Led Zeppelin-Rezonansa-Motorhead

Na današnji dan u svijetu muzike: 08. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1946 – Rođen Roy Wood, engleski autor, rock gitarista i multi-instrumentalista, osnivač grupa The Move, Electric Light Orchestra i Wizzard, te solo umjetnik.

1949 – Rođena Bonnie Raitt, američka blues pjevačica i autorica.

1952 – New Musical Express objavio prvu britansku top listu, koja je formirana po podacima o prodaji ploča u 53 music shopa i prvi No. 1 imao je Al Martino s pjesmom ”Here In My Heart”.

1957 – Premijerno prikazana muzička drama ”Jailhouse Rock”, treći film u kojem je glavnu ulogu dobio Elvis Presley, a nazvan je prema pjesmi koja je objavljena nepuna dva mjeseca ranije i smatra se jednom od 500 najvećih u rocku, dok je i sam film izabran za trajno čuvanje u američkom Nacionalnom filmskom registru.

1971 – Objavljen četvrti album engleske rock grupe Led Zeppelin označen rimskim brojem IV. Album je listom dobio najviše ocjene velikih muzičkih magazina, te se našao u desetak recentnih svjetskih izbora najvećih ostvarenja u rocku, a 1999. je uvršten u Grammy Hall of Fame. Dominantni hitovi albuma su “Black Dog”, “Rock and Roll” i  “Stairway to Heaven”.

1972Lou Reed objavio svoj drugi solo album ”Transformer”. Producirao ga je David Bowie i ovo izdanje se smatra posebno utjecajnim za glam rock žanr, a obilježila ga je pjesma koja je postala najuspješniji singl u Reedovoj karijeri, “Walk on the Wild Side”, broj koji se bavi temama seksualne orijentacije, rodnog identiteta, prostitucije i narkomanije.

1975 – Rođen Tom Anderson, suosnivač društvene mreže MySpace.

1975 – Sarajevska pop/folk grupa Rezonansa započela snimanje debi albuma, koje su u studiju RTV Novi Sad okončali 1. 12. i album je objavio PGP RTB pod nazivom “Nemoj meni”. Njime je grupa parafrazirala naslov svoje hit pjesme i, pokazalo se, najpoznatijeg naslova u karijeri, “Nemoj meni branit moja nano”, koji je Jugoton na singlu objavio nešto ranije iste godine. No, kako je Rezonansa promijenila izdavača, ova pjesma nije mogla biti uključena i na njihov prvi album. Riječ je, inače, o konceptualnom djelu, čija jedna strana ploče nosi naziv “Alaj bi se zabavljala” i inspirirana je etno temama, dok drugu stranu, sa urbanim temama, označava podnaslov “Putevi i šetnje”. Jeste li znali: LP “Nemoj meni” spada među najskuplja izdanja u krugovima kolekcionara gramofonskih ploča, jer se na tržištu može pronaći veoma mali broj očuvanih primjeraka.

1980 – Objavljen četvrti studijski album britanskog heavy metal benda Motorhead “Ace of Spades” i grupa je konačno, pet godina poslije osnivanja i tri godine nakon debitantskog albuma, imala as u rukavu, zahvaljujući prvenstveno naslovnoj pjesmi.

1983 – U studiju 6a Radio Beograda voditelj i autor emisije “Ventilator”, Zoran Modli, završio je izbor i miksanje pjesama za drugi album “Demo Top 10”. Riječ je o predstavljanju demo grupa koje su u “Ventilatoru” imale ravnopravnu ulogu sa domaćim i svjetskim rock zvijezdama, a koje je Modli prvi put predstavio i na posebnom albumu što ga je u proljeće ’83. objavio PGP. Na ovom drugom izdanju pojavili su se snimci grupa Aja Sofija, Ajfel na kraju, Belo belo, Vatrostalno staklo, Atlantski poremećaj, Tadaima, Amerika snova, Vanila pakt i Gustaph i Njegovi Dobri Duhovi.

1989 – Diskoton objavio album grupe Zana bez naziva i ovo sedmo izdanje u njihovoj diskografiji bilo je već treće nazvano samo imenom grupe, pa se označava i po najuspješnijoj pjesmi s albuma, pop baladi “Rukuju se rukuju”.

1990 – Zagrebačka rock grupa Vještice započela u splitskom Tetrapak studiju snimati pjesme za svoj drugi album “Bez tišine”, koji je pod etiketom “Plavi pilot” objavljen u martu 1991. Među zapaženim pjesmama bila je ”Kradljivac srca”.

2002 – Održana svjetska premijera filma ”8 Mile” sa hip hop zvijezdom Eminemom u glavnoj ulozi, a obilježio ga je hit “Lose Yourself”, za koji je Eminem kao autor 2003. dobio Oscara za najbolji originalni song, što je bio prvi slučaj da takvo priznanje dobije neka hip hop tema. Pored toga, pjesma je dobila dvije Grammy nagrade, a u izbor 500 najvećih songova svih vremena uvrštena je kao samo jedan od tri rap broja iz 21. stoljeća u toj konkurenciji.

2007 – Objavljena kompilacija ”Neki noviji klinci i…” sa 21 punk obradom pjesama iz opusa Đorđa Balaševića, a snimili su ih Pero Defformero, Zbogom Brus Li, Drum’n’Zez, Super s karamelom, Šinobusi i drugi.