The_Doors_1968-Black Sabbath-Atomsko skloniste

Na današnji dan u svijetu muzike: 25. septembar / rujan

Glas.ba RTV Na današnji dan

1946 – Rođen Bryan MacLean, gitarista, vokal i koautor u američkoj psihodeličnoj rock grupi Love.

1955 – Rođen Adelmo Fornaciari, talijanski rock pjevač i gitarist poznat zapravo samo pod svojim scenskim imenom Zucchero.

1956 – Rođen Goran Vejvoda, multimedijalni umjetnik, član grupe Annoda Rouge, pridruženi član Idola, saradnika grupa Kozmetika i Du Du A, te pjevačice Bebi Dol.

1967 – Objavljen drugi album američke rock grupe The Doors pod nazivom “Strange Days” i, osim što je riječ o jednom od 500 najvećih izdanja u rocku svih vremena, njegov povijesni značaj je i u sljedećem: ovo je prvi rock album na kojem je, pored ostalih klavijatura, korišten novi revolucionarni elektronski instrument “Moog synthesizer”. Zapažene pjesme albuma su “People Are Strange”, “Love Me Two Times” i “When the Music’s Over”.

1968 – Rođen Will Smith, američki reper i glumac.

1969John Lennon i The Plastic Ono Band snimili pjesmu “Cold Turkey” (u slengu: odvikavanje od ovisnosti), što je prva pjesma koja je potpisana kao Lennonov samostalni autorski rad, bez Paula McCartneya. Lennon je najprije pjesmu ponudio Beatlesima, a kad je odbijen, snimio ga je sam za svoj drugi solo singl.

1972 – Engleska heavy metal grupa Black Sabbath objavila “Black Sabbath vol. 4”, ocijenjen kao jedan od najboljih britanskih albuma i najbolja demonstracija eksperimenta sa teškim zvukom, a donio je neke od klasika Black Sabbatha, kao “Tomorrow’s Dream”, “Snowblind”, “Supernaut” i “Changes”.

1978 – Pulska hard rock grupa Atomsko sklonište, samo nekoliko mjeseci poslije prvijenca “Ne cvikaj generacijo”, izdala i drugi studijski album “Infarkt” s pjesmama koje su postale brendovi njihove cijele karijere, “Pakleni vozači”, “Djevojka broj 8”, “Oni što dolaze za nama” i balada “Bez kaputa”.

1978 – Američki funk & rock bend Funkadelic objavio deseti album “One Nation Under a Groove”, komercijalno najuspješniji u njihovom opusu i od kritike najbolje ocijenjen, te uvršten u nekoliko izbora najboljih izdanja 20. stoljeća, dok je naslovna pjesma, u kojoj je ples metafora kao put ka slobodi, uvrštena u Rock and Roll Hall of Fame.

1979 – Objavljen ”Entertainment”, debitantski album engleske post-punk grupe Gang of Four. Stihovi pjesama reflektiraju ljevičarsku orijentaciju članova benda, a izdanje je bilo album godine u Velikoj Britaniji, te je uvršteno među 500 najvećih u rocku i proglašeno za peti najbolji punk album ikad, dok je pjesma “At Home He’s a Tourist” uvrštena među 100 najvećih gitarskih tema.

1980 – Umro John Bonham, bubnjar grupe Led Zeppelin, kojeg je je enciklopedija Britannica opisala kao “perfektni model za sve hard rock bubnjare”.

1983 – U studiju Enca Lesića “Druga maca” u Beogradu grupa Disciplina kičme završila snimanje sedam pjesama za svoj drugi album “Ja imam šarene oči” sa najuspješnijom pjesmom “Novac neće doći”.

1992 – Umro Ivan Vdović Vd (31), beogradski rock bubnjar i član grupa Suncokret, Šarlo akrobata (1980-1981) i Katarina II (1983-1985). Jedini Šarlov album ”Bistriji ili tuplji čovek biva kad…” smatra jednim od najvažnijih izdanja jugoslavenskog novog vala, a Vd je kao muzičar označen važnim kreatorom novog načina muzičkog razmišljanja.

1997 – Peti album riječke rock grupe Let 3 objavio Dallas Records pod nazivom “Nečuveno”, što sasvim odgovara sadržaju CD-a: na ovom najneobičnijem domaćem albumu apsolutno ništa nije snimljeno. U najavnom materijalu grupa je navela da je album sniman u Caracasu u Venezueli i da će krenuti na turneju “Ne vidim, ne govorim, ne slušam”. Kasnije je snimljen i adekvatan video spot u kojem također nije bilo ničega osim praznog plavog ekrana. Album “Nečuveno” s praznim diskom štampan je u 600 primjeraka, a kupilo ga je 350 fanova grupe Let3, iako nisu znali da će uz svaki primjerak, ipak, besplatno dobiti album Rolling Stonesa “Bridges to Babylon”.

1998 – Sarajevsko-zagrebačka rock grupa Zabranjeno pušenje u sarajevskom klubu Metalac održala koncert koji je sniman i dio materijala iskorišten za njihov prvi live album ”Hapsi sve” objavljen krajem godine.

2003Poginuo Matthew Jay, engleski rock autor i izvođač, jedno od najperspektivnijih novih imena na indie rock sceni.