Tako to rade u kolijevci rocka – Queen na prigodnim srebrnjacima i zlatnicima

Glas.ba RTV Metropol Samo urbano

U jednoj od kolijevki rocka na originalan i zanimljiv način počinje se odavati počast bendovima i umjetnicima čiji su stav, zvuk i izgled definirali svako od minulih desetljeća, a riječ je o novoj kolekciji britanskih kovanica pod zajedničkim nazivom ”Music Legends”.

Prva kovanica iz serijala posvećena je jednom od najslavnijih rock sastava svih vremena i u Britaniji svakako jednom od najomiljenijih – grupi Queen. Od ranih 1970-ih svoj hard rock zvuk pojačala je pop senzibilitetom, redefinirajući žanr i uzdižući ga na drugi nivo. Njihove himnične pjesme i epske balade, te karizmatični frontmen učinili su ih jedinstvenom koncertnom atrakcijom.

Prva serija od šest srebrnjaka, s cijenom od 13 do 60 funti, i dva zlatnika koji koštaju 510 i 2020 funti, vrlo zanimljivo je dizajnirana. Na novčićima nisu likovi Queenovaca, nego njihovi prepoznatljivi instrumenti: Red Special gitara Briana Mayja, Fender Precision bas Johna Deacona, Ludwig bas bubanj Rogera Taylora i Mercuryjev Bechstein Grand piano, na kojem su ”pritisnute” uvodne note slavne Bohemian Rhapsody.

Očekuje se da će kovanice, od kojih samo najjeftinija nema limitirano izdanje, privući i kolekcionare i ljubitelje rocka, a kada cijela kolekcija ”Music Legends“ bude izdana, to će sigurno biti vrlo atraktivna memorabilija.