Bob Marley

Na današnji dan u svijetu muzike: 22. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1948 – Rođen Zoran Modli, jedan od najpoznatijih i najpopularnijih radijskih DJ-a u nekadašnjoj Jugoslaviji.

1950 – Rođen Peter Frampton, rock gitarista koji je bio među osnivačima grupe Humble Pie, a od 1970-ih je solo artist.

1978 – Bob Marley and the Wailers nastupili na “One Love Peace” koncertu koji je u Kingstonu na Jamajci organiziran radi smirivanja “građanskog rata političara”. Nastupilo je 15 izvođača, među kojima Peter Tosh, Big Youth, Dennis Brown, a Marley sa grupom Wailers, naravno, u završinici, izvodeći devet numera. Na samom kraju, na poziv Marleya, na scenu su izašli dvojica glavnih sukobljenih političara i rukovali se.

1983 – Ljubljanska industrial grupa Laibach održala koncert u Dvorani svobode u Ljubljani zajedno sa gostima iz Engleske, industrial bendom Last Few Days i post-punkerima 23 Skidoo. Najavljujući ovaj događaj, Galerija ŠKUC je objavila audio kasetu “Laibach / Last Few Days” na kojoj su dvije grupe dobile svaka po jednu stranu. Bila je to diskografska premijera Laibacha, koji je predstavljen sa sedam numera: “Panorama” I i II, “Cari Amici”, “Jaruzelsky”, “Zmagoslavje volje”,  “Smrt za smrt” i “Država”. Što se spomenutog koncerta tiče, zanimljivo je istaknuti detalj: publika je za zagrijavanje slušala snimke – laveža i režanja pasa! Poruka je bila jasna.

1983 – Na današnji dan započeo je program “Nova muzika” Zagrebačkog muzičkog bijenala, tradicionalne manifestacije novih muzičkih formi koja je utemeljena 1961. U sklopu programa održane su tri rock večeri u zagrebačkom domu Moše Pijade (koji je u novom mileniju postao poznat kao klub Boogaloo). Na prvom koncertu 22. 4. predstavljeni su Gustafi, Trobecove krušne peći, Katarina II i Pingvinovo potpalublje. Dan kasnije svirali su Laibach te 23 Skidoo i Last Few Days iz Londona, a 24. 4. nastupali su Trotakt projekt iz Metkovića, Hallucination Company iz Beča i engleski punk rock sastav Anti Nowhere League. Ako niste znali: Snimku svog nastupa grupa Anti Nowhere League je iste godine objavila na albumu nazvanom “Live in Yugoslavia”. Prije izdavanja (u Engleskoj i Njemačkoj) imali su problema sa zvaničnim vlastima koje su insistirale da se uklone sve vulgarnosti, uvredljivi izrazi i aluzije na preminulog predsjednika Josipa Broza Tita.

2007 – U Makarskoj obavljena 14. dodjela nagrada Porin i najviše trofeja osvojio je Gibonni za album “Unca fibre”, s kojeg je “Anđeo u tebi” proglašen i za najbolju pjesmu. Među ostalim dobitnicima bili su Tina Vukov, Gustafi, Putokazi, Massimo, ENI, Oliver Dragojević, Let3, Nikša Bratoš itd.