Bob Dylan - Knebworth festival - Chester Bennington

Na današnji dan u svijetu muzike: 20. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1940 – Billboard objavio prvu “Music Popularity” listu, koja je formirana izračunavanjem na temelju prodaje, broja emitiranja u juxe-boxovima i broja emitiranja od strane DJ-a, što je prva oficijelna top hit lista u svijetu.

1945 – Rođen John Lodge, basista i vokal grupe The Moody Blues i jedan od tri njihova konstantna člana tokom skoro pola stoljeća djelovanja benda.

1947 – Rođen Carlos Santana, meksičko-američki latin rock, blues rock, jazz fusion gitarista pjevač i autor.

1964 – Rođen Dražen Žerić Žera, prvobitni klavijaturista i potom pjevač sarajevske pop grupe Crvena jabuka.

1964 – Rođen Chris Cornell, američki rock pjevač i gitarista te autor pjesama u grupama Soundgarden i grupi Audioslave.

1965 – Objavljena pjesma “Like A Rolling Stone” Boba Dylana, kao najavni singl za album “Highway 61 Revisited”, koji je izašao u augustu iste godine. Pjesma se smatra jednim od nautjecajnijih naslova u rocku i Dylanovim magnum opusom. Zapravo, u zajedničkom glasanju muzičkih kritičara i najznačajnijih svjetskih autora, ova pjesma je proglašena najvećim rock naslovom svih vremena. Među muzičarima koji su s Dylanom snimali ovu pjesmu bili su Mike Bloomfield na gitari i Al Kooper na orguljama. Pjesmu su obradili brojni glazbenici, među kojima je svakako najpoznatija ona koju su snimili Rolling Stones i na singlu objavili 1995. Jeste li znali: Poznatu domaću verziju “Like A Rolling Stone” snimila je 1997. riječka grupa Belfast Food na albumu “Live in Rijeka”, u svom prepoznatljivom maniru irskog folka, što je, usuđujemo se reći, originalnija od većine obrada snimljenih u svijetu.

1966 – Rođen Stone Gossard, ritam gitarista američke rock grupe Pearl Jam.

1973 – Objavljen 6. album engleske glam-rock grupe Mott the Hoople pod nazivom “Mott”. Njegov svojevrsni nastavak, album “The Hoople” objavljen je naredne godine, no upravo je “Mott” najznačajnije djelo ovog benda. Većinu pjesama napisao je pjevač Ian Hunter, dok je u jednom od najuspješnijih singlova “Honaloochie Boogie” koautor gitarist Mick Ralps, a u “Ballad of Mott the Hoople” surađivali su svi članovi benda.

1974 – Održan prvi britanski Knebworth festival. Na premijernom su nastupili Tim Buckley, Sensational Alex Harvey Band , Mahavishnu Orchestra, Van Morrison, Doobie Brothers i kao zvijezde festivala Allman Brothers Band. Na sljedećem festivalu headlineri su bili Pink Floyd, naredne godine to su bili Rolling Stonesi, a na najpoznatijem festivalskom izdanju Knebworth 79. glavni izvođač bio je Led Zeppelin. S pauzama festival se održavao do 2007., a s imenima kao što su Lynyrd Skynyrd, Genesis, Frank Zappa, Mike Oldfield, The Beach Boys, Deep Purple, Queen, Paul McCartney, Oasis, Robbie Williams ili Metallica, koji su bili među headlinerima do 2009. godine, Knebworth festival spada među najznačajnije događaje u povijesti rocka. Jeste li znali: Koncert na Knebworthu ’86. bio je posljednji live nastup koji je sa grupom Queen otpjevao Freddie Mercury.

1993 – Američka latino hip hop grupa Cypress Hill objavila je svoj drugi studijski album “Black Sunday”, dvije godine nakon uspješnog debija. Najveći hit bila je pjesma “Insane In The Brain”, koju je prihvatila i brojna rock publika.

2002 – Rock grupa Električni orgazam završila rad na albumu “Harmonajzer”. U pjesmi “Zašto stojim sam” na gitari je gostovao Vlada Divljan, a u nekoliko pjesama prateće vokale otpjevao je i Zdenko Kolar, bivši basista u grupi Idoli. Glavni vokal u pjesmama “Promene” i “Tome neće doći kraj” otpjevao je gitarista Branislav Petrović Banana.

2005 – B92 objavio osmi studijski album Ramba Amadeusa pod nazivom “Oprem dobro”. Neke od zapaženih tema su ”Dik tu kava” (sa liderom romske grupe Kal, Draganom Ristićem), ”Komedija, tragedija, drama”, ”Predrasude”, ”Još jedno vruće pivo”.

2017 – Ubio se Chester Bennington (41), pjevač američke rock grupe Linkin Park. Godinama se borio s ovisnošću o drogama i alkoholu, , a njegovi biografi navode da su ga u djetinjstvu seksualno zlostavljali prijatelji njegovih roditelja i da je teško podnio razvod roditelja kad je imao 11 godina, što su bili ‘okidači’ koji su eskalirali do te mjere da je počeo koristiti kokain i metamfetamine. Jeste li znali: Nekoliko prijatelja rock pjevača je počinilo samoubistvo, a jedan je poginuo u nesreći za vrijeme skejtanja, te je Chester često govorio kako će počiniti samoubistvo zbog boli iz prošlosti. Spletom okolnosti to je učinio na rođendan Chrisa Cornella (Soundgarden, Audioslaves), s kojim je bio vrlo blizak, a koji je na isti način svoj život skončao dva mjeseca prije Chestera.