James Brown - KUD Idijoti

Na današnji dan u svijetu muzike: 19. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1947 – Rođen Brian May, gitarista engleske rock grupe Queen.

1952 – Rođen Allen Collins, gitarista američke southern rock grupe Lynyrd Skynyrd.

1955 – Objavljen singl Chucka Berryja s njegovom autorskom pjesmom “Maybellene”. Bio je to prvi singl ovog američkog pionira rock and rolla i njegov prvi veliki hit – “Maybellene” je omogućila Berryju da postane prvi Afro-Amerikanac koji je dostigao lidersko mjesto na Billboardovoj top listi s rock and roll pjesmom.

1963 – Roy Orbison, američki pionir rocka, objavio album “In Dreams”, koji se smatra jednim od velikih djela rocka, među ostalim zahvaljujući baladama “Blue Bayou” i “In Dreams”.

1964 – Rođe Saša Lošić, osnivač, pjevač, gitarists i autor pjesama grupe Plavi orkestar.

1970 – Objavljen singl Jamesa Browna s njegovom autorskom pjesmom “Get Up (I Feel Like Being a) Sex Machine”, poznatijom samo kao “Sex Machine”. Singl verzija pjesme traje pet minuta, a na dvostrukom albumu pod nazivom “Sex machine” objavljenom krajem ljeta 1970. snimljena je 11-minutna verzija.

1973 – Holandska rock grupa Golden Earring izdala 7. album “Moontan”, koji je obilježila pjesma ”Radar Love”, s kojom su postali svjetski poznati i koja je u brojnim izborima uvrštena među najpopularnije “driving songove” svih vremena, dakle pjesme pogodne za vožnju.

1977 – Izašao album Elvisa Presleya pod nazivom “Moody Blue”, što je posljednje izdanje objavljeno za njegova života – Elvis je umro 16. 8. 1977. Album je kombinacija live i studijskih snimki i sadrži neke pjesme snimljene za vrijeme poslednjeg studijskog snimanja iz 1976. Među koncertnim naslovima je obrada slavne “Unchained Melody”, koja je snimljena na koncertu u aprilu iste godine. Jeste li znali: Među kolekcionarima je posebno vrijedno prvo originalno izdanje albuma na vinilnoj gramofonskoj ploči u plavoj boji, dok su sva kasnija reizdanja urađena u standardnoj crnoj boji.

1987 – Diplomatski incident KUD Idijota. Na međunarodnom festivalu “Živjeti na Mediteranu” KUD Idijoti su izvedbom pjesme “Bandiera Rossa” izazvali dvojake reakcije: pola publike oduševljeno je pohrlilo prema pozornici, druga polovina počela je zviždati i negodovati zbog pjevanja partizanske pjesme. U jednom trenutku glavni je karabinjer došao na pozornicu s namjerom da pjevaču Tusti oduzme mikrofon, pa je došlo do naguravanja i prekida koncerta. Tadašnji jugoslavenski kulturni ataše u Rimu uložio je službenu notu talijanskoj vladi zbog nemilog događaja, nakon čega je skandal dospio u novine i time službeno postao i javni diplomatski incident. Talijanima nije ostalo ništa drugo nego službeno se ispričati KUD Idijotima. Ako niste znali: Iako je u tadašnjoj Jugoslaviji pjesma “Bandiera Rossa” sa stihovima “živio komunizam i sloboda” bila vrlo poželjna, u to vrijeme KUD Idijotima nisu htjeli objaviti album, jer je grupa provocirala vlast s ostalim pjesmama poput “Budimo solidarni – s bogatima”, “Kako da živim bez para” ili “Hoćemo cenzuru”.

2007 – Umro Uroš Lovšin, gitarista i suosnivač ljubljanske rock grupe Buldožer. Sudjelovao je u snimanju prva dva albuma, “Pljuni istini u oči” i “Zabranjeno plakatirati”, koji spadaju među njihova kultna izdanja. S grupom je prestao raditi početkom 1978. ali se vratio u postavu prije snimanja šestog albuma “Nevino srce” koji je objavljen 1983., te sudjelovao i u snimanju povratničkog, a pokazalo se i posljednjeg albuma Buldožera koji je pod nazivom “Noć” objavljen 1995.

2008 – Dino Merlin održao koncert na sarajevskom stadionu Koševo pred oko 50.000 gledatelja, što je bio početak koncertne promocije novog albuma “Ispočetka”. Cijeli je koncert snimljen za istoimeni live album, treće koncertno diskografsko izdanje u karijeri Dine Merlina.