scorpions

Na današnji dan u svijetu muzike: 06. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1916 – Rođen Ray Conniff, američki kompozitor i aranžer popularne muzike, lider vokalne grupe Ray Conniff Singers

1935 – Rođen Toma Bebić, osebujni splitski pjesnik i kantautor.

1948 – Rođen Glenn Frey, pjevač i suosnivač američke rock grupe The Eagles.

1952 – Tradicionalna gospel pjesma iz 18. stoljeća, “Oh Happy Day”, poznata u Americi i kao “narodni hit”, postala je internacionalno slavna i bez podrške muzičke industrije. Prvu poznatu verziju snimio je na današnji dan 1952. Don Howard i dospio s njom do trećeg mjesta Billboardove liste. The Edwin Hawkins Singers svoju verziju su snimili 1967. i za nju su dobili i Grammy nagradu.

1957 – Sun Records objavio najčuveniji rock and roll song Jerryja Lee Lewisa, “Great Balls of Fire”, rangiran kasnije kao 96. na listi 500 najvećih pjesama ikad.

1964Rođena braća Ćeremida. Samir Ćeremida, basista Plavog orkestra poznat po scenskom imenu Ćera I, rođen je u dva sata ujutro, a sedam minuta kasnije na svijet je došao njegov brat Admir, koji će u istoj grupi Plavi orkestar svirati bubnjeve i biti poznat kao Ćera II.

1964Rođen Greg Graffin, pjevač i glavni autor u američkoj punk rock grupi Bad Religion.

1969Korni grupa, beogradski rock sastav koji je Kornelije Kovač osnovao nakon što je napustio sarajevske Indexe, prvi put se predstavlja publici na svom samostalnom koncertu u beogradskom Domu sindikata. U postavi su, pored Kornelija na klavijaturama, bili gitarista Velibor Borko Kacl, basista Bojan Hreljac, bubnjar Vladimir Furduj Furda i pjevač Dalibor Brun, koji je u Korni grupu došao iz riječkih Uragana. Do tada su Kornijevci imali snimljene pjesme “Cigu-ligu” i “Čovek i pas”, sa prethodnim pjevačem Dušanom Prelevićem, te “Sonata”, “Dzum ram”, “Magična ruka”, “Pastir i cvet” i “Ako jednom budeš sama” sa Daliborom Brunom.

1975Punk grupa Sex Pistols održava prvi nastup, koji se dogodio na Saint Martins Collegeu, poznatom britanskom koledžu za umjetnost i dizajn. Ostavljali su tako loš dojam da su naprosto izazivali zanimanje. Trik je bio uspješan i ubrzo se pročulo da je to najodvratnija grupa svih vremena.

1981 – Beogradska grupa Generacija 5 završila sedmodnevno snimanje u Studiju 5 PGP-a. Uradili su osam pjesama koje su se našle na njihovom drugom studijskom albumu “Dubler” koji je početkom iduće godine objavio PGP RTB.

1982 – PRG RTB objavio prvi samostalni album klavijaturiste Laze Ristovskog “Merge”. U to vrijeme, početkom ’80-ih Laza je kao pridruženi član Alvin Lee Banda, koju je predvodio bivši lider grupe Ten Years After, svirao na koncertima u Jugoslaviji i Mađarskoj. Alvin Lee Band je koncert u Beogradu imao 13. 05. 1982.

1976Bijelo dugme u Londonu počelo snimati svoj treći studijski album “Eto! Baš hoću!”.

1990 – Objavljen 11. studijski album njemačke heavy metal grupe Scorpions “Crazy World”. Prvi hit albuma bila je pjesma “Send Me an Angel”, dok je balada “Wind of Change” ostala u drugom planu sve do naredne godine, kada je nakon rušenja Berlinskog zida postala planetarni megahit.

2008 – Nagradu MTV Europe u kategoriji “Best Adria Act” dobio bh. izvođač Elvir Laković Laka, a nominirani su bili još Jinx i TBF iz Hrvatske, Marchello iz Srbije i grupa Leeloojamais iz Slovenije.

2008 – Magazin Forbes objavio da u 2008. najveću zaradu među muzičarima ima – Elvis Presley.