Rolling Stones, Hyde park

Na današnji dan u svijetu muzike: 05. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1943 – Rođen Robbie Robertson, gitarista i suosnivač kanadsko-američke rock grupe The Band.

1950 – Rođen Huey Lewis, lider američke rock grupe Huey Lewis and the News.

1954 – Dan kada je rođen rock and roll. Američki pjevač Elvis Presley je 5. 7. 1954. snimio pjesme “That’s All Right (Mama)” i “Blue Moon of Kentucky” i ovaj dan kad su snimljene smatra se datumom rođenja rock and rolla. Naime, premda su se ranije pojavile prve rock pjesme “Rocket 88” (Ike Turner and the Kings of Rhythm, 1951.) i “Rock Around the Clock” (Bil Haley, 12. 4. 1954.), dio muzičke struke smatra da je upravo sa “That’s All Right” započela nova muzička revolucija, odnosno globalno prihvaćanje rocka kao izraza ravnopravnog sa dotadašnjom popularnom muzikom. Pjesma je pola stoljeća kasnije i zvanično izabrana među 500 najvećih songova svih vremena. Ako niste znali: Kada se 2004. godine obilježavao 50. rođendan rocka, više od 1000 radio stanica diljem svijeta su 5. jula emitirale upravo pjesmu “That’s All Right (Mama)”.

1968 – Rođen Alen Vitasović, istarski etno pop-rock pjevač (“Ne moren bež nje”).

1968 – Američka roots rock grupa Creedence Clearwater Revival objavila istoimeni debi album. Sve autorske pjesme napisao je John Fogerty, solo gitarista i vodeći vokal benda, no najpoznatije su ipak postale dvije obrade – “I Put a Spell on You” Screamin’ Jay Hawkinsa, koju su kasnije obradili još brojni drugi izvođači, te “Susie Q” Dalea Hawkinsa, koji je original snimio 1957. godine, a prvu obradu su snimili The Rolling Stones 1964.

1968 – Izašao prvi album britanske glam rock grupe The Tyrannosaurus Rex, koja će se dvije godine kasnije zvanično nazivati T. Rex. Album ima jedan od najdužih naziva u rocku, čiji prijevod otprilike glasi: “Moji ljudi su bili divni i imali su nebo u svojoj kosi… ali sada su zadovoljni što nose zvijezde na svom čelu”. Sve pjesme napisao je Marc Bolan, lider, gitarista i pjevač grupe. Ovaj album je bio više psihodeličan od kasnijih izdanja, a u pjesmi “Frowning Atahuallpa (My Inca Love)” pojavljuje se jedan od prvih “Hare Krishna” muzičkih motiva u rocku, dvije godine prije nego je iskorišten u znamenitoj pjesmi “My Sweet Lord” Georgea Harrisona.

1969 – Rođen Robert Diggs, poznatiji kao RZA, američki producent, reper i povremeno glumac, član grupe Wu-Tang Clan.

The Rolling Stones give a free concert at London’s Hyde Park in tribute to the late Brian Jones (July 5, 1969)

1969 – Rolling Stonesi održali znameniti free koncert u londonskom Hyde Park pred 250.000 gledatelja. Bio je to tribute za Briana Jonesa koji je umro dva dana ranije. Mick Jagger, sav u bijelom, čitao je insert iz poeme engleskog pjesnika Percyja Shelleyja “Adonais” koja govori o smrti njenog prijatelja, pa je pustio u zrak 3.500 bijelih leptira, da bi na početku koncerta grupa odsvirala pjesmu Johnnyja Wintera “I’m Yours And I’m Hers”, koja je bila jedna od najdražih pjesama Briana Jonesa. Jeste li znali: Spomenuti koncert bio je najavljen sedam dana ranije i trebao je biti samo predstavljanje novog gitariste Micka Taylora. Nakon neočekivane smrti Briana Jonesa, koncert nije otkazan nego je pretvoren u tribute za pokojnog člana i vjerovatno zbog toga privukao je tako impresivan broj ljudi.

1971 – Jugoton objavio singl ploču Krunoslava Kiće Slabinca s pjesmama “Tri slatke riječi” i “Lamento”, a prva je postala jedna od najpopularnijih tema zabavne muzike tog desetljeća.

1973 – Rođena Roisin Murphy, irska pjevačica koja je karijeru počela u electronic pop duetu Moloko, a nastavila kao solo umjetnica.

1980 – Pulska hard rock grupa Atomsko sklonište je 5. i 6. 7. 1980. održala koncerte u bašti Doma JNA u Puli, čije snimke su, poslije miksanja u studiju Akademik u Ljubljani, objavljene kao njihov prvi live album nazvan “Atomska trilogija”. Time je grupa sugerirala da zaokružuje svoj dotadašnji opus od tri studijska albuma, predstavljajući koncertne verzije najpoznatijih pjesama s tih izdanja: “U vremenu horoskopa”, “Gazi opet čizma”, “Čedna gradska djeca”, “Generacija sretnika”, “Ne cvikaj generacijo”, “Tko će tad na zgarištu reći”, “Kinematografi našeg djetinjstva”, “Pomorac sam majko”, “Bez kaputa” i “Na kraju stoljeća”.

1989 – PGP RTB objavio album s muzikom iz filma “Kako je propao rokenrol”, za koji su teme komponirali Vladimir Divljan iz Idola, Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma i Dušan Kojić-Koja iz Discipline kičme, a jedna od najpoznatijih postala je Kojina “Trese, lupa, udara”, koju je otpjevao Branko Đurić iz Bombaj štampe.

2 razmišljanja na “Na današnji dan u svijetu muzike: 05. juli / srpanj

  1. U rubrici “Na današnji dan” na koncertu Rolling Stonesa Mick Jagger čitao je stihove engleskog pjesnika Percy-ja Shelley-ja. Dakle, ne radi se o žensku. Inače, rubrika je odlična i dobro radite posao, pa vam se mogu oprostiti poneke greške uzrokovane mladošću.
    Lijep pozdrav iz Banja Luke – Zoran

Komentari su zatvoreni.