Valentino

Na današnji dan u svijetu muzike: 26. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1911 – Rođena Mahalia Jackson, američka gospel pjevačica koja se smatra najboljom izvođačicom u tom žanru i nazivana je “Kraljicom gospel muzike”.

1942 – Rođen Zdenko Runjić, jedan od najslavnijih i najplodnijih hrvatskih autora zabavne muzike, autor oko oko 700 kompozicija, što ga svrstava u red najplodnijih autora i u svjetskim okvirima. Najveći broj pjesama, oko 200, napisao za Olivera Dragojevića (“Galeb i ja”, “Skalinada”, “Oprosti mi pape”, “Poeta”, “Vjeruj u ljubav”, “Nadalina”, “Karoca”, “A vitar puše”, “Anđele moj” i dr.).

1957 – Rođen rock pjevač i autor Renato Metessi, lider zagrebačkih novovalnih grupa Patrola i Zvijezde.

1972 – Objavljen singl beogradske grupe 7 mladih s obradama poznate sevdalinke “Emina” i duhovite narodne pjesme “Kofa je bušna”. Obje su, svaka na svoj način, bile reprezentativne za repertoar ovog posebnog sedmočlanog ansambla, koji je na drugačiji način interpretirao pjesme najraznovrsnijih žanrova, od jazz standarda kao “When The Saints Go Marching In”, soul klasika kao “Fa-Fa-Fa” Otisa Reddinga, pa do popa, etno tradicionala i dječjih pjesama. Zaštitni znak grupe bio je pjevač, klarinetist i saksofonist te povremeno glumac Jova Radovanović, njihov glavni animator na nastupima, poznat po duhovitim komentarima i imitiranju drugih pjevača. Grupa je krajem 70-ih imala svoj popularni televizijski show pod nazivom “Sedam plus sedam”, u kojem su bili domaćini brojnim popularnim izvođačima tog vremena. Ako niste znali: Sedam mladih su upisani u Guinnessovu knjigu rekorda kao muzički ansambl sa najdužim stažom u nepromijenjenom sastavu u nekadašnjoj Jugoslaviji. U postavi koju su činili Nebojša Dančević, Milutin Vasović, Ljubiša Stošić, Ljuba Milić, Jovan Radovanović, Nebojša Kunić i Zoran Raković djelovali su od 1959. do razilaska 1991.

1983 – Otisnuta prva naklada debitantske LP ploče sarajevske pop-rock grupe Valentino ”No1”, čiji je ultimativni hit bila pjesma “Volim te još”, zaštitni znak Valentina u cijeloj karijeri.

1996 – Beogradska rock and roll parody grupa Prljavi Inspektor Blaža & Kljunovi objavila svoj prvi studijski album “Plagijati i obrade”. Neke obrade su “Čekala sam” iz repertoara Jadranke Stojaković i “Da bog da crk’o rokenrol” Elvisa Kurtovića, a kao plagijate grupa je označila neke svoje pjesme kao što su “Vive la France”, “Nema problema”, “Dule Savić” i “Disko miks”.

1996 – Alternativna rock grupa iz Manchestera, The Stone Roses, zvanično prestala s radom nakon dva objavljena albuma, ali se 2011. opet okupila bez novih izdanja.

1998Robbie Williams objavio drugi studijski album “I’ve Been Expecting You” i najuspješniji singlovi bili su “Millennium”, “She’s the One” i “No Regrets”.

1998 – Izašao album američke pop pjevačice Cher pod nazivom “Believe”. Riječ je o njenom 23. studijskom izdanju – i najkomercijalnijem u karijeri, a naslovna pjesma donijela je pjevačici nagradu Grammy i – zanimljivo – prvo mjesto na Hot 100 top listi prvi put poslije pune 33 godine.

1999 – Umro Hoyt Axton (62), američki country pjevač i autor. Kao izvođač nije se posebno proslavio, ali zato su brojne njegove pjesme postale poznate kao obrade drugih izvođača. Tako je rock verzija njegove country pjesme “The Pusher” postala hit u izvedbi grupe Steppenwolf, “No-No Song” je snimio Ringo Starr, a najslavniji Axtonov song svakako je “Joy to the World”, koji su 1970. snimili američki rokeri Three Dog Night. Ovu je pjesmu Billboard proglasio i za jednu od 100 najboljih ikad. Hoyt Axton je pisao numere i za Elvisa Presleyja, Johna Denvera, Joan Baez, Waylona Jenningsa i druge poznate izvođače.

2004 – Kanadski kantautor Leonard Cohen objavio, tri godine poslije povratničkog albuma “Ten New Songs”, svoj 11. diskografski naslov “Dear Heather”.

2004 – Virovitičko-zagrebačka rock grupa Vatra objavila svoj treći i prijelomni album “Prekid programa” i pjesme “Anđeo s greškom”, “Gorim”, “Privremeno nedostupan”, “Unutra –van” i “Alkohol” ustoličili su ih kao jedan od najrokerskijih bendova novomilenijske generacije.