HENDRIX_THE CRY OF LOVE - Azra

Na današnji dan u svijetu muzike: 05. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1948 – Rođen Eddy Grant, reggae zvijezda, lider grupe The Equals i solista od 1982.

1951 – U studiju Sun Records producenta Sama Phillipsa u Memphisu snimljena rhythm and blues pjesma “Rocket 88” u izvedbi sastava Jackie Brenston and his Delta Cats. U povijesti je značajna zbog toga što ovaj naslov mnogi smatraju prototipom rocka, odnosno “prvim snimljenim rock and roll songom”. Drugu verziju “Rocket 88” snimili su Bill Haley and the Saddlemen, 14. 6. iste godine. Ovaj potonji pionir rock and rolla će svjetsku slavu ostvariti pod imenom Bill Haley & His Comets, nakon što 1954. snimi kultnu pjesmu “Rock Around the Clock”.

1952 – Rođen Narcis Vučina, sarajevski kantautor.

1958 – Rođen Andy Gibb, najmlađi među braćom Gibb koji su činili grupu The Bee Gees.

1970 – Rođen John Frusciante, američki gitarista, pjevač, autor i muzički producent, član grupe Red Hot Chili Peppers.

1971 – Izašao prvi posthumni album Jimija Hendrixa ”The Cry of Love”, kao kompilacija koja je uključivala i pjesme planirane za njegov četvrti album, a među njima su se izdvojila “Freedom” i ”Angel”.

1975 – U Lisinskom u izvedbi zagrebačkog kazališta Komedija premijerno izvedena rock opera ”Gubec-beg”. Uz klasični simfonijski orkestar, upotrijebljeni su električni instrumenti rock banda, a pjevačke uloge dobili su, među ostalima, Josipa Lisac, Branko Blaće, Miro Ungar. Odlomci iz predstave objavljeni su na LP ploči i izdanje je ponudilo dva hita za širi slušateljski auditorij – pjesme “Janino ludilo” i “Ave Marija” u izvedbi Josipe Lisac.

1979 – Jugoton objavio peti studijski album Drage Mlinareca “Sve je u redu”, a među zapaženim pjesmama bile su “Mora da sam bio mlad”, “Glas s broja 514 913”, “Svi sve znaju”, “Penzioneri” i “Ne brini doktore (sve je u redu)”.

1980 Branimir Džoni Štulić i njegova grupa Azra, koju su činili još basista Mišo Hrnjak i bubnjar Boris Leiner, započeli su u studiju Jadran filma u Zagrebu snimati pjesme za debitantski album koji je producirao Drago Mlinarec. Izdanje je objavljeno 26. 6. i među 12 pjesama gotovo sve su postale hitovi – “Jablan”, “Teško vrijeme”, “Tople usne žene”, “Gracija”, “Krvava Meri”, “Marina”, “Iggy Pop”, “Žena drugog sistema”, “Obrati pažnju na posljednju stvar”.

1981 – Izašao sedmi studijski album Ibrice Jusića, naslovljen samo “Ibrica”. S obzirom da je izdanje ponudilo i tri velika hita, “U svakom slučaju te volim”, “Šalom Sara” i “Na Stradunu”, ovaj album se smatra prijelomnim za karijeru dubrovačkog kantautora.

1982 – Umro John Belushi, američki glumac i pjevač, jedan od originalnih članova američke serije Saturday Night Live, te pjevač pod imenom Joliet “Jake” Blues u grupi The Blues Brothers, poznate i po istoimenom filmu u režiji Hohna Lendisa iz 1980. Na njegovu nadgrobnu ploču je upisanu: “Ja ću možda otići, ali rock n roll će živjeti”.

1984 – U Novom Sadu nastupio Eric Burdon koji je na turneji promovirao album “Power Company”.

2001 – Objavljena pjesma ”Clint Eastwood” virtuelnog britanskog benda Gorillaz, kojeg je 1998. kreirao Damon Albarn, pjevač alter-rock grupe Blur. Uz kombinaciju  electronic muzike, duba, hip hopa i rocka, pjesma je najavila album prvijenac Gorillaza, što će se pojaviti krajem mjeseca, i izazvala senzaciju, te je u brojnim kasnijim izborima uvrštena među najbolje brojeve tog vremena.

2002 – Ozzy Osbourne i njegova supruga Sharon, zajedno sa djecom Jackom i Kelly, postali su globalno slavni zahvaljujući reality televizijskom show programu “The Osbournes”, koji se počeo prikazivati 5. 3. 2002. i trajao do 25. 3. 2005.

2006 – Na 78. dodjeli Oscara nagradu u kategoriji najboljeg originalnog songa dobila je pjesma “It’s Hard out Here for a Pimp” hip hop grupe Three Six Mafia, što je prvi hip hop broj okićen ovim trofejom, dok je Three 6 Mafia bio prvi hip hop izvođač u povijesti Oscara koji je nastupio u programu ceremonije dodjele nagrada.

2023. – Umro Gary Rossington, posljednji izvorni član Lynyrd Skynyrda. Rossington je rođen 1951. u južnoj državi Floridi i 1964. osnovao je prvu postavu Lynyrd Skynyrda s bubnjarom Bobom Burnsom i basistom Larryjem Junstromom, a najpoznatiji njegov rad je pjesma “Sweet Home Alabama” iz 1974. Gitarist je preživio nekoliko teških nesreća 1970-ih, uključujući zloglasni pad aviona 1977. u kojoj su poginula tri člana benda, pa je objavljen prestanak rada Skynyrda. Ipak, 4 godine kasnije grupa je obnovljena i do 2012. objavila je još 9 albuma.