john-bonham-matthew jay-Jackie wilson

Izdvojeno – tri bizarna trenutka u rocku koji su se dogodili 25. 9.

Glas.ba RTV Na današnji dan

Rijetko se u povijesti rocka dogodilo da je na isti datum bilo toliko bizarnih događaja kao što je 25. 9., kada je, pod nesvakidašnjim okolnostima stradao Jackie Wilson, umro John Bonham i poginuo Matthew Jay.

JACKIE WILSON

Jedan od najutjecajnijih soul izvođača 1960-tih godina za vrijeme izvedbe  svoje najpoznatije pjesme “Lonely Teardrops” na jednom humanitarnom koncertu u New Jerseyu, 25. 9. 1975. godine, doživio je težak srčani udar.

Preživio ga je i možda bi još dugo poživio da nije bilo druge njegove nesreća: u padu poslije infarkta snažno je udario glavom o pod scene zbog čega je doslovno vegetirao u bolničkom krevetu narednih više od osam godina. Umro je 21. 1. 1984.

JOHN BONHAM

Bubnjar grupe Led Zeppelin, kojeg je je enciklopedija Britannica opisala kao “perfektni model za sve hard rock bubnjare”, umro je 25. 9. 1980. godine. Popularni “Bonzo”, kako su ga zvali, imao je 32 godine kada je pronađen mrtav u kući gitariste Jimmyja Pagea. Ispostavilo se da je umro od gušenja, povraćajući poslije teškog opijanja prethodne noći – svjedoci su potvrdili da je ispio 40 votki u samo četiri sata.

U trenutku Bonhamove smrti grupa se pripremala za američku turneju i dan ranije John je sa asistentom Zepellina krenuo u studio gdje su vježbali i već putem počeo je piti, a nastavio je i nakon dolaska u studio. Kasnije su svi otišli u Pageov dom, a Bonham je ubrzo krenuo na spavanje jer se loše osjećao. Ujutro ga je John Paul Jones pronašao mrtvog. Mrtvozornik je smrt proglasio nesretnim slučajem, a autopsija je pokazala da u organizmu 32-godišnjeg bubnjara nije bilo droge. John Bonham je kremiran 12. 10., a 4. 12. 1980. ostali članovi grupe su objavili – Led Zeppelin se raspušta.

MATTHEW JAY

Engleski rock autor i izvođač bio je jedno od najperspektivnijih novih imena na indie rock sceni kada je u 24. godini, 25. 9. 2003., u rane sate pao sa sedmog sprata zgrade u sjevernom Londonu.

Prvobitno se pretpostavilo da je riječ o samoubistvu, zbog izjave iz EMI-ja da bi “njegov čin mogao izgledati kao impulsivan gest nakon teške profesionalne godine, a možda i teškog dana”. No, nikada nije ustanovljeno da je Matthew bio ikada depresivan i, dapače,  utvrđeno je da je ranije te večeri u razgovoru s porodicom bio vrlo raspoložen. Kasnije je otkriveno da su dvije osobe te večeri bile s njim u sobi, zbog čega je slučaj i dalje otvoren, ali nije riješen.

Svoj debitantski i jedini album za života, pod nazivom “Draw”, Matthew Jay je objavio 2001. i uz tri hit singla, “Let Your Shoulder Fall”, “Please Don’t Send Me Away” i “Call My Name Out”, ocijenjen je kao jedan od najimpresivnijih debija svih vremena.