 godina kasnije i Led Zeppelin će imati svoj posljednji koncert u originalnoj formaciji, tri mjeseca prije smrti bubnjara Johna Bonhama.

1970 – Američka rock grupa The Stooges izdala svoj 2. album “Fun House”. U to vrijeme se nije dobro prodavao, no kasnije je označen kao izdanje koje je u velikoj mjeri utjecalo na cijelu generaciju muzičara, posebno na punk rock grupe. Poslije više od tri decenije uvršten je na listu 500 najvećih izdanja u rocku ikad. Iako je u Stoogesima dominirao pjevač Iggy Pop, svih sedam songova na albumu “Fun House” potpisala je cijela grupa, a poznatiji su “Down on the Street”, “Fun House” i “L.A. Blues”. Jeste li znali: Grupa The Stooges je od početka karijere postala poznata po svojim kataklizmičkim koncertima i album “Fun House” odlučili su snimiti u pseudo-live maniru. Sve pjesme odsvirali su u studiju kao na koncertu, svi zajedno i bez ikakvog nasnimanja i to redoslijedom kako su pjesme i objavljene na albumu.

1978 – Jugoton izdao album Olivera Dragojevića “Poeta”, kao zbirku pjesama s njegovih festivalskih nastupa, uglavnom iz te godine, a sasržavao je velike uspjehe poput “Molitva za Magdalenu”, “Zbogom ostaj ljubavi”, “Ča je život vengo fantažija” i najslavnije “Oprosti mi pape”.

1979 – Na festivalu zabavne muzike Split ’79 pobijedila netipična i “neobična” nemediteranska pjesma, “Panonski mornar” autora Đorđa Balaševića, koju je ovaj novosadski pjevač izveo sa svojom grupom Rani mraz. Na festivalu su izvedeni još neki budući evergrini, kao što su “Vjeruj u ljubav” (Oliver Dragojević), “Četiri stađuna” (Meri Cetinić) i “Reci mi tiho, tiho” (Novi fosili), no “Panonski mornar” je doslovno oborio splitsku publiku s nogu i ona mu je dala svoj glas, kao što su i Balaševiću na taj način podarili budući stalni dodatak njegovom imenu. Ako niste znali: Ovog ljeta, 1979. godine, Đorđe Balašević i Biljana Krstić iz Ranog mraza nastupali su na seriji koncerata po Jugoslaviji u pratnji grupe Neoplanti i tada je započela Đoletova praksa dugačkih i duhovitih monologa između pjesama. “Ljubio sam snašu na salašu”, objavljena na singlu godinu ranije, na tim koncertima je dobila proširenu verziju koja se pretvorila u pravu komičnu monodramu.

1980 – Engleska hard rock grupa Led Zeppelin odsvirala svoj posljednje koncert u originalnoj postavi. Tri mjeseca kasnije umro je bubnjar John Bonham i grupa je poslije toga objavila jednoglasnu i neopozivu odluku da prestaju raditi.

1986 – Braća Vladan i Jovan Matić, veliki zaljubljenici u reggae, okupili su oko sebe još osam istomišljenika i 7. 7. 1986. u Beogradu formirali reggae sastav Del Arno Band.

1989 – Zvanično objavljeno da je prodaja albuma na vinilnim gramofonskim pločama posustala pred compact discovima. Tadašji britanski No 1 na top listi albuma bio je “Emergency On Planet Earth” Jamiroquaia, objavljen samo na CD-u. Ako niste znali: Još nekoliko godina albumi su objavljivani i na gramofonskim pločama i na diskovima, a onda je u 90-im CD sasvim preuzeo primat. Croatia Records je ploče prestala proizvoditi već 1992. (zadnji LP rock album je bila kompilacija “Drugi način”), dok je PGP RTS svoj pogon za proizvodnju vinilnih ploča prodao 1996. godine jednom britanskom kupcu.

1990 – Dvanaesti i posljednji “Rođendanski rock koncert Radio Zenice” održan je na gradskom nogometnom stadionu i u njegovom finalnom izdanju nastupili su Dum Dum Boys iz Zagreba, Partibrejkers, Psihomodo pop, Zabranjeno pušenje, Rambo Amadeus i legendarni Indexi. Uvertiru za glavni koncert bio je nastup KUD Idijota, sedam dana ranije u gradskoj gimnaziji.

2006 – Umro Syd Barrett (60), pjevač, multi-instrumentalista i autor, prvi kreativni genij i pokretačka snaga Pink Floyda. Član grupe bio je od 1965. do ’68. godine i s njom je snimio samo prva dva albuma, ali je postao jedna od ikona britanske rock psihodelije. To se dogodilo već nakon debitantskog izdanja “The Piper at the Gates of Dawn” iz ’67., na kojem je bio autor gotovo cjelokupnog materijala. Svojim prvim songovima poput “Arnold Layne”, “See Emily Play” ili “The Scarecrow”, odredio je psihodelični zvuk benda i općenito žanra. Svirao je više instrumenata, gitaru, bas, slide gitaru, banjo, ukulele, mandolinu i uz to pjevao. Kada je Pink Floyd napustio u martu ’68., gotovo se sasvim povukao iz javnosti. Ipak, realizirao je dva vlastita solo albuma, oba u 1970. Ako niste znali: Godinama poslije Sydovog odlaska, grupa je album “Wish You Were Here” posvetila upravo njemu.

2007 – Priređeni Live Earth koncerti, 24-satna serija od 9 koncerata koji su organizirani na 7 kontinenata, spajajući više od 100 bendova i solo izvođača sa preko 2 milijarde gledatelja na stadionima i ispred TV ekrana kako bi se potaknuo globalan pokret za rješavanje klimatske krize. Projekt je organiziran pod nazivom “Live Earth” na inicijativu Ala Gorea, nekadašnjeg zamjenika američkog predsjednika, u sklopu njegove kampanje ozdravljenja planeta. Brojne svjetske rock zvijezde nastupale su u Washingtonu, Rio de Janeiru, Johannesburgu, Londonu, Hamburgu, Rimu, Tokiju, Šangaju i Sydneyu. Madonna je nastupila u Londonu,  a pored nje u projektu su bili angažirani i Police, Snow Patrol, Red Hot Chili Peppers, Metallica, Genesis, Beastie Boys, James Blunt, The Foo Fighters, Duran Duran, UB40, Snoop Dogg, Enrique Iglesias, Joss Stone, Roger Waters, Lenny Kravitz i brojni drugi. Jeste li znali: Za projekt je napisana i jedna specijalna pjesma “Hey You”. Nju je napisala i samo u pratnji dječjeg hora na koncertu u Londonu izvela Madonna. Pjesma nikada nije objavljena na singlu niti je emitirana u radio programima, odnosno ostala je samo simbol ovog projekta.