Temptations - ACDC - Kerber

Na današnji dan u svijetu muzike: 27. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1940 – Američki Billboard objavio prve top liste označene kao Hot 100, a riječ je zapravo o tri različite kategorije – najbolja prodaja u shopovima, najčešće emitiranje u radio programima i najčešće emitiranje u džuboksima. Prvi hit na top 100 bestseller listi bio je  “I’ll Never Smile Again” američkog jazz swing izvođača Tommyja Dorseyja. Do kraja godine na listi su bila još samo dva izvođača, Bing Crosby i Artie Shaw. Tokom ratnih godina i vladali jesu jazz, calypso i big band muzičari.

1946 – Rođen Rade Šerbedžija, kazališni i filmski glumac, te povremeno pjevač.

1958 – Ova bilješka spada u kategoriju “vjerovali ili ne”: američke radio stanice počele su na današnji dan emitirati seriju upozorenja fanovima rock & roll muzike da bi ih slušanje pjesama iz ovog žanra moglo stajati puno novaca. Istraživači koje je – apsurdno – angažirala kompanija Esso objavili su da ritam rock & rolla navodi vozače da pritisnu pedalu gasa do kraja, što onda rezultira povećanom potrošnjom goriva. Drugim riječima – zbog rocka se troši više novaca.

1959 – Rođen Aleksandar Dujin, pijanista, aranžer i kompozitor, poznat kao stalni muzički saradnik Đorđa Balaševića.

1960 – Objavljen singl “The Twist” američkog rock and roll pjevača i autora Chubbyja Checkera. Pjesmu je napisao Hank Ballard i ona je ubrzo izazvala globalnu svjetsku maniju plesa istoga naziva, koja je početkom 60-ih stigla i do plesnjaka tadašnje Jugoslavije. Jeste li znali: Chubby je bio inspiracija za brojne prve vokalno-instrumentalne sastave u Jugoslaviji, a jedna od njih je bila sarajevska Čobi i Njegove Sjenke. Riječ je o pjevaču Vladimiru Savčiću, čiji je nadimak Čobi, pod kojim je bio poznat do svoje smrti, rezultat pogrešnog izgovaranja imena američke zvijezde Chubby.

1972 – Izašao 24. diskografski naslov američke soul grupe The Temptations “All Directions”, kojeg je obilježila 12-minutna pjesma “Papa Was a Rollin’ Stone”. Za nju je grupa dobila tri Grammy nagrade.  Vokalne dionice pjesme izvode Dennis Edwards, Richard Street, Damon Harris i Melvin Franklin.

1976 – AC/DC objavili 6. album “Highway to Hell” i uz naslovnu pjesmu najveći uspjeh imale su “Girls Got Rhythm” i “Touch Too Much”. Ovaj album bio je, nažalost, posljednje izdanje za pjevača Bona Scotta i nazivom “Put u pakao” kao da je predskazao njegovu sudbinu. Naime, Scott je umro početkom naredne godine, na vrlo bizaran način – poslije jedne noći posebno teškog opijanja u jednog londonskom klubu, otišao je u auto gdje je zaspao, a ujutro su ga pronašli mrtvog i ustanovljeno je da se ugušio od povraćanja.

1981 – Jugoton izdao kompilaciju Indexa”Sve ove godine”. Sačinjena je od 10 hitova podijeljenih u dvije kategorije – jednu strana čine poznate rock pjesme “Sve ove godine”, “Sanjam”, “Plima”, “Da sam ja netko” i “Svijet u kome živim”, a na drugog su pop hitovi poput “Predaj se srce” te novijih pjesama “Pozovi me na kafu” i “310 poljubaca”.

1983 – Niška hard rock rock grupa Kerber završila snimanje debi albuma koji je, poslije miksanja i masteringa u Londonu, izdavačka kuća RTV Ljubljana krajem godine objavila pod nazivom “Nebo je malo za sve”. Na izdanju su se izdvojile naslovna pjesma, te “Mezimac” i “Heroji od staniola”. Ako niste znali: Iako veći dio domaće rock kritike nije bio sklon Kerberu, jer su ih smatrali staromodnim u vrijeme novog vala, album “Nebo je malo za sve” je dospio među top 10 izdanja na British Rock Charts, a “top ten” je bio i u zemljama Skandinavije te u Njemačkoj.

1983 – Objavljen istoimeni debi album američke pjevačice Madonne i već s njim postala megazvijezda. Od osam pjesama, Madonna je napisala pet, a najpoznatiji naslovi su bili “Everybody”, “Holiday”,  “Borderline”, “Burning Up” i “Lucky Star”.

1984 – Objavljen drugi album američke thrash metal grupe Metallica pod nazivom “Ride the Lightning”, označen kasnije kao klasik trash metala i u brojnim izborima uvršten je među najbolje metal albume svih vremena. Prodan je u više od šest miliona kopija. Najuspješniji singlovi ovog albuma bili su “For Whom the Bell Tolls”, “Fade to Black” i  “Creeping Death”. Jeste li znali: Omot albuma “Ride the Lightning” urađen je u dominantnoj plavo-ljubičastoj boji tmurnog i olujnog neba. Međutim, iz nepoznatih razloga, francusko izdanje pojavilo se sa zelenom bojom na albumu i desetak godina kasnije, kada je Metallica stekla status planetarno slavnog benda, ova verzija je postala posebno vrijedna među kolekcionarima.

1986 – Engleska rock grupa Queen nastupila na Nep stadionu u Budimpešti i tako postala prva rock grupa sa Zapada koja je svirala iza “željezne zavjese”.

1999 – Američka R&B i pop girl grupa Destiny’s Child objavila 2. album “The Writing’s on the Wall”, koji je bio najprodavanije izdanje godine i grupi donio i dvije Grammy nagrade. Hit singlovi s albuma bile su pjesme “Bills, Bills, Bills”, “Say My Name” i “Jumpin’ Jumpin”. Jeste li znali: Kada je 1990. godine formirana grupa Destiny’s Child, njezine prve članice, Beyoncé Knowles i Kelly Rowland imale su samo devet godina!

2001 – Umro Leon Wilkeson, basista grupe Lynyrd Skynyrd, kojoj je pristupio 1972., dvije godine nakon njihovog osnivanja i s njima bio do smrti. Imao je 49 godina i nakon autopsije je utvrđeno da je umro prirodnom smrću, a zapravo od posljedica dugogodišnjih problema s jetrom i plućima. Posmrtno je, zajedno s ostalim članovima benda, 2006. uključen u Rock and Roll Hall of Fame. Jeste li znali: Leon Wilkeson je bio u avionu koji se 1977. godine srušio i u kojem su poginula tri člana grupa Lynyrd Skynyrd. On je bio među preživjelima, ali mu je lijeva ruka bila do te mjere ozlijeđena da su liječnici prvobitno planirali amputaciju. Ipak, oporavio se i nastavio svirati, ali ruku nikada nije više mogao sasvim ispružiti i na sceni je bio nepomičan u pomalo zgrčenom položaju.

2005 – Umro Long John Baldry (64), englesko-kanadski blues pjevač, jedan od prvih koji je ovaj žanr počeo izvoditi u ranim šezdesetim po britanskim klubovima. Od prvog albuma ”Long John’s Blues” (1964.) do smrti objavio je 25 studijskih i koncertnih albuma.