Politikin Zabavnik - Josipa Lisac - Haustor

Na današnji dan u svijetu muzike: 28. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1939 – POLITIKIN ZABAVNIK BR. 1  Iako nema izravne veze sa popularnom muzikom, ovaj događaj možemo vezati uz pojam “popularne kulture” u širem značenju, a svakako je u velikoj mjeri utjecao na odrastanje niza generacija, pa i brojnih autora koji su stvarali urbanu kulturu: u Beogradu je 28. 2. 1939. godine objavljen prvi broj “Politikinog zabavnika”, prvog specijaliziranog zabavnog i edukativnog časopisa za mlade u bivšoj Jugoslaviji.

1939 – Rođen Esad Arnautalić, kompozitor, aranžer i producen, utemeljitelj Muzičke produkcije Radio Sarajeva, koja je presudno utjecala na rađanje i razvoj pop i rock scene u BiH.

1942 – Rođen Brian Jones, suosnivač i multinstrumentalista grupe The Rolling Stones.

1973 – Jugoton objavio debi album Josipe Lisac “Dnevnik jedne ljubavi”, po nepodijeljenim ocjenama jedan od najboljih prvih albuma u domaćem rocku u dvadesetom stoljeću. Album je producirao Karlo Metikoš i za snimanje je angažirana instrumentalna postava grupe Time – Brane Lambert Živković (flauta, piano), Vedran Božić (gitara), Tihomir Pop Asanović (orgulje), Ratko Divjak (bubnjevi) i Mario Mavrin (bas), te kao gosti Dado Topić (svirao tamburin), Slobodan Bodo Kovačević (akustična gitara), Braco Doblekar (udaraljke). Kao klasici ovdašnje muzike izdvojile su se pjesme “O jednoj mladosti”, “Sreća”, “Ležaj od suza”, “Srela sam se njim” i “Vjerujem ti sve”.

1974 – U Opatiji je počeo trodnevni program Jugovizije, jugoslavenskog izbora za Pjesmu Europe. Na iznenađenje većine, pobijedila je rock pjesma “Moja generacija” u izvedbi Korni grupe. Ona je u engleskom gradu Brightonu završila na začelju, a posebnost Eurosonga 74. je pobjeda grupe Abba s pjesmom “Waterloo”.

1983 – Irska rock grupa U2 objavila svoj treći album ”War” i prvi koji je bio politički obojen zahvalujući pjesmama “Sunday Bloody Sunday” i “New Year’s Day”, ali i naslovu allbuma koji je bio bendovska percepcija svijeta u to vrijeme. Izdanje je bilo i komercijalno vrlo uspješno, a magazin Rolling Stone uvrstio ga je u izbor 500 najvećih albuma u rocku.

1984 – Jugoton objavio drugi album Haustora pod nazivom “Treći svijet”. Bez klasičnih udarnih pjesama za radijske programe, ali sa melodijama koje su kombinirale plesni pop, elemente latinoameričke muzike i reggae zvuka, izdanje je ocijenjeno istraživačkim i jednim od najboljih albuma godine. Kao istaknutije pjesme izdvojene su: “Neobičan dan”, “Radnička klasa odlazi u raj”, “Treći svijet”, “Patuljci u vrtu”, “Babilonske baklje” i “Zadnji pogled na Jersaleim”.

1985 – U zagrebačkom klubu Kulušić počela četverodnevna rock manifestacija “BG – ZG: Bolje vas našli”. Četiri godine nakon prve slične razmjene rock koncerata između Zagreba i Beograda, pod nazivima “Pozdrav iz Zagreba” i “Pozdrav iz Beograda”, ovaj novi je ukupno 14 bendova, među kojima su bili EKV, Bajaga i Instruktori, Jakarta, Point Blank, U škripcu, Duh Nibor, Partibrejkers, Tunel i Riblja čorba. Grupa Bore Đorđevića, koja je promovirala album “Istina”, svoj je nastup snimala, ali je materijal objavljen na live albumu tek – deset godina kasnije!

1985. – Umro David Byron, vokal rock grupe Uriah Heep od njenog osnivanja 1969. do 1976. i s njom je snimio 10 prvih albuma, među kojima su i najznačajniji, “Salisbury” i “Look At Yourself”, koji sadrže najpopularnije rock balade ovog benda, “Lady in Black” i “July Morning”. Nakon što je otišao iz grupe, objavio je dva solo albuma, te dva sa The Byron Bendom. Drugi “Lost and Found” je sniman između 1980. i 1982. godine, ali je objavljen tek 2003., punih 18 godina nakon Byronove smrti.