Na današnji dan u svijetu muzike: 02. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1961 – Zoran Kiki Lesendrić, pjevač, gitarist i autor grupe Piloti.

1968 – Grupa koja je već dvije godine radila pod nazivom The Blue Velvets, promijenila je ime u Creedence Clearwater Revival. U principu sasvim besmisleno ime iskombinirali su na sljedeći način: Creedence je ime jednog prijatelja Toma Fogertyja, gitariste benda, “clear water” (čista voda) su uzeli iz jedne reklame, a “revival” (preporod) je označavao da sva četiri člana originalnog benda nastavljaju zajedno i pod novim imenom. Prvi album, nazvan po grupi, objavili su u ljeto iste godine, a uskoro su svjetsku slavu Creedence stekli hitovima “Proud Mary” i “Bad Moon Rising”.

1969 – Engleska hard rock grupa Led Zeppelin, pola godine nakon osnivanja, na današnji dan svirala je svoj prvi od četiri koncerta u čuvenoj Whisky A Go-Go dvorani u Los Angelesu, sa Alice Cooper bendom kao predrugom. Krajem prethodne imali su prvo pojavljivanje u Americi i naišli su na odličan prijem, premda još nisu objavili svoj prvi album. On je na tržištu bio deset dana kasnije (12. 1.) i Zeppelini su, naravno, izveli sve songove s njega, među kojima su “Good Times Bad Times”, “Babe I’m Gonna Leave You”, “Dazed and Confused” i “Communication Breakdown”. Led Zeppelin je postao jedina engleska hard rock grupa jednako slavna u Sjedinjenim Državama koliko i u rodnoj Engleskoj.

1971 – Prvi ex-Beatles No 1. Članovi Beatlesa su i prije raspada grupe snimali solo projekte. George Harrison je objavio dva albuma. No, nije ostvario s njima zapažene rezultate. Tek kad Beatlesi više nisu postojali i nakon što je objavio treći naslov, trostruki album “All Things Must Pass” (“Sve mora proći”), Harrison je s njim na današnji dan 1971. godine došao do prvog mjesta američke top liste albuma i postao prvi ex-Beatle-član čije je solo izdanje došlo do vrha liste. S njim je ostvario još jedan rekord – prodao ga je u šest miliona primjeraka, što je najveća prodaja koju je ostvario bilo koji bivši Beatle u solo karijeri. Udarna pjesma, pored naslovne, bila je “My Sweet Lord”.

1974 – Beogradska progresivna rock grupa Pop mašina održala koncert u Hali sportova u Beogradu. Blues numera “Negde daleko”, snimljena na ovom nastupu, uvrštena je na njihov drugi studijski album “Na izvoru svetlosti” iz 1975. Uz još jednu pjesmu, “Tražim put”, ona je ponovno objavljena i na live albumu “Put ka suncu”, koji je produkcija gramofonskih ploča RTV Ljubljana objavila 1976. godine. Ako niste znali: Navedeni koncertni snimak pjesme “Negde daleko” prva je diskografska live numera u rock muzici bivše Jugoslavije.

1979 – Seid Memić Vajta u splitskom studiju Tetrapak počeo rad na svom prvom solističkom albumu, dvije godine nakon što je napustio grupu Teška industrija. U međuvremenu je predvodio rock sastav Zmaj od Bosne, s kojim je nastupio na znamenitom Boom festivalu 1978. u Novom Sadu, ali se onda odlučio za posve drugačiju samostalnu pop karijeru. Album prvijenac pod nazivom “Zlatna ribica” objavio je sredinom 1979. sarajevski Diskoton. Suradnici na albumu bili su snimatelj Ivica Čović-Pipo, muzičari Željko Brodarić Jappa, Mirko Krstičević i Matko Jelavić te producent  Ivan Dropulić (pseudonim Ranka Bobana), koji je bio i glavni autor pjesama – s autorom stihova Duškom Trifunovićem napisao je udarne naslove ovog albuma, “Zlatna ribica” i “Ne očekuj da te iko razumije”, a samostalno još jedan hit, “Prevari me srce moje”.

1983Objavljen singl “Billy Jean” s albuma “Thriller” Michaela Jacksona, koji se na tržištu pojavio mjesec dana ranije. I kao singl, izdanje je postalo još jedan Jacksonov komercijalni bum – prodano je u više od 5 miliona primjeraka. “Billy Jean” je dobio dvije Grammy nagrade, a na listi 500 najvećih songova svih vremena rangiran je kao 58. Video spot ove pjesme nije bio najskuplji među Jacksonovim naslovima, ali brojni ga kritičari smatraju jednim od najboljih ikada.

1988 – Formiran Milli Vanilli, kada su na današnji dan break-danceri Rob Pilatus i Fabrice Fab Morvan potpisali ugovor s menadžerom grupe Boney M i producentom Frankom Farianom. Već nakon debi albuma objavljenog krajem iste godine, postali su fenomeni na sceni i sa dva originalna studijska albuma ostvarili su impresivnu prodaju – 30 miliona kopija singlova i 13 miliona albuma. Dobili su 1990. i Grammy nagradu u kategoriji “najbolji novi izvođač”, a onda je izbio skandal – utvrđeno je da na debi albumu uopće nisu njihovi glasovi i da su svoje nastupe izvodili na playback. Pilatus je umro 1998., nakon predoziranja.

1993 – Zagrebačka rock i jazz pjevačica Zdenka Kovačiček snimila je u BP klubu u Zagrebu nekoliko pjesama za svoj peti studijski album “Happy jazz album vol. II”. Snimanje je nastavljeno i sutradan u studiju Radio Zagreba, a Zdenku je pratio trio Vanje Lisaka. Na izdanje su uvršteni neki svjetski blues i jazz standardi poput “Summertime”, “Chattanooga choo choo” i “Georgia on my mind” te obrada “Dok razmišljam o nama” od Josipe Lisac. Prvi album iz ovog “happy jazz” serijala Zdenka je snimila 1991. godine, također s grupom Vanje Lisaka i na njemu su se izdvojile izvedbe “Mercedes Benz” od Janis Joplin te obrada Bajagine “Dobro jutro džezeri” naslovljena kao “Dobra večer jazzeri”.

1997 – Poginuo Randy California (45), američki rock gitarista, pjevač i autor pravog imena Randy Craig Wolfe. Stradao je dok je spašavao svog 12-godišnjeg sina iz iznenadnih ogromnih valova u okeanu, blizu njihovog doma u Molokaiu na Havajima. Bio je originalni član američke hard rock psihodelične grupe Spirit, osnovane 1967. Randy California je bio glavni autor u grupi Spirit i jedna od njegovih najpoznatijih tema je instrumental “Taurus”, uglavnom zbog toga što se glavna gitarska dionica iz ovog naslova našla u pjesmi Led Zeppelina “Stairway to Heaven”. California je s grupom Spirit snimio četiri albuma i još toliko kao solista. Jeste li znali: Dvije zanimljivosti iz Randyjeve karijere često se spominju. Najprije priča o tome kako je kao 15-godišnjak upoznao Jimija Hendrixa i počeo svirati bas u njegovoj prvoj grupi “Jimi James & The Blue Flames” 1966. godine. Kada je Hendrix u jesen iste godine otišao u London i osnovao legendarni Jimi Hendrix Experience, Randyja roditelji nisu pustili s njim i tako mu je izmakla svjetska slava. Druga priča je vezana uz čuvenu pjesmu “Stairway to Heaven” grupe Led Zeppelin u kojoj je kopirana Randyjeva gitarska dionica iz instrumentala “Taurus”, sa prvog istoimenog albuma grupe Spirit iz 1968. Na promociji ovog albuma na turneji početkom ’69. predgrupa Spiritu je bio – Led Zeppelin. Randy je u vrijeme komponiranja “Taurusa” imao 17 godina. Zeppelini su “Stairway to Heaven” objavili 1971. i kao autori potpisani su samo Jimmy Page i Robert Plant.

2 razmišljanja na “Na današnji dan u svijetu muzike: 02. januar / siječanj

  1. Pozdrav
    sretna nova
    ovde kas se radi o hendrixu
    vi kazete da je Randy bio basista kod hendrixa 1966 i hendrix je 1966 0tisao za London a ne iduce godine

Komentari su zatvoreni.