Prvomajsko roštiljanje – probrani recepti (i dobra priprema kao temelj zadovoljstva)

Coolinarka Metropol

Neizbježni ritual u našim krajevima je roštiljanje za 1. maj, pa predlažemo pet probranih roštiljskih recepata (sa obaveznim ćevapima), uz ključnu napomenu da su kvalitetne pripreme jednako važne kao i sam čin spremanja delicija na roštilju.

Iako bar polovina naših muškaraca za sebe vjeruju da su ‘kraljevi roštiljanja’, nije na odmet da nekoliko riječi najprije posvetimo začinima, marinadama i umacima, pa se onda posvetimo prijedlogu nekoliko zanimljivih roštiljskih recepata.

Suhi začini – kao najbrže rješenje da obogatimo okus mesa sa roštilja, natrljajte ga svježim ružmarinom, solju i biberom/paprom, otprilike 15 do 20 minuta prije pečenja.

roštilj

Marinade  – obično vrijedi pravilo ‘što duže meso stoji u marinadi, ono je ukusnije i mekše’, ali nije uvijek tako, jer ponekad zna postati gnjecavo, pa novi trendovi kažu da je dovoljno i 30 minuta; meso će bolje upiti marinadu ako je na sobnoj temperaturi; marinade prodiru samo u površinski sloj mesa te ga kiselina omekšava, ulje čuva izvorni okus, dok ga začini oplemenjuju, pa su to tri komponente svake marinade, a vi ih kombinirajte po vlastitom ukusu.

Umaci – nekada je sasvim dovoljno koristiti maslac sa začinskim biljem kojeg dodajete na meso neposredno nakon pečenja; ako pak umak za roštilj dodate 5 do 10 minuta prije kraja pečenja, dobit ćete hrskavu, slatkastu i karameliziranu koricu; žilavije i tvrđe meso možete premazivati pivom, limunovim sokom, sokom od rajčice ili jabučnim sokom; za prave gurmane slatka glazura na bazi marmelade je posebno zanimljiv umak i dodaje se neposredno nakon pečenja.

A sada recepti…