Chuck Berry - Jimi Hendrix - Prince - Dubioza kolektiv

Na današnji dan u svijetu muzike: 31. mart / ožujak

Glas.ba RTV Na današnji dan

1948 – Rođen Mick Ralphs, engleski gitarista i suosnivač grupa Mott The Hoople i Bad Company.

1958 – Chuck Berry, jedan od pionira i najutjecajnijih izvođača rocka, objavio svoj 11. singl s vlastitom autorskom pjesmom “Johnny B. Good”. Rangirana kao sedma na znamenitoj Rolling Stoneovoj listi 500 najvećih rock songova ikad i kao prva među 100 najvećih gitarskih numera, ova pjesma (djelomično i Berryjeva autobiografska priča) najslavniji je naslov američkog rokera. Covere “Johnny B. Goode” snimili su, među ostalima, Aerosmith, AC/DC, BB King, Beatles, Bach Boys, The Grateful Dead, Jimi Hendrix, Elton John, Judas Priest, Led Zeppelin, Sex Pistols, Rolling Stones, Jonny Lang, Status Quo i brojni drugi. Prvu ovdašnju obradu snimio je 1967. godine Tomi Sovilj, nekadašnji pjevač Silueta, s vlastitim prepjevom kao “Stoj Džoni”. Njegovu verziju je snimila i grupa Partibrejkers na debitantskom albumu 1985., a Džoni Štulić i Azra su na live albumu “Ravno do dna” (1982.) snimili “Đoni budi dobar”, a na “Zadovoljštini” (1988.) kao temu koja je nazvana “Johan B. Good”.

1959 – Rođen Angus Young, gitarista i autor u australskoj hard rock grupi AC/DC.

1967 – Jimi Hendrix pali gitaru! Nastupajući kao prvi izvođač na koncertu Londonu, u dvorani The Astoria, na prvoj večeri britanske turneje na kojoj su zajedno svirali The Walker Brothers, Cat Stevens i Engelbert Humperdink, Hendrix je svoj set završio paljenjem gitare što je šokiralo ali i fasciniralo publiku. Do te ideje došao je Jimijev menadžer Chas Chandler, pa će Hendrix narednu gitaru zapaliti na Monterey Pop festivalu iste godine, odnosno povremeno će to raditi kao dio svog programa. Jedna od zapaljenih gitara kasnije je pronađena u ostavštini Franka Zappe.

1967 – Rođen Milan Đurđević, rock klavijaturista i osnivač beogradske rock grupe Neverne bebe.

1987 – Prince objavio dvostruki album ”Sign o’ the Times”, deveti naslov u karijeri i prvi nakon prestanka rada s grupom The Revolution. S pjesmama raznih silova kao funk, soul, psychedelic pop, electro rock, od kritike je nepodijeljeno dobio najviše ocjene i uvršten je u brojne izbore najboljih albuma osamdesetih i u rocku generalno.

1989 – Jugoton izdao četvrti studijski album Crvene jabuke “Tamo gdje ljubav počinje”, čiji najveći uspjesi su pjesme “To mi radi”, “Tuga, ti i ja” i “Tamo gdje ljubav počinje”.

1995 – Ubijena Selena (23). Meksičko-američku pjevačicu i veliku latino zvijezdu Selenu ubila je Yolanda Saldivar, predsjednica njezinog fan kluba i menadžerica butika kojeg je posjedovala pjevačica. Nešto ranije bila je optužena za pronevjeru. Warner Brothers je snimio 1997. igrani film o njenom životu i glazbenoj karijeri, u kojem je Selenu igrala pjevačica Jennifer Lopez. Od 1984. do 1994. objavljeno je 11 njezinih albuma, a sedam ih je objavljeno posthumno nakon njene pogibije.

2004 – Zeničko-sarajevska grupa Dubioza kolektiv objavila je debitantski istoimeni album pod etiketom izdavačke kuće Gramofon. Svih 11 pjesama su na engleskom i među 11 brojeva izdvojili su se “Bosnian Rastafaria”, ”Bring The System Down” i “Be Highirly”. U to vrijeme stalnu postavu su činili četiri vokala, Adis Zvekić, Adisa Zvekić, Alan Hajduk i Almir Hasanbegović (i autor tekstova), koji su ranije bili članovi zeničkog sastava Gluho doba, te Brano Jakubović (lupovi, klavijature, gitara, udaraljke) i basista Vedran Mujagić, članovi ugašene sarajevske grupe Ornamenti.