beatlemania

Na današnji dan u svijetu muzike: 13. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1941 – Rođen Paul Simon, američki pop rock pjevač i autor, član dueta Simon & Garfunkel.

1947 – Rođen Sammy Hagar, američki rock pjevač, gitarist i autor, vokalista grupe Van Halen i solo autor/izvođač.

1948 – Rođen Boris Aranđelović, pjevač rock grupe Smak.

1963Beatlesi nastupili u televizijskom live show programu “Sunday Night at the London Paladium”, koji je vidjelo oko 15 miliona gledatelja i sutradan su jedne nacionalne novine muzičkom fenomenu koji se počeo rađati dale konkretno ime – beatlemania.

1964 – Četvrti EP singl ”Peggy Sue” zagrebačkog rock and roll pjevača Matta Collinsa objavio je Jugoton i izdanje donosi četiri pjesme, koje je snimio u pratnji Crvenih koralja. Udarna je bila “Peggy Sue”, obrada hita koji su Buddy Holly & The Crickets snimili 1957., a za prepjev je stihove napisao Slobodan Šelebaj. Druga obrada je “Blowing In The Wind” Boby Dylana, odnosno u prepjevu Lade Bučić nazvana je “Koliko dugo”. No, izdanje je značajnije zbog prve dvije autorske skladbe Matta Collinsa, tj. Karla Metikoša, kako glasi njegovo pravo ime. To su “Svađa” i “Noćas” za koje je riječi napisao Ivica Krajač. To je njihov prvi susret na autorskom planu, a on će godinama kasnije rezultirati nekim ključnim djelima ovdašnje rock glazbe.

1965 – Engleska rock grupa The Who snimila u IBC studiju u Londonu pjesmu “My Generation”, jedan od klasika rocka.

1978 – Američki rock pjevač Billy Joel objavio album “52nd Street”, koji je dobio Grammy nagradu kao album godine i uvršten među 500 najvećih izdanja, a hitovi su bili “My Life”, “Big Shot” i “Honesty”.

1986 – U Skenderiji izveden koncert “Pjesma za Crvenu jabuku“. U programu su nastupili brojni sarajevski muzičari i grupe, a pjevali su u počast Aljoši Buhi i Draženu Ričlu, članovima grupe Crvena jabuka koji su nepun mjesec ranije, 18, 9., stradali u saobraćajnoj nesreći kod Jablanice.

1987 – Izašao drugi studijski album Stinga pod nazivom “…Nothing Like the Sun” i ultimativni hit postala je pjesma “Englishman in New York”, dok su se izdvojile još “Fragile” i “We’ll Be Together”.

1988 – Jugoton objavio album Parnog valjka pod nazivom “Sjaj u očima” ma kojem su najveći uspjeh imali songovi “Prokleta nedjelja (što je iza oblaka)” i balada “Moja je pjesma lagana”.

1998 – U Londonu od posljedica srčanog udara umro Bojan Pečar, basista beogradske rock grupe EKV.

1999 – Pjevač njemačke beat grupe The Lords, Lord Ulli, umro poslije bizarne nesreće – na koncertu u Potsdamu, koji je održan četiri dana ranije za njihovu 40. obljetnicu postojanja, Lord je pao s bine i lupio glavom od pod i od posljedica udara umro na današnji dan.

2001 – Umro Peter Doyle (52), australska pop zvijezda. Iako je na sceni bio više od 30 godina, proslavio se samo zbog tri godine provedene u engleskoj pop grupi New Seekers, od 1970. do ’73. No, to su bile i najuspješnije godine za ovaj bend, koji je u tom razdoblju snimio svoj najkomercijalniji album “I’d Like to Teach the World to Sing” i imao dva jedina singla na prvom mjestu top liste

2005 – Uoči prve godišnjice smrti Johna Peela, slavnog engleskog radijskog i televizijskog voditelja, na današnji dan organiziran je prvi “John Peel Day” i u brojnim gradovima u Engleskoj, Kanadi i Novom Zelendu nastupilo više od 500 grupa, koje su svirale u počast voditelju koji je u raznim razdobljima prvi promovirao brojne nove žanrove, a dobrim je dijelom bio zaslužan za uspješnu karijeru mnogih grupa.