vinil

Na današnji dan u svijetu muzike: 02. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1939 – Rođen Marvin Gaye, američki soul pjevač i autor.

1942 – Rođen Leon Russell, američki pjevač, pijanista, gitarista i autor.

1947 – Rođena Emmylou Harris, jedna od najznačajnijih i najtjecajnijih američkih pjevačica country i country-rock muzike.

1964 – Rođen Goran Karan, splitski pop pjevač.

1982 – Ljubljanska grupa Laibach održala koncert u zagrebačkom klubu Lapidarij, što je bio jedan od njihovih prvih nastupa.

1990 – PGP RTB objavio prvu kompilaciju grupe Galija nazvanu po hit baladi “Još uvek sanjam”. Na izdanju se našlo 11 probranih pjesama, od “Gospi” sa “Prve plovidbe” te “Burna pijana noć”, “Da li si spavala”, “Digni ruku”, “Još uvek sanjam” i “Na tvojim usnama” sa albuma iz prethodne godine. Posebnost ove komercijalno vrlo uspješne kompilacije jeste u tome da su neke od starijih pjesama ponovno snimljene.

1990 – Nirvana u Smart Studiju u Madisonu, Wisconsin, počela raditi demo verzije pjesama “In Bloom”, “Lithium”, “Polly”, “Pay To Play”, “Imodium” i “Sappy” sa producentom Butch Vigom, a neke od pjesama su uvrštene na slavni album “Nevermind”, koji je objavljen u jesen iduće godine.

1992 – Uništen sarajevski Diskoton. Na samom početku rata u BiH, na današnji dan 1992. godine, opljačkana je i eksplozivom uništena glavna poslovna zgrada diskografske kuće Diskoton, koja se nalazila na samom rubu Sarajeva, u Pionirskoj dolini. Tako su zauvijek izgubljeni originalni masteri nebrojenih albuma izvođača kao što su Merlin, Valentino, Kemal Monteno, Ambasadori, Divlje jagode, Vajta, Miladin Šobić, Đorđe Balašević (“Marim ja”), Zabranjeno pušenje, Bolero, Hari Mata Hari, Vatreni poljubac itd. Jedan od posljednjih koji je isporučen njihovom muzičkom uredniku bio je master četvrtog studijskog albuma sarajevske grupe Gino Banana pod nazivom “Blue” i on, eto, nikada nije ugledao svjetlost dana. Pojedina ranija izdanja “remasterirana” su godinama poslije sa gramofonskih ploča i objavljena na CD-u, što je bio postupak koji je samo omogućio njihovo spašavanje od zaborava, ali ne i odgovarajuću tonsku kvalitetu. Ako niste znali: Među rijetkim originalima koji nisu nestali zajednički je album Zorana Predina i Arsena Dedića “Svjedoci priče”, objavljen za sarajevskog izdavača 1989. Diskotonov primjerak mastera također je uništen, ali sretnim stjecajem okolnosti Predin je u svojoj arhivi imao kopiju originalnog materijala.

1997 – Zagrebačka punk rock grupa Hladno pivo završila rad na svom trećem albumu “Desetka”. Kako naslov sugerira – grupa je ovim izdanjem obilježila desetu godišnjicu od svog osnutka. Tadašnja postava glasila je: Mile Kekin (vokal), Zoran Subošić Zok (gitara), Mladen Subošić Suba (bubnjevi) i Davor Kodžoman Hadžo (bas). Kao gost, prateće je vokale pjevao Stipe Madžor, koji će od narednog albuma kao trubač postati novi stalni član grupe. Izdanje pod etiketom Jabukatona izlazi početkom lipnja, a istaknutije pjesme bile su “Nema više…”,  “Sex bez kondoma i zvijezda iz Hong-Konga”, “Krepaj, budalo” i “Anoreksik”.

1998 – Umro Rob Pilatus (32), jedan od pjevača koji su činili pop duo Milli Vanilli.

2003 – Umro Edwin Starr (61), soul, R&B, funk pjevač. Njegov najveći uspjeh bila je pjesma “War”, američki hit broj 1 na top listi 1970. Riječ je o protestnoj pjesmi protiv rata u Vijetnamu. Prije njega isti song su snimili Temptations, a doživjela je još puno obrada. Jednu od njih snimila je i slovenska grupa Laibach na albumu “NATO”. Edwin Starr u diskografiji ima upisanih više od 30 albuma.

2010 – Umro Mato Došen, zagrebački pop-rock autor, klavijaturista i producent. U 1970-ima je predvodio funk/soul/pop grupu Hobo, te Izazov, a onda se u ’80-im posvetio autorskom radu za druge i najpoznatiji je bio kao aranžer, sa opusom koji broji više od 250 pjesama najpopularnijih hrvatskih izvođača među kojima su Mišo Kovač, Magazin, Neda Ukraden, Oliver, Zlatko Pejaković, Arsen Dedić, Meri Cetinić, Doris Dragović, Prljavo kazalište, Tony Cetinski i dr.