Mostar Blues&Rock Festival No. 21

Muzika - regija Muzika - svijet Muzika BiH Show Time

Internacionalni Mostar Blues Festival stigao je do 21. izdanja, potvrđujući status najdugovječnijeg godišnjeg bluzerskog okupljanja u našem regionu.

Festival će biti održan 14. i 15. 7. na otvorenoj sceni OKC Abrašević i publici će predstaviti sedam atraktivnih izvođača iz BiH, Hrvatske, Srbije te Amerike i Španije.

Festivalsku zavjesu u petak 14. 7. diže Blues Caravan, grupa iskusnih i predanih mostarskih bluzera, koji su živim muziciranjem prikupili dovolno snimljenog materijala za dupli album.

Nakon njih, na pozornicu izlaze ponovo Mostarci, koje je britanski The Guardian davno nazvao balkanskim odgovorom na blues i nije teško pogoditi da je riječ o Mostar Sevdah Reunionu.

Prvi dan festivala zaključuje Philip Sayce, američko/kanadski gitarista, pjevač, tekstopisac, izvođač i producent koji je binu dijelio sa grupama kao ZZ Top i Deep Purple, te svirao u Jeff Healey Bandu, a njegov rad ga svrstava među najbolje gitariste svijeta.

Program u subotu, 15. 7. počinje nastupom splitskog blues banda Sunnysiders, koji su 2010. osnovali pjevač, gitarista, usnoharmonikaš i autor Boris Hrepić Hrepa, mnogima poznat kao član znamenite Daleke obale, te pjevačica i gitaristica Antonija Vrgoč Rola. Dosadašnja četiri albuma doveli su ih među najistaknutije blues izvođače u regiji, što je potvrdio i njihov nastup na International Blues Challengeu u Memphisu, američkoj kolijevci bluesa.

Slijedi američki blues/rock bend Dudley Taft Band, u kojem pored Tafta sviraju Scott Vogel na bubnjevima i Evan Sheeley na basu i rijedi istaknuti da je Dudley Taft 2017. nominiran za najboljeg gitaristu od strane European Blues Awardsa.

Sljedeći izvođač je Španjolka Susan Santos. European Blues Awards ju je 2018. proglasio najboljom performerkom, dobila je LA Criotics Awards za najbolji ženski album u 2019. godini, Blues Blast Magazin nazvao ju je “guitar hero”, a nastupala je sa mnogim legendama, kao što je Billy Gibbons iz ZZ Topa. Dakle, njezin glas, nastup i gitarsko umijeće ne bi trebalo propustiti.

Za veliki finale 21. Mostar Blues & Rock Festivala određena je YU grupa, a o njoj je svaka riječ suvišna.

Cijena dnevne ulaznice za festival je 20 KM, a može se kupiti u Klubu K 19, u OKC Abrašević.