Bijelo Dugme i Bajaga u SSSR 1985 - Dušan Prelević

Na današnji dan u svijetu muzike: 28. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1938 – Rođen Arsen Dedić, pjesnik, kantautor i šansonjer.

1943 – Rođen Mike Bloomfield, američki rock gitarista, član grupa Paul Butterfield Blues Band i Electric Flag te solo artist.

1943 – Rođen Rick Wright, klavijaturista grupe Pink Floyd.

1949 – Rođen Peter Doyle, australska pop zvijezda, najpoznatiji kao član engleske pop grupe New Seekers početkom ’70-ih.

1954 – Rođen Steve Morse, američki gitarista, član grupa Deep Purple i Flying Colors.

1956 – Na današnji utemeljena je britanska top lista albuma, koja se formira na temelju prodaje izdanja i prvi šampion bio je Frank Sinatra s albumom “Songs For Swingin’ Lovers”.

1969 – Narodna milicija u Moskvi izvijestila, prema jednom novinskom tekstu objavljenom na današnji dan, da je stotine javnih telefona u cijelom gradu uništeno, odnosno da su im izvađeni neki dijelovi. Ispostavilo se da je jedan sovjetski omladinski magazin objavio da se neki od dijelova telefona mogu iskoristiti za preinaku akustične gitare u električnu i prikazao je detalje kako se to izvodi. Nakon toga je, eto, uslijedila akcija mladih moskovskih gitarista željnih da sviraju rock and roll. Ako niste znali: Isto ovo događalo se, prema svjedočenju nekih domaćih rock pionira, u pojedinim gradovima nekadašnje Jugoslavije početkom 60-ih, ali ipak ne u ovako izrazitoj mjeri.

1972 – Objavljen singl “All the Young Dudes” kojim je engleska glam-rock grupa Mott the Hoople najavila svoj peti istoimeni album. I pjesma i album uvršteni su među 500 najvećih naslova svih vremena. Uz to, pjesma koja se smatra jednom od himni glam-rocka, upisana je Dvoranu slavnih numera koje su promijenile povijest rock and rolla. Jeste li znali: “All the Young Dudes” specijalno za grupu Mott the Hoople napisao je David Bowie, koji je bio njihov dugogodišnji veliki fan. Naime, Bowie je od jednog člana načuo da se bend namjerava razići, pa im je napisao ovu pjesmu, a cijeli album je i producirao.

1976 – Rođen Jacoby Shaddix, pjevač kalifornijskog alternativnog rock benda Papa Roach.

Bijelo dugme & Bajaga i Instruktori u Moskvi

1985 – Kako je prekinut koncert Bajage i Bijelog dugmeta u Moskvi. Na internacionalnom Festivalu omladine i studenata u Moskvi, kao predstavnici kulture mladih iz Jugoslavije određene su grupe Bajaga i Instruktori i Bijelo dugme, a njihov zajednički koncert organiziran je 28. 7. 1985. u velikom parku Gorki. Informacije o broju okupljenih gledatelja vrlo su kontradiktorne i u raznim izvorima navode se brojke od 50 do čak 200.000 gledatelja. No, u jednom detalju nije bilo dvojbi: svi se slažu da je dolazak poznatih rock sastava iz Beograda i Sarajeva pobudio nezapamćeno zanimanje mladih Moskovljana. Već na izlasku Instruktora na scenu počela je histerija. Publika se natiskivala prema pozornici, mnogi su se penjali na drveće, neki i padali, pa je Bajaga pokušao smiriti atmosferu laganijim pjesmama. Ali, kada je krenula “220 u voltima”, svi su poludjeli i milicija više nije mogla kontrolirati masu. Zapovjednik osiguranja učinio je jedino što mu je u panici palo na pamet – iskopčao je struju za razglas. Bajaga i Instruktori su se povukli u garderobu, iščekujući nastavak koncerta, no – nije ga bilo. Tako se Bijelo dugme čak nije ni pojavilo na sceni.

1990 – Rođen Soulja Boy, američki reper pravim imenom DeAndre Ramone Way.

1991 – U sarajevskoj dvorani Zetra održan koncert “Yutel za mir”, koji je organizirala tadašnja Televizija Yutel, čiji je jedan od urednika bio poznati Goran Milić. Apelirajući na zaustavljanje rata u Hrvatskoj i spriječavanje njegovog širenja, Yutel je organizirao mirovni koncert u Sarajevu. U programu je nastupilo desetak izvođača – ali samo iz BiH i Srbije. Izvodili su svoje najpoznatije pjesme i poneku prigodnu. Bajaga je otpjevao “Neka svemir čuje nemir”, Crvena jabuka “Ima nešto od srca do srca”, Merlin “Ljubav nema granica”, EKV “Ovo je zemlja za nas”, Indexi “Baladu” i “Svijet u kojem živim”, a u programu su nastupili još Goran Bregović & Haris Džinović, Hari Mata Hari, grupa Istok, Plavi orkestar & Dr. Nele Karajlić, Regina i glumac Rade Šerbedžija. Koncert je prenosio Yutel, ali učinak je bio ograničen, jer su ga vidjeli samo gledatelji u BiH. Ako niste znali: Samo za ovaj koncert grupa Merlin je uradila pjesmu “Ljubav nema granica”, koja je u stvari prerada “We Will Rock You” grupe Queen. Pjesmu nikada nisu snimili i objavili na nosaču zvuka.

2000 – Poginuo Jerome Smith, gitarista američke R&B / funk i disco grupe KC and the Sunshine Band.

2007 – Umro Dušan Prelević (58), beogradski rock muzičar, glumac i scenarista. Muzičku karijeru počeo je 1965. godine, bio je član rane postave Korni grupe, a potom je kao solista snimio nekoliko albuma i ostao zapamćen po pojavljivanju u kultnoj predstavi ”Kosa” u beogradskom Ateljeu 212. Njegov prvi album “Na oštrici brijača” (1982.) obilježila je pjesma “Majko na šta liči tvoj sin” i obrada hita sarajevskih Indexa “Jutro će promeniti sve”, a sa drugog su se izdvojile prepjev hita Erica Claptona “Tears in Heaven” pod nazivom “Kada budem na nebu” te obrada numere Atomskog skloništa “Za ljubav treba imat dušu”.

Yutel za mir, EKV