bono_vox_naočale

Zbogom, naočale! S novim bioničkim kontaktnim lećama trostruko bolji vid.

Metropol Zdravlje

Glaukom, siva mrena, slab vid, sve su to razlozi da skoro 300 miliona ljudi na planeti trebaju naočale.

Mnogima su one nužna pomoć, ali i veliki teret, makar su vremenom dobile i utješnu ulogu – kao estetski i modni detalj.

No, koliko god ponekada lijepo izgledale na licu, puno je praktičnije bez njih, što znaju svi oni koji moraju koristiti naočale. Zbog toga se još krajem 19. stoljeća eksperimentiralo sa kontaktnim lećama, a pravi preokret se dogodio u 1960-im godinama, kada su se pojavile vrlo praktične meke leće.

Računa se da blizu 300 miliona osoba diljem svijeta ima problem s vidom, dok njih 125 miliona koristi kontaktne leće, samo što i one nose sa sobom određenu muku – treba ih svakodnevno skidati i čistiti.

Vijest od prije četiri godine da je dr. Gareth Webb , optičar iz Kanade, proizveo bioničku leću, koja se trajno ugrađuje u oko i još omogućava savršen vid bez obzira na to koliko je oštećen, u to vrijeme je zvučala kao fantastika.

Web je tada najavio da bi se njegov izum mogao primjenjivati za otprilike dvije godine, nakon kliničkih ispitivanja na životinjama. S tim se malo kasni, jer se obavljala i druga faza testiranja s ljudima, ali sve je izvjesnije da bioničke leće stižu u široku upotrebu.

Dakle, ne samo da se one trajno ugrađuju bezbolnim i brzim zahvatom, koji traje otprilike osam minuta, nego rezultati pokazuju – trostruko poboljšanje vida!

– Ako jedva vidite sat koji je od vas udaljen tri metra, s bioničkom lećom ćete ga vidjeti na 10 metara – pojašnjava Webb, dodajući nimale nevažan detalj da osobe koje ugrade ove leće ne mogu dobiti kataraktu, da se leća u oku ne osjeća, da ne uzrokuje glavobolje niti tzv. zatezanje oka.