Na današnji dan u svijetu muzike: 01. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1942 – Rođen Joe McDonald, lider i pjevač američke psihodelične rock grupe Country Joe and the Fish.

1942 – Rođen Kornelije Bato Kovač, rock klavijaturista, član grupe Indexi 1967-68. i osnivač Korni grupe.

1945 – Rođen Ivica Percl, najpoznatiji protestni i folk-rock pjevač na ovim prostorima (”Stari Pjer”).

1946 – Rođen Miroslav Šaranović, rock bubnjar, najpoznatiji kao član Indexa, a svirao je još u grupama Dinjamiti, Pro arte i Ambasadori.

1950 – Rođen Josip Boček, rock gitarista koji je karijeru počeo u osijelkim Dinamitima, a proslavio se kao član Korni grupe, te saradnik na albumima Ranog mraza i prva tri albuma Đorđa Balaševića.

1953 – Umro Hank Williams (29), jedan od najvećih autora i ikona američke country muzike i jedan od pionira tzv. honky tonk stila. Najpoznatiji njegovi songovi su “Lovesick Blues” (1949),  “Long Gone Lonesome Blues” (1950), “Hey Good Lookin” (1951), “Jambalaya (On the Bayou)” (1952), “I’ll Never Get Out of This World Alive” (1952) i “Kaw-Liga” (1953). Za života je izdao samo dva albuma, ali posthumno je objavljeno više od 30 njegovih izdanja. Hank Williams je pola stoljeća nakon smrti proglašen za jednog od 100 najvećih muzičkih artista svih vremena, a rangiran je kao drugi, odmah iza Johnny Casha, na listi najvećih country izvođača ikada. Jeste li znali: Na dan svoje smrti Hank Williams je trebao svirati u jednom gradu u državi Ohio i kad je njegov avionski let otkazan zbog lošeg vremena, unajmio je vozača i na put krenuo automobilom. Da bi prekratio dugo putovanje, dao je sebi injekciju s koktelom vitamina B-12 i morfija. Vozač, koji je imao samo 17 godina, vjerovao je da je Williams zaspao na zadnjem sjedištu, no kada se zaustavio na jednoj benzinskoj postaji, ustanovio je da je pjevač mrtav. Uz njega su pronađeni rukom pisani stihovi za nove pjesme.

1958 – Rođen Grandmaster Flash, pravim imenom Joseph Saddler, američki hop hop, breakbeat, funk, electro DJ.

1959 – Rođen Mladen Bodalec, pjevač rock grupe Prljavo kazalište, prije koje je jedno vrijeme bio član Patrole.

1964 – BBC počeo emitirati novi serijal “Top of the Pops”, koji je sadržavao redovne top liste. Bila je to, dakle, prva televizijska top lista na Starom kontinentu. Prvi bend koji je nastupio u emisiji bio je The Rolling Stones s pjesmom “I Wanna Be Your Man”, a nastupili su još Dusty Springfield, The Dave Clark Five, The Hollies, The Swinging Blue Jeans i The Beatles sa pjesmom “I Want to Hold Your Hand”. U 1990-im show je kao franšiza prodan drugim kanalima i emitiran je u oko 100 zemalja. Zadnji redovni Top of the Pops emitiran je 30. 7. 2006. godine i poslije toga bilo je puno inicijativa da se obnovi, što je BBC u nekoliko navrata učinio – ali samo kao specijalne programe. Ako niste znali: BBC je imao službu koja je nadzirala brisanje starih programa sa traka i vjerovatno je ona odgovorna da su neki iznimno vrijedne emisije “Top of the Pops” iz prve decenije nestale, a među njima je i jedini živi nastup Beatlesa u ovom show programu. Ako čudom bude ikada pronađen, vrijedit će pravo bogatstvo.

1968 – Rođen Rick J. Jordan, pravim imenom Hendrik Stedler, klavijaturista i suosnivač njemačke techno hardcore grupe Scooter.

1972 – Umro Maurice Chevalier (83), jedan od najslavnijih francuskih cabaret pjevača, poznat po pjesmama “Livin’ In The Sunlight”, “Valentine”, “Louise”, “Mimi” i “Thank Heaven for Little Girls”.

1974 – Rođeno Bijelo dugme. VIS Jutro iz Sarajeva zvanično je 1. 1. 1974. godine postao Bijelo dugme. Krštenje se formalno dogodilo na grupnom koncertu dočeka Nove godine u Skenderiji, na kojem su i oni nastupili. Tadašnju postavu činili su: Goran Bregović (gitara), Željko Bebek (vokal), Ipe Ivandić (bubnjevi), Vlado Pravdić (klavijature) i Jadranko Stanković (bas), ali ga je poslije nekoliko mjeseci smijenio Zoran Redžić. Ako niste znali: Osnivači grupe Jutro, ritam gitarista Ismet Nuno Arnautalić i Goran Bregović, nešto ranije razišli su se u muzičkim idejama i prekinuli suradnju koju su počeli u jesen 1971. Očigledno je: Bregović se autokratski nameće na čelo grupa u kojima radi, ali – vrijeme je pokazalo – on je lider koji zna što hoće i koji ostvaruje najbolje rezultate. Dakle, s obzirom da je Arnautalić bio taj koji je odredio naziv benda, nedugo po svom odlasku ostatku ekipe nije više dopuštao da ga nastave koristiti. No, važna je bila i činjenica da je u Ljubljani još od 1970. djelovao rock sastav koji se također zvao Jutro. Zbog toga je Bregović, već tada ponesen nekim svojim novim muzičkim idejama i vrlo ozbiljnim ambicijama, odlučio da oni trebaju dobiti atraktivan i neobičan naziv koji će odmah zagolicati pažnju publike. Tako je za ime grupe spontano odabran dio naslova njihove već prilično poznate pjesme iz razdoblja Jutra, “Kad bih bio bijelo dugme”.

1976 – Osnovan Leb i sol. Vlatko Stefanovski (gitara), Bodan Arsovski (bas), Koki Dimuševski (klavijature) i Dimitrije Čučurovski (bubnjevi) u Skoplju su 1. 1. 1976. formalno odlučili pokrenuti novi sastav koji su nazvali Leb i sol. Prije toga su Stefanovski i Arsovski svirali u skopskoj jazz rock grupi Breg, koju je predvodio klavijaturista Miki Petkovski, kasnije član Smaka. U toj postavi bio je i bubnjar Garabet Garo Tavitjan, koji neće sudjelovati u formiranju Leba i soli, jer je bio na odsluženju vojnog roka, ali će se ekipi pridružiti odmah po izlasku iz vojske, u ljeto ’77. Upravo te godine Leb i sol je imao prve velike nastupe izvan Makedonije: najprije kao predgrupa Dragi Mlinarecu u Novom Sadu, pa na Omladinskom festivalu u Subotici, gdje su dobili i nagradu, a onda je uslijedio jedan znameniti koncert u kolovozu – ispred Bijelog dugmeta, kod Hajdučke česme. Bez objavljenog albuma, dakle materijala koji je mogla čuti cijela zemlja, već tada je Leb i sol bio grupa oko koje se širila fama.

1984 – Umro Alexis Korner, pionir britanske blues rock scene i pjevač / gitarist / klavijaturist koji je bio jedan od ključnih izvođača u 1960-im godinama. Korner i Charlie Watts formirali 1961. su Blues Incorporated, grupu u kojoj su u različitim periodima svirali Eric Clapton, Jack Bruce i Ginger Baker. Početkom 70-ih Korner je osnovao CCS, grupu koja se proslavila, između ostalog, s instrumentalnom verzijom songa grupe Led Zeppelin “Whole Lotta Love”. Potom je svirao na albumima ili turnejama brojnih slavnih glazbenika, kao što su BB King, Keith Richards, Peter Frampton, a jedno vrijeme je bio i član prateće grupe Joea Cockera, Grease Band. Umro je od raka u 55. godini u Londonu. Jeste li znali: Alexis Corner, koji je nazvan “osnivačem britanskog bluesa”, rođen je u Parizu, otac mu je Austrijanac, majka Grkinja, a djetinjstvo je proveo u Švicarskoj i Africi.

1985 – Prvi poziv mobitelom. Jedan događaj koji se zbio 1. januara 1985. nije neposredno vezan uz muziku, ali će posredno kasnije bitno utjecati na cijeli muzički biznis. Na današnji dan engleski komičar Ernie Wise simbolično je za Vodafone, najstariju telefonsku kompaniju, obavio prvi razgovor mobitelom. I od tada se svijet sigurno promijenio. S mobitelima kao novim medijima za slušanje, download pa i distribuciju muziku, sve se više počela mijenjati i muzička industrija. Inače, istoga dana i iste godine ustanovljen je i internetski Domain Name System (DNS), neka vrsta “telefonske knjige” sa svim kompjuterima, od kojih svaki sada ima svoju jedinstvenu IP adresu po kojoj se prepoznaje u internetskom svijetu. Ako niste znali: Prvu mobilnu mrežu na ovim prostorima izgradio je HPT (Hrvatska pošta i telegraf) 1990. godine. Riječ je o analognom NMT sustavu za koji su prve bazne stanice bile postavljene na Sljemenu i Mirogoju. Prvi mobilni NMT uređaj je koštao tadašnjih 12.000 njemačkih maraka (oko 6.000 eura) i prodavao se na leasing – a bio je teži od dva kilograma.

1985 – Startao VH1, kablovski TV program i sestrinski kanal MTV-a. Ovaj je kanal uglavnom usmjeren na “mekšu stranu” popularne glazbe i izvođače kao što su Tina Turner, Elton John ili Sting. Jeste li znali: VH1 je među prvima izašao sa svojim spotovima na internet, ustanovljavajući još u 90-im svoju stranicu VH1.com.

1989 – Osnovan Atheist Rap. Na današnji dan u Novom Sadu formalno je osnovana grupa Atheist Rap, a prvi koncert održala je 22. 5. iste godine. Prvu postavu činili su: Aleksandar Popov, Vladimir Kozbašić, Vladimir Radusinović, Zoran Zarić i Aleksandar Milovanović.

2013 – Umrla Patti Page (85), američka pjevačica pop i country muzike. U 1950-im bila je najprodavaniji ženski artist, a prodala je više od 100 milionna ploča tokom 60-godišnje karijere.