Muzika za igru

Na današnji dan u svijetu muzike: 07. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1943 – Rođena Joni Mitchell, pravim imenom Roberta Joan Anderson, najslavnija kanadska i jedna od najvećih svjetskih rock kantautorica.

1959Prva PGP-ova ploča! Uz Radio-televiziju Beograd osnovano je produkcijsko odjelenje koje je nazvano PGP i prva ploča koju je novi izdavač objavio bio je album Đorđa Marjanovića ”Muzika za igru”, koji je snimljen u pratnji njegovog Plavog ansambla. Apsolutni hit i budući klasik među ukupno osam naslova postala je “Zvižduk o osam”, pjesma koju je napisao Darko Kraljić.

1967 – Rođena Sharleen Spiteri, pjevačica škotske pop rock grupe Texas.

1980 – Jugoton izdao četvrti album Josipe Lisac “Hir, hir, hir”. Autor svih melodija je Karlo Metikoš, a najveći uspjeh je imala balada “Magla”.

1981 – Engleska grupa Depeche Mode objavila debitantski album “Speak & Spell”. Britanski kritičari su ga ocijenili kao “veliki album”, dok su ga američki smatrali pravim promašajem. U svakom slučaju, s njim je započela karijera jednog od najslavnijih novih bendova, koji je u narednih četvrt stoljeća prodao više od 100 miliona primjeraka svojih albuma. “Speak & Spell” je imao nekoliko hitova, kao “Dreaming of Me” i “New Life”.

1983The Rolling Stones objavili 19. album ”Undercover”, koji nije dobio baš najpovoljnije ocjene, a ni najuspješnija pjesma “Undercover of the Night” nije se probila u vrhove top lista.

1986Beogradska grupa Oktobar 1864. započela snimanje debitantskog albuma koji je nazvan po grupi i objavljen početkom naredne godine. Grupa je bila u postavi: Tanja Jovićević (vokal), Goran Tomanović (gitara), Željko Mitrović (bas) i Ivan Zečević (bubnjevi), Dean Krmpotić (klavijature), Marko Lalić (saksofon) i ostala ekipa Branko Baćović (truba) i Nebojša Mrvaljević (trombon). Na izdanju su hitova bili “Nađi me (Reach out I’ll be there)” i “Carte blanche”.

1986 – Sarajevski Diskoton objavio drugi album grupe Merlin “Teško meni sa tobom… a još teže bez tebe”, na koje su se kao gosti pojavili Goran Bregović i Mladen Vojičić Tifa. Hitovi albuma postale su pjesme “Nek padaju ćuskije” i balada “Lažu me”.

1988 – U zagrebačkom Domu sportova održan koncert “ZG Rock Forces”, na kojem su nastupili Parni valjak, Psihomodo pop, Film i Prljavo kazalište. Snimku koncerta Jugoton je objavio na istoimenom dvostrukom albumu u maju 1989. i svi izvođači su dobili po jednu stranu ploče. No, grupa Prljavo kazalište cijeli je svoj nastup objavila i kao posebno izdanje, također na duplom albumu pod nazivom “Sve je lako kad si mlad”.

1989 – PGP je objavio drugi album riječke grupe Fit pod nazivom “Daj mi ruku”.

1995 – Objavljen album “Original Soundtracks 1”, side project koji su snimili U2 i Brian Eno pod pseudonimom Passengers. Najslavnija tema ovog albuma je “Miss Sarajevo”, pjesma koju su svi članovi slavne irske rock grupe i Eno napisali za iz istoimeni dokumentarni film američkog novinara Billa Cartera.

2006Eric Clapton i J.J.Cale objavili zajednički album ”The Road to Escondido”, koji je dobio nagradu Grammy za najbolji blues album. Većinu od 16 tema zajedno su i napisala dvojica gitarista, no izdvojio se ponovo urađeni stari broj J.J.Calea “Don’t Cry Sister” iz 1979.

2016 – Umro Leonard Cohen (82), legendarni kanadski kantautor i pjesnik, poznat kao jedan od najvećih vizionara među umjetnicima svoje generacije. Njegove su balade često bile tužne, ali i pune romantike, a među najpoznatijima su “Suzanne”, “So Long Marianne”, ”I’m You Man”, “Bird on the Wire”, ”Hallelujah”… Njegov posljednji album “You Want It Darker” izašao je 21. 10. 2016. i uz hvalospjeve kritike smatra se da se kantautor tim djelom opraštao od života.