Simon&Garfunkel - Idoli - SKC

Na današnji dan u svijetu muzike: 03. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1951 – Rođen Mel Schacher, basista rock grupe Grand Funk Railroad poznat po svom stilu sviranja koji je nazvan “lead bass”.

1968 – Američki folk-rock duo Simon & Garfunkel objavio četvrti album ”Bookends”, koji su kao najveći hitovi obilježile pjesme ”America” i posebno ”Mrs. Robinson”. Njena kraća verzija pojavila se 1967. godine u filmu “The Graduate” (Diplomac) sa Dustinom Hoffmanom u glavnoj ulozi. Zbog velike popularnosti filma i muzike, duet je odlučio da snimi kompletnu pjesmu koja je uskoro postala njihov drugi No.1 hit (prva je bila “The Sounds Of Silence”). Za razliku od filma u kojem je Mrs. Robinson udana žena koja ima aferu sa studentom, u novoj verziji pjesma govori o starijoj gospođi koja odlazi u starački dom.

1971 – U Beogradu svečano otvoren SKC – Studentski kulturni centar. Pored različitih stalnih multidisciplinarnih programa (u čak pet galerijskih prostora), SKC je postao važno mjesto za rock kulturu grada i šire regije. U dvorani sa oko 1.200 mjesta ili u dodatnoj ljetnoj bašti nastupili su brojni rock izvođači, a dominantno je programsko pravilo uvijek bilo – novi zvuk i novi, alternativni tokovi. Među značajnijim događajima u SKC-u su sedam uzastupnih nastupa Azre, početkom 1982. godine, koji se pamte po jednoj večeri kada se grupi u nekoliko pjesama pridružio gitarista Vlatko Stefanovski, a na bisu i cijeli Leb i sol. To su još prvi nastup u karijeri grupe Šarlo akrobata, početkom aprila 1980. godine, i također koncertni debi tek formiranog Električnog orgazma, u junu iste godine. Ako niste znali: Na sceni SKC-a grupi Partibrejkers se, u pjesmi “Stoj Džoni”, na koncertu u februaru 1992. godine, na iznenađenje publike kao solo gitarista pridružio slavni američki glumac Johnny Depp (nekada član grupa The Kids i Rock City Angels), a najavio ga je reditelj Jim Jarmush (i sam glazbenik u grupi Del Byzanteens), koji je pjevao prateći vokal. Filmske zvijezde boravili su u Beogradu kao gosti na Festu-u.

1978 – Jugoton objavio prvi singl Senada od Bosne s njegove dvije autorske balade “Bol” i “Šal”, koje su ostale među najzapaženijim autorskim radovima Senad Galijaševića, muzičara iz Viteza nadomak Zenice, koji je nešto ranije bio član sarajevske grupe Vozdra Ranka Bobana. Obje su pjesme postale hitovi u radijskim programima u BiH te autor formira istoimenu grupu, koja je naredne godine snimila još jedan uspješan singl sa pjesmama “Julija” i “Made In London”.

1981 – Idoli snimaju prvi album. Nedugo nakon objavljivanja albuma “Paket aranžman” u Studio 4 RTV Zagreb ušle su dvije beogradske novovalne grupe predstavljene na spomenutoj kompilaciji da bi snimile i svoje samostalne albume. Prvi su rad započeli Idoli koji su na današnji dan 1981. započeli raditi na svom mini albumu “VIS Idoli”. Iza njih će slijediti Električni orgazam te kao zadnji Šarlo akrobata, koji su svoj materijal snimali u Beogradu.

1995 – Maxi singl zagrebačkog jazz funk dua The Bastardz (pjevačica Helena Bastić i gitarista Zoran Jaeger-Jex) s pjesmom “Tvoja ljubav” objavljen je na današnji dan 1995. godine pod etiketom novog zagrebačkog diskografa Aquarius Recordsa – što je bilo njihovo prvo izdanje i s njim ova izdavačka kuća formalno stupa na diskografsku scenu u Hrvatskoj.