Na današnji dan u svijetu muzike: 21. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1937 – U Beogradu je svečanim činom otvaranja zvanično započela rad Muzička akademija.

1965 – Rođena Bjork Gudmundsdottir ili samo Bjork, islandska autorica i izvođačica alternativnog / trip hop / electronic rocka.

1975 – Grupa Queen objavila četvrti album “A Night at the Opera”, uvršten kasnije među 500 najvećih rock albuma, a 2018. uvrštena u Grammy Hall of Fame. Među 12 tema posebno se izdvojila ”Bohemian Rhapsody”, pjesma koja je dobila dvije Grammy nagrade, za najbolju vokalnu pop izvedbu i najbolji aranžman za glasove, a smatra se jednim od najupečatljivijih zaštitnih znakova i benda i njegovog pjevača Mercuryja.

1976 – Izašao album Arsena Dedića ”Porodično stablo” na kojem je sve aranžmane uradio Kornelije Kovač, a producent je bio Arsen i izdvojile su se pjesme ”Moj zanat”, ”Moj stari i ja” i ”Iva”.

1983 – Engleska new wave/synth pop grupa Duran Duran objavila treći i jedan od najkomercijalnijih albuma u svojoj karijeri “Seven and the Ragged Tiger”.

1996 – Generalna skupština UN-a proglasila 21. novembar kao Svjetski dan Televizije, u namjeri da podstaknu globalne promjene u televizijskim programima s fokusom na mir, sigurnost, ekonomsku i socijalnu zaštitu i kulturnu suradnju.

Izlozba-radio101

1996 – Nakon što je kultni zagrebački Radio 101 iz političkih razloga trebao izgubiti koncesiju, 120.000 Zagrepčana ustalo je protiv te odluke i na današnji dan 1996. okupili su se na glavnom zagrebačkom trgu u znak podrške popularnoj Stojedinici. Njima su se pridružili i brojni muzički izvođači, među kojima su bili Let 3, Psihomodo pop, Cubismo, Kawasaki, Edi i Dus, Bolesna braća. Pritiskom Europske komisije i prijetnjom sankcijama, ali i strahom od vala građanskog neposluha koji je tih dana zahvatio glavni grad, radiju je koncesija vraćena.

2000 – Irska pjevačica Enya objavila peti album “A Day Without Rain” za koji je dobila Grammy u kategoriji najbolji new age albuma, a najzapaženija pjesma izdanja je “Only Time”.

2001 – Američka pop pjevačica Pink objavila drugi album ”M!ssundaztood” koji je sa više od 13 miliona prodatih primjeraka bio među najkomercijalnijim izdanjima novog milenija. Uspješne pjesme na top listama: “Get the Party Started”, “Don’t Let Me Get Me” i “Just like a Pill”.

2017 – Umro David Cassidy (67) američki pjevač, autor, gitarista te glumac. Muzički sitcom The Partridge Family lansirao ga je do statusa tinejdžerskog idola i super zvijezde u popu tokom 1970-ih, a najuspješnije pjesme bile su ”Cherish” (1972.) i ”How Can I Be Sure” (1972.).