EKV-White Stripes

Na današnji dan u svijetu muzike: 01. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1948 – Rođen Jimmy Cliff, jamajčanski ska i reggae muzičar, uvršten 2010. godine u Rock and Roll Hall of Fame.

1951 – Rođen Dražen Vrdoljak, jedan od najuglednijih rock kritičara i promotora u nekadašnjoj Jugoslaviji.

1954 – Rođen Jeff Porcaro, bubnjar i rock producent, jedan od tri brata Porcaro koji su svirali u američkoj rock grupi Toto.

1959 – Rođena Margita Stefanović, klavijaturistica u beogradskoj rock grupi EKV.

1962 – Rođena Tamara Obrovac, flautistica, skladateljica i etno-jazz pjevačica.

1970 – Studio B počeo emitirati program. Iako je program emitiran u lokalnim beogradskim okvirima, Studio B je je postao poznat u cijeloj tadašnjoj državi, zahvaljujući pionirskoj koncepciji za to vrijeme: više muzike, isključivo rocka i svih srodnih žanrova, a manje priče te više programskog vremena za lidera nekog rock benda nego za gradonačelnika ili predsjednika vlade. Poznati urednici i voditelji specijaliziranih muzičkih emisija bili su Marko Janković, Zoran Modli i Slobodan Konjović, koji je često nazivan i ‘beogradski John Peel’.

1975 – Jugoton objavio prvi singl nove sarajevske hard rock grupe Teška industrija s pjesmama “Karavan” i “UFO”. Grupu su početkom godine osnovali klavijaturista Gabor Lenđel i gitarista Vedad Hadžiavdić, a u postavi su još bili pjevač Seid Memić Vajta, bubnjar Senad Begović i basist Ivica Propadalo. Muziku za obje pjesme napisao je Lenđel na stihove sarajevskog pjesnika Duška Trifunovića, a postale su hitovi koji su Tešku industriju izbacili u vrh tadašnje scene.

1979 – Koncertom u Banja Luci započela je turneja “Bitanga i princeza” na kojoj je Bijelo dugme promoviralo svoj istoimeni četvrti studijski album.

1984 – Marvin Gaye ubijen od ruke vlastitog oca dan prije svog  45. rođendana. Uz Steviea Wondera, bio je najutjecajniji izvođač Motown Recordsa, čuvene etikete koja je lansirala i proslavila brojne crne muzičare. Godine 1971. objavio je konceptualni album “What-s Going On”, jedan od najboljih albuma 70-ih, sa tri velika hita Inner City Blues, Mercy Mercy Me i What-s Going On. Nakon brojnih osobnih kriza, 1982. je objavio još jedan uspješan album “Midnight Love”, koji je imao megahit Sexual Healing. Novi uspjeh nije ga oslobodio problema u emotivnom životu, a stalni sukobi s ocem rezultirali su svađom u kojoj ga je ovaj ustrijelio 1. 4. 1984.

1986 – Grupa EKV objavila album “S vetrom u lice”. Iako su im rock kritičari zamjerili da s novim pjesmama previše podsjećaju na škotske pop-new wave zvijezde Simple Minds, čiji je najkomercijalniji album “Once Upon a Time” izašao upravo krajem prethodne godine, “S vetrom u lice” je bio jedna od bitnih prekretnica u karijeri EKV-a. Baš s ovim izdanjem oni su se približili najširim krugovima domaće rock publike i počeli stjecati status kultnog izvođača. Pjesme “Ti si sav moj bol”, “Novac u rukama”, “Kao da je bilo nekad” i “Stvaran sveta oko mene” postale su njihovi novi veliki koncertni aduti, što je zabilježeno na nastupima u zagrebačkom Kulušiću, krajem godine, kada je snimljen prvi koncertni album “EKV 19live86”.

2003 – Američki rock duo The White Stripes objavio svoj četvrti album “Elephant”, kojeg je obilježila pjesma “Seven Nation Army”, uvrštena u listu 100 najvećih gitarskih rock songova.