Na današnji dan u svijetu muzike: 20. novembar / studeni

Glas.ba RTV Na današnji dan

1942 Rođen Norman Greenbaum, američki rock autor i izvođač, koji je svjetsku slavu duguje pjesmi “Spirit in the Sky” (1969.) iz kategorije ‘one hit wonder’.

1946 Rođen Duane Allman, solo gitarista američke southern rock grupe The Allman Brothers Band.

1955Bo Diddley nastupio u The Ed Sullivan Show, kao prvi afro-američki izvođač koji se pojavio u toj slavnoj emisiji, čime se bitno počeo mijenjati odnos prema crnim muzičarima u Americi.

1965 – Rođen Mike D, odnosno Michael Diamond, suosnivač i član njujorškog hip hop trija Beastie Boys.

1971 – Američka psychedelic funk grupa Sly and Family Stone objavila peti album “There’s a Riot Goin’ On”, ocijenjen kao njihov najbolji rad i uvršten među 500 najvećih albuma, a najveći uspjeh zabilježila je pjesma “Family Affair”.

1973 – Jedan od najčudnijih događaja u rocku: bubnjar grupe The Who, Keith Moon, kolabirao je na koncertu u San Franciscu i na ostatku nastupa zamijenio ga je 19-godišnji Scott Halpin – iz publike. Keith Moon je počeo “zapinjati” poslije samo dvadesetak minuta nastupa i nakon “Magic Bus” se skoro onesvijestio, jer je doslovno bio obamro od alkohola i droge. Ostatak benda je pjesmu “See Me, Feel Me” izveo bez bubnjara, a onda je gitarista Pete Townshend u očajanju pitao publiku: “Zna li neko svirati bubnjeve”? Ostalo je legenda – Scot Halpin je izašao na stage i sa grupom The Who završio koncert. Časopis Rolling Stone dodijelio mu je nagradu “Pick-Up svirač godine”, proglašavajući njegov nastup najneobičnijim događajem u povijesti rocka.

1984 – Jugoton objavio mini album “Dégout” beogradske trojke The Master Scratch Band, koja se smatra prvom hip hop grupom na prostorima bivše Jugoslavije.

1990 – Umro Momčilo Popadić (54), dramski pisac, putopisac, novinar i pjesnik. U svijetu pop muzike postao je poznat kao autor stihova za brojne poznate izvođače. Među nekima od najčuvenijih su “Oprosti mi pape” za Olivera Dragojevića, “Balada o kapetanu” za Mišu Kovača, “Mornareva pjesma” za Vajtu, “Košulja plava” za Nove fosile, “Da mi je biti morski pas” za rock grupu Metak i dr.

1990Parni valjak održao koncert u zagrebačkom Domu sportova, koji je zajedno sa narednim nastupom u istom prostoru, 17. 12., snimljen za live izdanje koje je Jugoton objavio pred Novu godinu kao trostruki album pod nazivom “Svih 15 godina”.

1995 – Prvo rock gostovanje u Sarajevu poslije rata: Laibach je na današnji dan održao prvi od dva uzastopna koncerta u Sarajevu. Ovim je nastupima završena njihova dvogodišnja “Occupied Europe Nato” turneja, koja je započela 12. 11. ’94. u švicarskom Fribourgu, a u završnici je, prije Sarajeva, grupa svirala u Zagrebu i Ljubljani. Izbor live snimaka sa ove turneje zabilježen je na albumu “Occupied Europe Nato Tour 1994-95”.

2005 – Umro Chris Whitley (45), američki blues-rock pjevač, gitarista i autor, koji je snimio petnaestak albuma među kojima je najuspješniji bio ”Living with the Law”. Poznat je bio i kao muzičar koji je svirao na turnejama sa Bobom Dylanom i Tomom Pettyjem.