Na današnji dan u svijetu muzike: 31. decembar / prosinac

Glas.ba RTV Na današnji dan

1930 – Rođena Odetta Holmes, afro-američka folk-blues pjevačica, poznata jednostavno samo kao Odetta. Bila je jedna od najvažnijih figura američkog folk revivala 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća. Njezin debi album “Odetta sings ballads & blues” iz 1956. fascinirao je mladog Boba Dylana i bio mu velika inspiracija, da bi 1965. ona, pak, snimila album “Odetta Sings Dylan”, na kojem su zabilježene sjajne verzije pjesama “With God on Our Side”, “Mr. Tambourine Man”, “Blowin’ in the Wind” i dr. Nije Odetta utjecala samo na Dylana. Inspiraciju u njezinom pjevanju i akustičnoj gitari pronašli su Joan Baez, Janis Joplin, Harry Belafonte i brojni drugi. Osim spomenutog prvog, jedan od velikih Odettinih albuma je “At the Gate of Horn” iz 1957. sa kojeg je tradicionalni song “He’s Got the Whole World in His Hands” postao jedan od klasika. Snimila je 28 studijskih i koncertnih albuma, a posljednji iz 2005. bio je live “Gonna Let It Shine: A Concert for the Holidays” i nominiran je za Grammy u kategoriji najboljeg tradicionalnog blues albuma. Godine 1999. američki predsjednik Clinton odlikovao je Odettu i odao joj posebno priznanje riječima: “Njezina karijera pokazala je da pjesme mogu promijeniti srce, a time i svijet”.

1942Rođen Andy Summers, gitarista engleske new wave grupe The Police.

1943 Rođen John Denver, slavni američki country izvođač i autor.

1947 – Rođen Burton Cummings, kanadski rock gitarista i klavijaturista, član grupe Guess Who

1948Rođena Donna Summer, američka disco pjevačica, poznata kao “Queen of Disco”.

1959 – Rođen Paul Westerberg, vodeći vokal, gitarista i autor u alter rock grupi The Replacements.

1960Uragani prvi ex-Yu rock sastav? Grupa Urgani prvi su rock band u nekadašnjoj Jugoslaviji, ako prihvatimo tvrdnju da su prvi nastup održali su u riječkom kazalištu ”Viktor Car Emin” za doček Nove godine 31. 12. 1960. Kroničar Siniša Škarica u knjizi “Kad je rock bio mlad” (VBZ, 2005.) tvrdi pak da je to dogodilo u istoj prigodi i na istom mjestu, ali godinu kasnije. Kako god bilo, svi kroničari Uraganima dodjeljuju atribut legendi ovdašnjeg ranog rocka.

1961 – Grupa Beach Boys imala prvi nastup u karijeri. Svirali su na “Richie Valens memorial concertu” u Long Beachu u Californiji i za tu svirku zaradili 300 dolara.

1964 – Engleska rock grupa The Yardbirds izdala debi album ”Five Live Yardbirds”, što je bio snimak njihovog koncerta održanog u londonskom Marquee Clubu 20. 3. 1964. Album je zanimljiv kao jedan od najranijih zabilježenih snimaka gitariste Erica Claptona, člana benda.

1967 Rekord Silueta! Beogradska grupa Siluete, predvođena pjevačem Zoranom Miščevićem, 31. 12. 1967. je počela svirku u Domu omladine u Beogradu, u programu dočeka Nove godine, i tom su prilikom ostvarili impresivan podvig – njihov nastup je trajao bez prekida 23 sata. Niko u to vrijeme nije razmišljao o prijavi za evidenciju u knjizi svjetskih rekorda – The Guinness Book of Records, jer najvjerojatnije za nju nisu ni čuli (iako je prvo izdanje objavljeno 1955.), ali manija obaranja rekorda se proširila regionom. Tako je sarajevska grupa Čičak 31. 12. 1969., dakle opet kao doček Nove godine, u Domu mladih svirala 26 sati. Članovi grupe su bili Milić Vukašinović, Zoran Redžić, Ranko Rihtman, Mahmut Ferović i Dragan Danilović. Potom su niški Daltoni u martu 1970. rekord popravili za dva sata, izvodeći nešto više od 300 numera! Bačenu rukavicu prihvatili su sarajevski Kodeksi (Eduard Bogeljić-solo gitara, Željko Bebek-ritam gitara, Ismeta Dervoz-glas, Paganoto Lucijano-bubnjevi), pa su za narednu novogodišnju feštu priredili maraton od 32 sata!

Siluete

1969Jimi Hendrix i njegov Band of Gypsys, kojeg su činili basist Billy Cox i bubnjar Buddy Miles, nastupili su u njujorškoj dvorani Fillmore East, izvodeći dva uzastopna koncerta, a već sutradan još dva. Svi nastupi se se razlikovali, a snimana su dva zadnja za koncertno izdanje nazvano samo “Band of Gypsys”. Među šest numera izabranih za live album našla se 12-minutna “Machine Gun”, koja nikada nije snimljena u studiju.

1976 – Rođena punk grupa Paraf. Na staru godinu 1976. godine u Rijeci je, na livadi riječkog naselja Belveder, punk grupa Paraf prvi put zasvirala pred nekolicinom prijatelja i znatiželjnika. Bila je to zapravo javna sviračka proba tinejdžera Valtera Kocijančića (gitara, vokal), Zdravka Čabrijana (bas) i Dušana Ladavca Pjera (bubnjevi) – prve postave Parafa. Prvi službeni nastup pak imali su u ožujku 1978. godine na zajedničkom koncertu nekolicine mladih grupa iz Rijeke, a taj događaj glazbeni kroničari smatraju prvim službenim (prijavljenim i evidentiranim) punk koncertom u bivšoj Jugoslaviji. Sljedeći zanimljiv nastup Parafi su imali 10. studenoga 1978. kada su u Uljaniku svirali zajedno sa pulskim Problemima, što je bio prvi deklarirani underground događaj u čuvenom pulskom rock klubu. Diskografsku premijeru su Parafi imali točno godinu kasnije, kada je RTV Ljubljana objavila njihov prvi singl s pjesmama “Rijeka i “Moj život je novi val”. Ako niste znali: U pjesmi “Rijeka” Parafi su muziku preuzeli iz songa “Chinese Rocks” grupe Heartbreakers, ali su kao autora potpisali svog gitaristu i pjevača Valtera Kocijančića. Učinili su to da bi testirali domaće rock kritičare, koji su ispit uspješno položili, jer je Petar Luković odmah objelodanio u Džuboksu da je riječ o krađi.

1977 – Američka punk grupa Ramones održala koncert u londonskom Rainbow teatru čiji je snimak objavljen kao njihov prvi koncertni album “It’s Alive”.

1979 – Jedna od ranih beogradskih rock and roll grupa, Crni biseri, koja je formirana krajem 1963., zvanično je prestala postojati posljednjeg dana 1979.

1984 Rick Allen, 21-godišnji bubnjar engleske hard rock grupe Def Leppard krenuo je na doček Nove godine u krugu obitelji i, vozeći se u svojoj “corvetti”, doživio je nesreću u kojoj je izgubio lijevu ruku sve do ramena i to je trebao biti kraj njegove muzičke karijere. Ali, još za vrijeme oporavka u bolnici, odlučio je – naučit će svirati i samo s jednom rukom. Podržao ga je bivši bubnjar grupe Status Quo, Jeff Rich, vježbajući s njim mjesecima i dvije godine kasnije Allen je prvi put izišao na scenu opet sa grupom Def Leppard na festivalu “Monsters of Rock” u Castle Doningtonu. Prvi album koji je jednoruki bubnjar snimio sa svojim bendom bio je “Hysteria” iz 1987.

Rick Allen

1985Poginuo Ricky Nelson. Na putovanju za Dallas, gdje je trebao nastupiti u novogodišnjem koncertu, u avionskoj nesreći poginuo je Ricky Nelson, jedan od prvih američkih teen idola. Zadnja pjesma koju je snimio prije pogibije bila je “Rave On” Buddyja Hollyja. Dvije godine kasnije Nelson je uvršten u Rock and Roll Hall of Fame, a član je i Rockabilly Hall of Fame te ima zvijezdu na čuvenom hollywoodskom Bulevaru slavnih.

1997 – Zadnjeg dana 1997. godine članovi mariborske rock grupe Lačni Franz zvanično objavili sporazumni prestanak zajedničkog rada. Zanimljivo, zadnji studijski album “Zadnja večerja” objavili su četiri godine ranije.

1999Umro Mustafa Ismailovski Muc (43), klavijaturista i lider pop grupe Srebrna krila. Karijeru je počeo kao član Divljih jagoda i s njima je snimio prvi album i hitove kao “Jedina moja” i “Krivo je more”. Napustivši grupu, pridružio se Srebrnim krilima, a nakon što je 1987. iz sastava otišao pjevač Vlado Kalember, Muc je ostao jedini član iz originalne postave koji je nastavio održavati grupu aktivnom. Posljednji album Srebrnih krila je “Nebo vidi nebo zna” iz 1998.

2002Umro Kevin MacMichael (51), gitarista grupe Cutting Crew.

2006Najskuplji NG party. George Michael dobio honorar od 1,5 miliona funti za sat vremena nastupa na novogodišnjem partyju kojeg je organizirao neimenovani ruski milijarder 30-ak kilometara izvan Moskve za 300 zvanica.

2015 – Umrla Natalie Cole (65), američka pjevačica, autorica i glumica, poznata i kao kćerka pjevača i jazz pianista Nat King Colea. Najveće uspjehe imala je sa R&B brojevima “This Will Be” i “Inseparable” (1975) te “Our Love” (1977), a za album Unforgettable… with Love (1991), na kojem je obradila jazz standarde koje je ranije snimio njen otac osvojila je sedam Grammy trofeja.

koncert