Braco-i-Sestre_Zadovoljstina_Istocno-od-Gajnica

Na današnji dan u svijetu muzike: 19. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1944 – Rođen Peter Tosh, reggae pjevač, gitarista i autor s Jamajke (“Bush Doctor”).

1964 – Objavljen debitantski album američkog akustičarskog folk dua Simon & Garfunkel, nazvan po zadnjoj pjesmi na albumu “Wednesday Morning, 3 AM”, ali numera koja je zaključivala prvu stranu LP ploče otvorila im je put ka svjetskog slavi i riječ je o “The Sounds of Silence”. Jeste li znali: Paul Simon je pjesmu “The Sounds of Silence” napisao neposredno poslije ubojstva američkog predsjednika Johna F. Kennedyja u Dallasu, 22. 11. 1963. i njome je izrazio emotivnu traumu koja je u to vrijeme pogodila Amerikance.

1965 – Rođen Emir Bukovica, rock autor, gitarista i pjevač, lider grupe Emir & Frozen Camels.

1968 – Cream: Goodbye. Britanska blues-rock supergrupa Cream nastupila je na današnji dan u Forumu u Los Angelesu i snimke tri numere s tog koncerta bile su temelj za njihov četvrti i istovremeno oproštajni album pod nazivom “Goodbye”, jer se bend razišao u novembru 1968. Jeste li znali: U snimanju albuma “Goodbye” sudjelovao je George Harrison, ali on je zbog svojih ugovornih obaveza na omotu potpisan kao L’Angelo Misterioso.

1973 – Izašao album “Burnin'” grupe The Wailers, kao posljednje izdanje koje su zajedno snimili Bob Marley, Peter Tosh i Bunny Livingston aka Wailer, prije nego što su potonja dvojica započeli solističke karijere. Album je uvršten u Nacionalni registar snimaka američke Kongresne knjižnice kao istorijski i kulturološki značajno djelo. Klasici izdanja su pjesme “Get Up, Stand Up” i “I Shot the Sheriff”, koja se smatra jednim od Marleyevih najpoznatijih naslova, ali je hit postao tek u verziji Erica Claptona, koji je pjesmu snimio 1974.

1973 – U Americi dvostruki album grupe Who pod nazivom “Quadrophenia”, druga njihova rock opera koja, ipka, nije ponovila uspjeh prethonika ”Tommy”.

1986 – Beogradska novovalna grupa Električni orgazam održala završni, treći uzastopni koncert u klubu Kulušić u Zagrebu, a svi nastupi su snimljeni i odabranih 13 pjesama objavljeno je naredne godine na live albumu “Braćo i sestre”.

1987 – Rock grupa Azra održala koncert u Domu sportova u Zagrebu, koji je snimljen za četverostruki album “Zadovoljština”, a temelj ovog izdanja, koje se pojavilo početkom 1988., činile su pjesme sa studijskog albuma “Između krajnosti”, objavljenog koji mjesec ranije.

1987 – Objavljen album australske rock grupe INXS pod nazivom “Kick”, koji je postao njihovo najprodavanije izdanje, zahvaljujući četiri Top ten hita – “Need You Tonight”, “Devil Inside”, “New Sensation” i “Never Tear Us Apart”.

1993 – Američka alternativna rock grupa Pearl Jam izdala svoj drugi i u prodaji vrlo uspješni album “Vs.”, na kojem je za svih 12 numera stihove napisao pjevač Eddie Vedder, dok muziku potpisuje svih pet članova benda, a hit singlovi su bili “Go”, “Daughter”, “Animal” i “Dissident”.

2000 – Održan prvi od dva uzastopna koncerta punk rock grupe Hladno pivo u zagrebačkoj Tvornici kulture, koji su snimljeni za njihov prvi live album “Istočno od Gajnica” i objavila ga je krajem godine izdavačka kuća Dancing Bear.

2020 – Umro Spencer Davis (81), velški rock pjevač i muzičar. Osnovao je The Spencer Davis Group, bend koji je imao nekoliko hitova 1960-ih, uključujući “Keep On Running”, “Gimme Some Lovin ‘” i “I’m a Man”, a sve ih je otpjevao Steve Winwood. Davis je nakon toga bio uspješan kao izvršni direktor kompanije A&R u Island Recordsu.