Jethro Tull - Bijelo dugme - Lačni Franz

Na današnji dan u svijetu muzike: 03. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1948 – Rođen Snowy White, engleski blues gitarista, znamenit po radu sa Peterom Greenom i grupom Pink Floyd.

1969 – Led Zeppelin nastupio u emisiji Johna Peela “Top Gear” u programu BBC Radio One. Novi nastup imali su dvije sedmice kasnije u show programu Alexisa Kornera “Rhythm and Blues”, a potom tokom juna još tri sessiona. Svi zajedno su kao diskografsko izdanje objavljeni tek krajem 1997. na dvostrukom albumu “BBC Sessions”.

1972 – Stevie Wonder objavio album “Music of My Mind”, prvi naslov iz serije koja pripada njegovom čuvenom tzv. “classic periodu”. Trajao je do 1976. i u tom razdoblju Wonder je objavio još četiri albuma – “Talking Book”, “Innervisions”, “Fulfillingness’ First Finale” i “Songs in the Key of Life” – a četiri od njih su uvršteni među 500 najvećih albuma svih vremena.

1972 – Grupa Jethro Tull objavila svoj peti studijski album ”Tick As A Brick”, konceptualno djelo koje se sastoji samo istoimene muzičke teme u dva dijela, u trajanju od 21, odnosno 23 minute.

1973 – Jugoslavenski izbor pjesme za Eurosong priređen prvi puta u Opatiji, a značajan je zbog rađanja nove muzičke zvijezde nakon pobjede Zdravka Čolića s pjesmom Kemala Montena “Gori vatra”.

1979 – Frank Zappa objavio dvostruki album ”Sheik Yerbouti”, sačinjen od live materijala snimljenog na različitim koncertima 1977. i 1978. godine, a izdanje je postalo najuspješnije na top listama kada je u pitanju opus ovog osebujnog umjetnika. Pjesma “Dancin’ Fool” jedan je od samo tri Zappina naslova koji se pojavio na američkoj top listi, dok je “Bobby Brown Goes Down” zabilježila visoke pozicije u Europi, odnosno čak prva mjesta u skandinavskim zemljama, što se sa Zappinim pjesmama nikada više nije dogodilo.

1981 – Mariborska rock grupa grupa Lačni Franz započela snimanje debi albuma u ljubljanskom studiju Tivoli, pod producentskim vodstvom Borisa Belea, gitariste i pjevača Buldožera. Izdanje pod nazivom “Ikebana” sadrži 13 pjesama i izdvojile su se “Šank rock”, “Bog nima telefona”, “Bitles”, “Stari vojak” i, posebno, “Praslovan” kao jedan od budućih klasika grupe Lačni Franz. Ako niste znali: S obrazloženjem da je riječ o mjerama koje će destimulirati šund u glazbi, u Jugoslaviji je početkom 80-ih uveden posebni “porez na šund”, a ocjenu o tome koje će ploče biti dodatno oporezovane, dakle i skuplje u prodaji, davale su prigodne, uglavnom političke komisije u svakoj od tadašnjih republika. Koliko jesu kvalificirano donosile odluku pokazuje i primjer prvog albuma Lačnog Franza – kojemu je prišiven epitet šunda?! O kakvom je apsurdu riječ pokazuje druga odluka: grupa Lačni Franz dobila je u to vrijeme značajnu omladinsku nagradu “Sedam sekretara SKOJ-a”.

1983 – U pogonima Jugotona u Zagrebu narezani prvi primjerci LP ploče Bijelog dugmeta, “Uspavanka za Radmilu M”, koja se u prodaji našla već za nekoliko dana. U dvije pjesme, naslovnoj i “Polubauk polukruži poluevropom”, gitaru je svirao Vlatko Stefanovski. Najpopularniji broj postala je balada “Ako možeš, zaboravi”. Bio je ovo i posljednji album koji je sa Bijelim dugmetom snimio pjevač Željko Bebek, koji je sastav zvanično napustio 23. 4. 1984. i na njegovo mjesto došao je Mladen Vojičić Tifa.

1986 – Jugoton objavio treći album novosadske grupe Laboratorija zvuka pod nazivom “Nevinost”. Pjesme koje su bile među zapaženijima su: “Daj mi bugi, dam ti vugi”, “Milice, Milice”, “Mala moja, al’ je paranoja” i posebno razigrana “Vili, Vili”. Kao zaključni broj, na album je uvrštena i “Skakavac joj zaš’o u rukavac”, pjesma sa singla iz 1980. godine koja je kao najslavnija iz opusa Laboratorije zvuka postala njihov zaštitni znak.

1986 – Metallica je objavila svoj treći album “Master of Puppets”, po mnogima najutjecajniji i najbolji metal album svih vremena. Prodan je u 6 miliona kopija. Bio je to posljednji album s basistom Cliffom Burtonom, koji je poginuo u nesreći 27. 9. 1986.

1996 – Umrla Varja Orlić, pjevačica zagrebačke novovalne grupe Karlowy Vary.