bijelo dugme - bajaga - omoti albuma

Na današnji dan u svijetu muzike: 11. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1945 – Rođen Vince Martell, solo gitarista rock grupe Vanilla Fudge.

1946 – Rođen Christopher ‘Chris’ Dreja, ritam gitarista i kasnije basista u britanskom bendu The Yardbirds.

1948 – Rođen Dušan Prelević, beogradski rock muzičar, glumac i scenarist.

1967 – Izašao drugi album engleske rock grupe Moody Blues ”Days of Future Passed” i, za razliku od prvog albuma, koji je imao blues i funk obrade, ovaj je konceptualni i stilski pripada psihodeličnom rocku, a obilježila ga je balada “Nights In White Satin”, najslavniji broj u karijeri grupe.

1967Indexi krenuli na prvu turneju po SSSR-u, na kojoj su uz njih pjevali Boba Stefanović, Žarko Dančuo, Anica Zubović, Lidija Kodrič i Krsta Petrović.

1972 – Poginuo Berry Oakley, basista grupe The Allman Brothers i njezin suosnivač. Ironijom sudbine, gotovo ravno godinu dana nakon pogibije gitariste Duanea Allmana na motociklu s kojim je udario u kamion, na isti način je, u sudaru njegovog motora sa autobusom, stradao i Oakley.

1974 – U izdanju Jugotona objavljen album “Kad bi’ bio bijelo dugme”, debitantski naslov sarajevske rock grupe Bijelo dugme. Utemeljen je na prvoj objavljenoj Bregovićevoj autorskoj pjesmi, “Kad bih bio bijelo dugme”, koja se na singlu pojavila u proljeće ’73., kad je Dugme još bilo Jutro. Ta prva 4-minutna verzija, snimljena s pjevačem Zlatkom Hodnikom, na LP-ju je, u novoj varijanti sa glasom Željka Bebeka, razrađena u cijelih deset minuta, sa psihodeličnim umetkom i dugačkim solažama, što je bila tadašnja trendovska pojava u rocku diljem svijeta. Uspjehu albuma doprinijele su pjesme “Ne spavaj mala moja muzika dok svira”, “Sve ću da ti dam samo da zaigram”, “Patim evo deset dana” i balada “Selma”, pa je grupa za prodani tiraž dobila “zlatnu ploču”, prvu koju su ikad dobili rokeri. Omot za album, zajedno sa logotipom grupe, uradio je sarajevski dizajner Dragan S. Stefanović. Njegova kreacija, koju čini fotografija djevojke sa raskopčanom košuljom ispod koje se ukazuju poluobnažene grudi, bila je revolucionarna za diskografiju tadašnje Jugoslavije, a nekoliko godina kasnije uvrštena je u britansko izdanje “Pet stotina najljepših omota albuma u svijetu”.

1977 – Objavljen ”Mull of Kintyre”, singl Paula McCartneya i njegove grupe Wings, koji je postao najprodavaniji singl u Velikov Britaniji ikada.

1981 – Objavljen debitantski album australske grupe Men At Work pod nazivom “Business as Usual”, obilježen hit pjesmom “Down Under”, koja je postala najslavniji broj u njihovoj karijeri.

1983 – Jugoton objavio pop album dubrovačkog glumca i pjevača Frane Lasića ”Zagrljeni”, čija je naslovna balada bila jedan od najvećih hitova godine.

1988 – PGP RTB izdao četvrti studijski album Bajage i Instruktora “Prodavnica tajni”. Megahit albuma i jedan od najpopularnijih Bajaginih naslova u cijeloj karijeri postala je pjesma “Plavi safir”, a izdanje je imali još niz hitova – “Gore dole”, “Verujem, ne verujem”, balada “Ruski voz”, “Tišina” i “Godine prolaze”.

2004 – U izdanju Croatia Recordsa objavljen album Arsena Dedića ”Na zlu putu”, čiji je najveći hit bila pjesma ”Amigo”, a za ovo izdanje autor je 2005. nagrađen ‘Davorinom’ u kategoriji najbolji komšijsko-sudjedski album.

2004Zanimljiv događaj: Engleska tinejdžerica Sarah Sainsbury, fan grupe Coldplay, pisala je članovima benda i molila ih da joj pošalju fotografiju sa autogramima, navodeći da će je prodati i zarađeni novac uplatiti u humanitarni fond koji je osnovan u njezinoj školi. Coldplay je mladoj djevojci poslao trofejni platinasti disc vrijedan oko 10.000 dolara.

2008 – Američki časopis Rolling Stone objavio je rezultat svoje najnovije ankete, u kojoj je sudjelovalo 179 producenata, urednika, muzičara i ostalih uglednika iz industrije, a oni su se izjasnili: najveće pjevačko ime rocka svih vremena je Aretha Franklin. Na drugo mjesto rangiran je Ray Charles, treći je Elvis Presley, četvrti Sam Cooke i peti John Lennon.

aretha-franklin