Na današnji dan u svijetu muzike: 05. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1931 – Rođen Ike Turner, američki gitarista i blues / soul / rock / funk autor.

1938 – Rođen Joe Dassin, američki on-hit wonder autor francuskog porijekla, a jedina njegova internacionalno poznata pjesma je “L’été indien” iz 1975.

1946 – Rođen Gram Parsons, američki country rock pjevač i autor, ex The Byrds i The Flying Burrito Brothers.

1941 – Rođen Art Garfunkel, pjevač koji je svjetsku slavu stekao u duetu Simon & Garfunkel.

1959 – Rođen Bryan Adams, kanadski rock pjevač, multi-instrumentalista.

1969 – Američka rock grupa The Doors završila snimanje pjesme “Roadhouse Blues“, nakon samo dva dana studijskog rada, a objavljena je na petom albumu benda pod nazivom “Morrison Hotel” i postala je jedan od najslavnijih songova Doorsa.

1974 – Rođen Ryan Adams, američki rock / folk rock pjevač, autor i multi-instrumentalista.

1979 – Ljubljanska jazz-rock grupa September održala je koncert u Zenici i bio je to njihov posljednji nastup u karijeri.

1982Pankrti u Ljubljani održali jedan od svojih čuvenih koncerata i njegov snimak je naredne godine objavljen kao album “Svoboda 82”, donoseli live verzije nekih od najpoznatijih pjesama kao “Za železno zaveso”, “Totalna revolucija”, “Jest sm na liniji” i “Junaki druzga razreda”.

1994Umro Milan Mladenović, osnivač, gitarista i pjevač legendarne beogradske rock grupe EKV. Rođen je u Zagrebu, jedno vrijeme živio je u Sarajevu, a od 1970. u Beogradu, gdje je krajem decenije formirao svoju prvu grupu Limunovo drvo. Potom je osnovao kultni bend Šarlo akrobata, čije je jedino izdanje album “Paket aranžman”, kasnije ocijenjen kao jedan od ključnih u YU rocku, a na kojem su zabilježene još pjesme Idola i Električnog orgazma. Nakon raspada Šarla, iz njegove postave rođeni su Disciplina kičme i Katarina II, kasnije Ekatarina Velika. U diskografiji EKV-a ukupno je sedam studijskih, tri živa albuma i pjesme koje traju: “Oči boje meda”, “Tatoo”, “Zemlja”, “Krug”, “Par godina za nas”, “Ljubav”, “Ti si sav moj bol”, “Ljudi iz gradova”, “Sarajevo”… Milan Mladenović je umro od raka na današnji dan 1994. i sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu. Kao glavni autor u bendu, bio je senzibilni pjesnik, čiji stil je  utjecao na muziku brojnih kasnijih bendova u cijelom regionu. Cjelovečernji dokumentarni film “EKV – Kao da je bilo nekad” 2008. godine su realizirali Dušan Vesić kao redatelj i producent te koscenarist zajedno sa Sandrom Rančić. U dokumentarcu su zabilježeni razgovori s preživjelim članovima grupe, prijateljima, rođacima, suradnicima… O EKV-u govore, među ostalima, Dušan Kojić Koja, Zoran Kostić Cane, Srđan Gojković Gile, Zoran Predin te mnogi drugi sudionici, odnosno protagonisti novovalne scene. No, prvi put se eksplicitno govori i o bizarnoj povezanosti režima bivše SFRJ i rock’n’rolla, posebno “novog vala”. Sudionici jasno i bez oklijevanja govore o putevima droge koji su kretali iz komunističkog vrha tadašnje države, a završavali u stvaralačkom procesu čitave new wave generacije u Beogradu.

2010 – Umro Selver Brdarić (59), pjevač sarajevske pop grupe Cod. S njima je snimio oba studijska albuma, ”Dođite na čaj” (1977.) i “Bijeli bagremi” (1978.), dakle i najveće hitove kao što su ”Dođite na čaj”, ”Otkriću ti tajnu, Đeni, volim te”, ”Bijeli bagremi”, ”Moja mala na popravni pala”, ”Denny” i hit singl ”Ciciban”.