Azra

Na današnji dan u svijetu muzike: 12. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1935 – Rođen Luciano Pavarotti, slavni talijanski tenor.

1942 – Rođen Melvin Franklin, pjevač američke R&B i soul grupe The Temptations od njenog osnivanja 1960.

1958 Ritchie Valens objavio singl s pjesmom “La Bamba”.

1969 – Birazno: Beatlesi skrivaju Paulovu smrt! Na današnji dan 1969. godine DJ detroitske radio stanice WKNR primio je telefonski poziv u kojem mu je rečeno da pusti pjesmu Beatlesa “Strawberry Fields Forever” unatraške i da će čuti Johna Lennona da kaže “Pokopao sam Paula”. Gluposti se najbrže šire: ubrzo se diljem svijeta pronio glas da je Paul McCartney mrtav. Osobe fascinirane teorijama zavjere nikada nisu ni prestale tvrditi da Paul zaista jeste mrtav.

1971Umro Gene Vincent (36), američki rockabilly pjevač i pionir rock and rolla (“Be-Bop-A-Lula”).

1971 – U Mark Hellinger teatru na Broadwayu premijerno izvedena rock opera ”Jesus Christ Superstar”, a naslovnu ulogu pjevao je Ian Gillan iz grupe Deep Purple.

1974Umro Pink Anderson, blues pjevač i gitarist, kojemu je posvećen prvi dio naziva grupe Pink Floyd.

1979 – Zagrebačka izdavačka kuća Suzy objavila prvi singl grupe Azra s pjesmama Branimira Štulića “A šta da radim” i “Balkan” i s ovim izdanjem se počinje rađati novi val u bivšoj Jugoslaviji. Svoje prve pjesme Azra je snimila u junu/lipnju ’79. u studiju MM u Zagrebu sa snimateljem Petkom Kantardžijevim i producentom Huseinom Hasanefendićem. Budući da bend, zapravo, još nije bio konačno uobličen i činili su ga samo gitarist/pjevač Džoni Štulić i bubnjar Srđan Sacher, u studiju su im pomogli Zlatko Miksić Fuma, basist Parnog valjka, Mladen Jurčić kao prateći vokal i Hus koji je svirao gitaru. Pjesmu “Balkan” Štulić je napisao godinama ranije i u prvoj verziji je imala sevdah prizvuk. Poslije zagrebačkog koncerta Pankrta dobila je novu energiju i promijenjeni tekst, koji dokumentira koliko je upravo taj nastup slovenskih punkera bio inspirativan za Džonija: “Brijem bradu brkove, da ličim na Pankrte, još da imam Fendera vidio bi svirke, Balkane, Balkane, Balkane moj…”. Prema jednima pjesma je bila tek sirovi nebrušeni dijamant, drugi su je – pogotovo s vremenskim odmakom – slavili kao ključno djelo novoga vala, no publika je odmah reagirala i “Balkan” je postao hit. Nedugo poslije snimanja Azra je dobila i basistu. Član grupe je postao Mišo Hrnjak i sada su već spremni da nekoliko mjeseci kasnije opet uđu u studio i počnu snimati debitantski album. Ako niste znali: Jedne večeri u jesen ’79. u jednom društvu je Jasenko Houra Jajo, koji je već bio zvijezda jer je Prljavo kazalište objavilo prvi album, rekao Štuliću da će on trčati gol od Zvečke (čuvene birtije u centru Zagreba) do Zdenca ispred HNK ako “taj njegov Balkan ikad postigne bilo kakav uspjeh”. Pjesma je postala hit, ali Jajo se nije skinuo i trčao gol.

1982 – Objavljen treći album niške rock grupe Galija “Ipak verujem u sebe”, na kojem su se izdvojile pjesme “Vreme ti je za žene”, “Burna pijana noć”, “Ipak verujem u sebe” i kao najveći hit albuma te jedan od najpoznatijih brojeva u cjelokupnoj karijeri Galije, balada “Još uvek sanjam”.

1994 – Izašao drugi album riječke rock grupe Laufer pod nazivom “Pustinje” sa hitovima “Govorim u snu”, “Mjesečev rog” i “Hej tata”, a nagađen je Porinom kao najbolji alternativni album. Ako niste znali: Grupa Laufer je poslije ovog albuma često ocjenjivana kao jedan od najznačajnijih sastava u novijoj povijesti hrvatske rock scene, no upravo pod tim pritiskom i zbog međusobnih autorskih neslaganja, bend se raspada na samom vrhu karijere. Zadnji koncert su održali 9. 3. 1996. u Bjelovaru.

1995 – Objavljen album Gorana Bregovića “Underground” s muzikom iz istoimenog filma Emira Kusturice, a označila ga je pjesma ”Kalašnjikov”.

1997Poginuo John Denver, slavni američki country rock izvođač i autor, a stradao je u padu malog aviona kojim je sam pilotirao.

2002 – Umro Ray Conniff, američki kompozitor i aranžer popularne muzike. Poznat je postao nakon što je 1969. formirao vokalnu grupu Ray Conniff Singers, koju je činilo 12 pjevačica i 13 pjevača. Najveći njihov hit bio je song “Somewhere My Love” (1966), utemeljen na instrumentalnoj “Larinoj pjesmi” Mauricea Jarrea iz filma “Doktor Živago”. Ray Conniff u svojoj diskografiji ima oko stotinu albuma, a čak 28 su dospijevali na američki Top 40. Na albumima je njegov ansambl izvodio obrade slavnih filmskih tema, countryja, latino pjesama, ali i hitove popularnih izvođača, kao što su Simon & Garfunkel, George Harrison i Bee Gees. Jeste li znali: Iako je slovio za jednog od najslavnijih svjetskih aranžera orkestarske muzike, Ray Coniff nije imao formalno muzičko obrazovanje, odnosno aranžiranje muzike naučio je – iz priručnika.