beatles-john-lennon

Na današnji dan u svijetu muzike: 04. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1946 – Izašao prvi album Franka Sinatre ”The Voice of Frank Sinatra”. Izdanje se pojavilo kao ploča na 78 obrtaja, a dvije godine kasnije pojavila se kao LP na 33 1/3 rpm.

1951 – Rođen Chris Rea, britanski pjevač, blues gitarista i autor.

1966 – Novinar Maureen Cleave objavio intervju sa Johnom Lennonom u londonskom Evening Standardu, u kojem je slavni muzičar izrekao znamenitu rečenicu “Mi smo sada popularniji i od Isusa”, misleći naravno na grupu The Beatles. Pripadnici američke kršćanske crkve burno su reagirali i organizirali su masovno spaljivanje gramofonskih ploča Beatlesa, a brojne su radio stanice prestale emitirati pjesme Beatlesa. U Čikagu je 11. 8. održana press konferencija na kojoj je Lennon rekao da je mislio, u stvari, da je utjecaj Beatlesa na generaciju mladih veća i tražio je da mu se oprosti na riječima kojima je to izrazio. Beatlesi su ubrzo nakon ovog događaja objavili da više neće ići na turneje i zbog toga je ovo bio jedan od povijesnih trenutaka rocka: slavna liverpulska četvorka još je nastupila 29. 8. u Candlestick parku u San Franciscu i nikada se više nije pojavila na koncertu. Lennon je kasnije zapisao: Uvijek se sjetim zahvaliti Isusu za okončanje naših turneja. Inače, Vatikan je krajem 2008. službeno oprostio Johnu Lennonu zbog izrečene tvrdnje.

Lennon, protesti

1974 – Švedska pop grupa Abba objavila album “Waterloo”, na kojem je istoimena pjesma koja će mjesec dana kasnije pobijediti na Eurosongu i otvoriti novo poglavljen na svjetskoj muzičkoj sceni.

1973 – Na YU izboru za Eurosong u Novom Sadu pobijedio malo poznati pjevač Daniel s pjesmom ”Džuli”, koja je postala mega-hit i lansirala ga u vrh tadašnje pop scene.

1989Na izboru Yu pjesme za Eurosong, održanom u Novom Sadu, veliko iznenađenje bila je pobjeda do tada nepoznate zadarske grupa Riva s pjesmom ”Rock me”, ali se u finalu Eurosonga u Lausanni dogodilo još veće – Riva je tadašnjoj Jugoslaviji donijela prvu pobjedu na na ovom pjevačkom takmičenju. Ako niste znali: Na Jugoviziji ’89 drugo mjesto pripalo je puno poznatijem zagrebačkom pjevaču Massimu Saviću (ex – Dorian Gray) i to samo s jednim bodom zaostatka.

1993 – U automobilskoj nesreći u Zagrebu poginuo Tomislav Ivčić (40), slavni zadarski pop pjevač. Autor je oko 250 pjesama i objavio je 24 albuma, koji su zajedno prodani u nevjerovatnom tiražu za domaće prilike – ukupno 2,5 miliona primjeraka. Neki od njegovih najpoznatijih naslova su “Gorka rijeka”, “Crna žena”, “Kalelarga”, “Stop the war in Croatia” i “Večeras je naša fešta”.

1995 – Na BiH izboru pjesme za Eurosong pobijedila je “21. vijek” autora Zlatana Fazlića, ali pjevač se od ranije znao – Davorin Popović. Redakcija BiH Eurosonga je odlučila da on bude jedini pjevač, te da se za njega napišu pjesme raznih autora i među njima bira predstavnica na Eurosong završnici. U tom kontekstu zanimljivo je: Indexi su čak osam puta pokušali izboriti odlazak na Eurosong s pjesmama “Pružam ruke” (1967.), “Zaborav” (1969.), “Djeca ljubavi” (1973.), “Samoćo, ljubavi moja” (1974.), “Ti si mi bila naj, naj” (1975.), “To se traži” (1982.), “Na svoj način” (1983.) i “Bila jednom jedna ljubav” (1987.) – i nikada nisu uspjeli.

2003 – Objavljen debitantski album američke aleternativne metal grupe Evanescence pod nazivom “Fallen”. Album je prodan u 15 miliona primjeraka diljem svijeta, a na nacionalnoj top listi je proveo više od 60 sedmica, dok je na United World Chartu bio čak 82 sedmice. To ga čini jednim od 100 najuspješnijih albuma svih vremena na svjetskoj top listi. Pjevačica Amy Lee i gitarista Ben Moody su kao koautori potpisali svih 12 songova ovog albuma. Izdvajaju se “Going Under”, “My Immortal” i “Bring Me to Life”, pjesma koja je dobila Grammy nagradu za najbolju hard rock izvedbu

2008 – Na svoj 57. rođendan proslavljeni britanski blues-rock gitarista i pjevač Chris Rea nastupio u Beogradu, na prvom koncertu u ovom regionu, a 8. 3. koncert je izveo i u Zagrebu.

2015 – Umro Vlada Divljan (57), osnivač grupe Idoli i jedan od lidera ex-jugoslavenskog novog vala. Nakon razlaza Idola, koji su od 1980. do 1985. objavili kompilaciju ”Paket aranžman” te četiri svoja albuma, Divljan je nastavio uspješnu solo karijeru, koju su velikim dijelom činili muzika za film i kazalište (“Kako je propao rokenrol”, “Rokenrol za decu”, “Crni bombarder”, “3 palme za 2 bitange i ribicu”). Jedno vrijeme, tokom 90-ih, živio je i radio u Australiji, gdje je studirao na odsjeku za zvuk Filmske akademije, a s Kirilom Džajkovskim formirao je grupu Aparatchiks i snimili su dva CD-a, na kojima su se bavili istraživanjem modernog zvuka. U tom razdoblju u Beogradu je formirao Old Stars Bandom i s njim snimio album “Sve laži sveta”, a u proljeće 1999. preselio je u Beč i pokrenuo akciju “Strojovođe kulture”, u kojoj je okupio glazbenike iz cijele Europe. Prvi album iz njegove austrijske faze bio je instrumentalni “Vlada Divljan presents: Die Tonzentrale”, na kojem se bavi bluesom, jazzom, elektronikom i popom.

Idoli 19981, foto Brian Rašić
Idoli 1981, foto Brian Rašić