Novo kinesko svjetsko čudo – filmski i zabavni grad Qingdao

21. vijek Jedi moli voli Tehnologija Zanimljivo

Kinezi su u devetmilionskom gradu Qingdao na istočnoj obali izgradili kompleks filmskog grada koji bi mogao preuzeti primat od Hollywooda u proizvodnji filmova, kao i od svih svjetskih zabavnih parkova u ponudi jedinstvenih avantura.

Projekat obuhvata površinu od 3,76 miliona kvadratnih metara sa zelenom površinom od 5,4 miliona kvadratnih metara i sadrži nekoliko glavnih cjelina – park filmske industrije, muzej filmova i izložbeni centar za film. Sve ovo čini cijeli lanac industrije koju čine filmska snimanja, proizvodnja, izložbe i visoki turizam.

Park filmske industrije prostire se na 200 hektara, ima nekoliko scena uključujući Evropski stil, Drevne prijestolnice Ming i Qing dinastije i Arapski svijet. Proizvodni prostor ima čak 30 studija, uključujući sada najveći svjetski filmski set na površini od 10 hiljada kvadratnih metara i jedini fiksni podvodni studio u svijetu. No, tome nije kraj – još 10 studija će biti izgrađeno u narednim godinama.

Što se tiče filmskog muzeja svjetske klase, on govori o istoriji filma i najnovijoj filmskoj tehnologiji, a njegov dio je Muzej voštanih figura posvećen najvećim svjetskim filmskim zvijezdama.

Qingdao-film museum

Filmski izložbeni centar ima dvije impozantne teatarske dvorane, od 3000 i 1000 mjesta,banket salu sa 2000 mjesta i nekoliko malih i srednjih pozorišta.

Kada završe projekat u potpunosti, Wanda Grupa kao investitor planira saradnju sa Filmskom asocijacijom Kine, američkom Akademijom, te Universalom, koji će održavati Qingdao International Film Festival sredinom septembra svake godine.

Pod nazivom Qingdao Wanda Town, ovaj ekstremno veliki kompleks kulture, zabave, turizma i trgovine postaje turističko-zabavni raj bez presedana.

Unutrašnji tematski park nudi razne sadržaje svjetske klase. Među njima prednjači jedini u svijetu leteći roller coaster, a vodeni park ima prvi zatvoreni podvodni roller na svijetu te ogromni vodeni prsten. Filmski park u zatvorenom prostoru nudi niz inovacija – jedinstvenu 3D dinamičku kino dvoranu “The Flaming Mountain”, gdje turisti mogu doživjeti uzbudljive scene dok sjede na slobodno rotirajućim sjedalima, a 3D animacije “Gods” će prvi put u svijetu kombinirati 3D interakciju sa rollerom i omogućiti turistima da se bore protiv virtuelnih duhova i čudovišta.

Tu je još Auto Extreme Show, opet jedina u svijetu zabava izvedena u 360 stepeni surround okruženju i sa impresivno snažnom senzorskom stimulacijom.

Upamtite: Qingdao Wanda Town postaje svjetski centar filma i zabave i neke detalje možete vidjeti u galeriji fotografija.