Ramones-Leb i sol - Edo Maajka

Na današnji dan u svijetu muzike: 30. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1945 – Rođen Eric Clapton, engleski rock & blues gitarista i autor, poznat i kao “Slowhand”, jedan od najtujecajnijih rock muzičara 20. stoljeća.

1962 – Rođen MC Hammer, pravim imenom Stanley Kirk Burrell.

1964 – U Beogradu je na Sajmištu organizirano prvo poznato takmičenje vokalno-instrumentalnih sastava. Pobijedila je beogradska grupa Lutalice koju je predvodio pjevač Zoran Miščević, dok su drugo mjesto osvojili sarajevski Indexi, još uvijek pretežno instrumentalna grupa predvođena Ismetom Nunom Arnautalićem.

1967 – Beatlesi završili dvodnevno snimanje pjesme “With a Little Help from My Friends”, koju su napisali Lennon i McCartney. Ovo je jedan od manjeg broja songova koje je otpjevao bubnjar Ringo Starr. Uvršten je na album “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Pjesmu su obradili brojni izvođači, a najčuvenija je verzija koju je snimio Joe Cocker i izveo je na legendarnom Woodstock festivalu 1969.

1968 – Rođena Celine Dion, pjevačica je i autorica iz Kanade.

1974 – Američka punk grupa The Ramones odsvirala prvi koncert u karijeri, u prostoru Performance Studios u New Yorku i zabilježeno je da su svirali vrlo brze i vrlo kratke pjesme, uglavnom kraće od dvije minute. Široj javnosti će se predstaviti tek 1976. s prvim istoimenim albumom.

1976 – U zanimljivoj koincidenciji, i Sex Pistols su ovog datuma, dvije godine poslije Ramonesa, odsvirali svoj prvi koncert u The 100 clubu u London, nakon kojeg su postali residentni bend kluba, što je bio njihov prvi stalni svirački angažman.

1976 – PGP RTB objavio prvi samostalni album Gorana Bregovića, nazvan njegovim imenom, a zanimljivost izdanja je da na njemu nema niti jedne autorove nove pjesme – a ipak su neke od njih premijerno objavljene, kao što su “Ja i zvijezda sjaj”, do tada potpuno nepoznata snimka grupe Mića, Goran i Zoran iz 1971., “U subotu mala” Nune Arnautalića iz opusa grupe Jutro, ”Loše vino” u izvedbi Zdravka Čolića ili čak tri broja u izvedbi Jadranke Stojaković, “Čekala sam”, “Ko zna riječi” i “Ima neka tajna veza”. Posebno zanimljiva je pjesma koju je Bregović napisao za Biseru Veletanlić, “Šta ću, nano, dragi mi je ljut”, a snimljena je sa YU grupom, koju je autor kasnije preradio i Bijelo dugme snimilo 1984. pod naslovom “Lipe cvatu, sve je isto k’o i lani”.

1978 – Anonimna grupa U2 nastupila na talent show takmičenju u Irskoj i osvojila nagradu od 850 dolara, kao i audiciju kod izdavačke kuće CBS Ireland.

1979 – Rođena Norah Jones, američka pjevačica i pijanistica.

1987 – Jugoton objavio deveti studijski album skopske grupe Leb i sol “Kao kakao”. Veliki broj hitova rezultirao je njihovim komercijalno najuspješnijim izdanjem. Najveći uspjeh kod publike imala je pjesma “Skopje”, a pored nje zapažene su bile još “Kao kakao”, “Mamurni ljudi” i “Čuvam noć od budnih”. Postavu na ovom albumu čine: Vlatko Stefanovski (gitara i glas), Garo Tavitijan (bubnjevi), Bodan Arsovski (bas) te Kiril Džajkovski (klavijature) i Goce Micanov (sax) kao novi članovi.

1988 – Izašao treći studijski album zagrebačkog pop-rock pjevača Borisa Novkovića “Dok svira radio”. Album s naglašenijim rock zvukom donosi nekoliko hitova, kao što su “Dok svira radio”, “S tobom mi je najbolje” i “Twist ispod duge”.

1989 – Sarajevski Diskoton objavio četvrti album sarajevske pop grupe Merlin “Nešto lijepo treba da se desi”. Hitovi izdanja, uz naslovnu, bile su pjesme “Mjesečina”, “Je li Sarajevo gdje je nekad bilo” i “Kad zamirišu jorgovani”, koju je Dino otpjevao u duetu sa folk zvijezdom Vesnom Zmijanac, što je ploči donijelo veliki komercijalni uspjeh, ali i zamjerke zbog otvorenog koketiranja sa turbo folkom.

1997 – Riječka grupa Belfast Food održala koncert u klubu “Stereo” u sklopu manifestacije “Ajmo Rijeka”, koji je snimljen za njihov debitantski album pod nazivom “Live in Rijeka”. Album sadrži šesnaest izvedbi koje predstavljaju grupu u reprezentativnom svjetlu i pružaju ugođaj tipičnog irskog puba. Među njima su uspješna obrada “Like A Rolling Stone” Boba Dylana i “Šporki stari grad”, prepjev poznate pjesme Evana MacColla “Dirty Old Town”, kao najveći hit albuma.

2006 – Edo Maajka objavio četvrti album ”Stigo ćumur” na kojem se pojavljuje niz poznatih gostiju, Ajs Nigrutin, Lollobrigida, Remi iz Elementala, Dino Šaran, Sky Wikluh, Frenkie i TBF, a najveći hit izdanja je pjesma ”Bomba”.

2020 – Umro Bill Withers (81), američki soul i R&B velikan. Na sceni se pojavio 1970. godine i naredne je objavio debitantski album Just As I Am koji donosi njegov prvi veliki hit “Ain’t no Suneshine”, a izdanje će tridesetak godina poslije magazin Rolling Stone svrstati među ”500 najvećih albuma svih vremena”. Diskografski je aktivan bio samo do 1985. godine, kada je objavio svoj osmi album Watching You Watching Me. Za pjesme među kojima se izdvajaju “Lean on Me”, “Ain’t No Sunshine”, “Use Me”, “Just the Two of Us”, “Lovely Day” i “Grandma’s Hands”, Withers je tri puta osvojio Grammy, a još četiri puta je imao nominacije. U Grammy Hall of Fame primljen je 2007. godine, a Rock and Roll Hall of Fame ušao je 2015.