smak - ozzy - foo fighters

Na današnji dan u svijetu muzike: 04. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1938 – Rođen Bill Withers, američki  soul, R&B, blues pjevač i autor (“Lean on Me”, “Ain’t No Sunshine”).

1943 – Rođen Alan Wilson, lider, pjevač, gitarista, usnoharmonikaš i većinski autor u američkoj blues rock boogie grupi Canned Heat.

1953 – Rođen Ivan Piko Stančić, rock bubnjar, član niza poznatih sastava, Grupe 220, Parni valjak, Film i Le Cinema, te producent koji je radio s brojnim znamenitim bendovima kao Prljavo kazalište, Električni orgazam, Idoli, psihomodo pop, Film itd.

1961 – Održan prvi Omladinski festival u Subotici i jednu od nagrada žirija dobio je Kornelije Kovač za pjesmu “Daj mi osmeh”. Do kraja 80-ih godina festival je premijerno predstavio mnoge buduće zvijezde, kao što su Kemal Monteno, Srđan Marjanović, Lutajuća srca, Miladin Šobić, Film, Lačni Franz, Piloti, KUD Idijoti, Del Arno Band, Laufer i dr.

1969 – Objavljen singl Rolling Stonesa s pjesmom “Honky Tonk Woman”, samo dan nakon smrti njihovog originalnog člana Briana Jonesa. Napisali su je Mick Jagger i Keith Richards dok su bili na odmoru u Brazilu, a inspirirali su ih gaučosi te je prva verzija bila akustični country song u stilu Hanka Williamsa. Pjesma je objavljena samo na singlu i kasnije se našla na raznim kompilacijama, dok se koncertna verzija može čuti na albumu “Get Yer Ya-Ya’s Out” s nešto drugačijim stihovima. Na drugu stranu singla uvrštena je numera “You Can’t Always Get What You Want” s kojom je najavljen album “Let It Bleed”, a koji je objavljen pet mjeseci kasnije. Jeste li znali: Na spomenutom albumu “Let It Be”, umjesto originalne “Honky Tonk Woman” uvrštena je pjesma “Country Honk”, koja je u stvari njena country verzija sa potpuno drugačijim stihovima.

1969 – Izašao ”Give Peace a Chance”, prvi singl Lennonovog Plastic Ono Banda. Pjesma nije objavljena ni na jednom od studijskih albuma benda odnosno Johna Lennona.

1970 – Janis Joplin održala koncert u Calgaryju u Kanadi s kojeg su dva snimka, “Try” i “Cry Baby”, uvrštena na album “Pearl”, posljednji album ove velike američke blues rock pjevačice, koji je objavljen posthumno.

1972 – Rođena Nina Badrić, zagrebačka pop pjevačica.

1976 – Engleska punk rock grupa The Clash odsvirala prvi nastup u karijeri, kao predgrupa Sex pistolsima. Već u jesen iste godine Clash je potpisao profesionalni ugovor sa CBS-om i prvi singl “White Riot” objavio u martu 1977.

1976 – Smakova promocija u visinama. Diskografska kuća RTV Ljubljana priredila je nesvakidašnju promociju singla “Satelit” kragujevačke rock grupe Smak. Izdavač je, naime, pozvao dvadesetak najuglednijih muzičkih novinara u tadašnjoj Jugoslaviji na let od Beograda do New Yorka, a Smak je kratkom svirkom u avionu predstavio svoje novo izdanje, na kojem se, među ukupno četiri numere našla još jedna pjesma po kojoj će Smak biti poznat, “Šumadijski bluz”. Ako niste znali: Singl “Satelit” je priređen kao dvostruki singl, što je prvo takvo izdanje u domaćoj diskografiji. Ovo je imalo i specijalno pakiranje – otvaranjem malog albuma iz unutrašnjosti bi iskočio mali kartonski satelit.

1982 – Goran Kovačević, nekadašnji pjevač sarajevskih grupa Čisti zrak i Teška industrija, započeo u ljubljanskom studiju Akademik snimanje svog prvg samostalnog albuma “Prvak svijeta”. Okupio je oko sebe vrhunsku ekipu, a činili su je klavijaturisti Lazar Ristovski i Nikola Koki Dimuševski (ex Leb i sol), gitarista Zvonimir Igić Igy, bubnjar Goran Ipe Ivandić, basista Karel Čarli Novak (ex Time) i saksofonista Jože Braco Doblekar. Ovakva je ekipa obećavala puno, no odlično odsvirani i otpjevani avangardni i pomalo jazzy rock nije mogao ostvariti veći komercijalni rezultat bez radijskih hitova. Tek donekle izdvojile su se “Rock and Roll”, “Za jednu noć preživjeti vijek” i “Nije ije je e”.

1982 – Vjenčali se Slavni rock pjevač i suosnivač grupe Black Sabbath, Ozzy Osbourne, i Sharon Arden, kći muzičkog menadžera Dona Ardena, koji je vodio poslove Sabbatha. Brak Osbourneovih smatra se jednim od posebnih u show-bizu. Supružnici su postali i pouzdani poslovni partneri, jer je Sharon još ranije počela voditi sve menadžerske poslove vezane uz Ozzyja. Jeste li znali: Kada je Ozzy Osbourne 1979. godine, zbog problema s drogom, izbačen iz matične grupe Black Sabbath, njegova menadžerica je postala upravo Sharon i po nepodijeljenim mišljenju najzaslužnija je za uspješan nastavak njegove pjevačke karijere. Sheron je bila kreator i poznatog Ozzfesta, ljetnog putujućeg rock festivala koji je utemeljen 1996., a njezina kompanija Sharon Osbourne Management radila je menadžerske poslove i za The Smashing Pumpkins, Motörhead, ELO i Garyja Moorea.

1988 – Australska pop pjevačica Kylie Minogue objavila debi album pod nazivom “Kylie”. Ostvario je prodaju od fantastičnih 14 miliona kopija diljem svijeta. Prvi hit singl s albuma bila je obrada “The Loco-Motion”, pjesma koju je prva još 1962. snimila Little Eva, a kasnij i rock grupa Grand Funk Railroad. Drugi Kyliein hit song sa debi albuma bio je “I Should Be So Lucky”.

1995 – Foo Fighters, američka alternativna grupa, objavila debi album nazvan imenom benda, koji je nekoliko mjeseci ranije osnovao pjevač i gitarista Dave Grohl (ex Nirvana). Prvi i najsupješniji singl s albuma bila je pjesma “This Is a Call”. Jeste li znali: Prvi album Foo Fightersa snimljen je kao one-man-band projekt. Svih 12 pjesama napisao je Dave Grohl, a on je odsvirao sve instrumente te otpjevao sve vokale u snimanju koje je trajalo samo pet dana. Tek poslije objave albuma grupa je upotpunjena s još tri člana.

2003 – Umro Barry White, američki soul, funk i disco pjevač te autor. Uzrok smrti u 58. godini bilo je zatajenje jetre. Poznat i kao “The Sultan of Smooth Soul”, Barry White je postao slavan po svojem izrazito dubokom bas glasu i romantičnim pjesmama. Tokom 30 godina karijere objavio je 30-ak studijskih i kompilacijskih albuma i prodao je više od 100 miliona nosača zvuka diljem svijeta.  Najpoznatije pjesme s njih su “You’re The First The Last My Everything” (1974), “Can’t Get Enough Of Your Love, Babe” (1974) i “It’s Ecstasy When You Lay Down Next To Me” (1977). Jeste li znali: Barry White je osobeni zvuk svojih pjesama ostvarivao kombinacijom instrumenata iz simfonijskih orkestara, te najmanje pet električnih gitara i njegovi su aranžmani imali veliki utjecaj na stvaranje disco zvuka na početku 1970-ih godina.

2006 – Objavljen posljednji studijski album američkog country pjevača Johnnyja Casha pod nazivom “American Five: A Hundred Highways”. On je postao, poslije punih 36 godina, prvo njegovo izdanje koje je stiglo do prvog mjesta američke top liste – što je, vjerovatno, bio rezultat činjenice da je Cash umro skoro tri godine ranije, u septembru 2003. Vokalne dionice snimljene su nešto prije smrti ovog čuvenog kantautora, dok su instrumentalne nasnimljene 2005. Jeste li znali: Album “American Five: A Hundred Highways” bio je, zapravo, treći posthumni album Johnyja Casha, ali jedini s nekim novim obradama i jednom novom autorskom Cashovom pjesmom, “Like the 309”, koju je također napisao iste godine kada je umro.