janis-joplin-amy-winehouse

Na današnji dan u svijetu muzike: 04. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1959 – Rođen Chris Lowe, britanski muzičar, zajedno sa Neilom Tennantom član pop dueta Pet Shop Boys.

1963 – Objavljen singl Rolling Stonesa “Time Is On My Side”, koja je, iako je riječ o obradi, postala jedan od znakova prepoznavanja benda.

1970 Umrla Janis Joplin. Imala je 27 godina kada je u Hollywoodu preminula od predoziranja heroinom. Njezino posljednje snimanje bilo je 1. 10., kada je završila vokale za pjesmu “Mercedes Benz”, uz jedan dodatak – muzičku čestitku “Happy Trails”, koju je poslala Lennonu za njegov rođendan. U studiju je boravila i dan prije smrti. Preslušala je instrumentalnu matricu za song “Buried Alive In The Blues” (Živa sahranjena u bluesu) i vokale je trebala snimati na današnji dan. Obzirom da se nije pojavila u predviđeno vrijeme, producent je otišao u Landmark Motor Hotel, gdje je Janis boravila. Našao je pjevačicu u njezinoj sobi – mrtvu. Janis Joplin je kremirana, a njezin pepeo je iz aviona prosut u Pacifik. Album “Pearl”, na kojem je Janis radila u vrijeme smrti, objavljen je četiri mjeseca kasnije i postao je njezino najznačajnije izdanje, uvršteno među 500 najvećih albuma svih vremena, s brojnim pjesmama koje su postale zaštitni znak Janis Joplin, kao “Move Over”, “Cry Baby”, “Mercedes Benz” i “Me and Bobby McGee”. Janis je uvrštena među 100 najvećih rock umjetnika i 100 najvećih vokala svih vremena.

1970 – Objavljen album “Led Zeppelin III” i zapažene pjesme bile su “Immigrant Song” i “Since I’ve Been Loving You”, naslov koji je postao jedan od najslavnijih blues-rock songova Led Zeppelina

1975Stevie Wonder izveo znameniti Wonder Dream Concert u Kingstonu, na Jamajci, kao humanitarni događaj u korist Instituta za slijepe osobe. Prije Wondera nastupili su Bob Marley, Peter Tosh i Bunny Wailer, a na kraju koncerta Stevie i Bob su zajedno otpjevali Marleyevu “I Shot The Sheriff” i Wonderovu “Superstition”.

1982 – Na koncertu engleskog sastava The Fifties u beogradskom klubu Dadovo kao predgrupa svirao lokalni i tada nepoznati sastav Partibrejkers. Postavu benda su činili: Zoran Kostić Cane (vokal), Nebojša Antonijević Anton (gitara), Ljubiša Kostandinović (gitara) i Goran Bulatović Manza (bubnjevi).

1988 – Izašao prvi solo album Keitha Richardsa, gitariste Rolling Stonesa, pod nazivom “Talk Is Cheap”, a nastao je u vrijeme kad su odnosi između njega i Jaggera bili zategnuti, te izazvao govorkanja o raspadu slavnog rock benda, pogotovo jer je i Jagger prethodne godine objavio svoje solo izdanje.

1990 – Zagrebačka rock grupa Regata objavila svoj treći i posljednji album pod nazivom “Obuzdaj nagone”. Bend koji je slavu stekao hitom ”Andrea” na ovom izdanju je imao samo jednu zapaženiju pjesmu “S djevojkama treba nježno” i obzirom da je album u cjelosti imao slab odjek, grupa se ubrzo razišla.

1991 – Objavljen četvrti album engleske pop/soul/jazz grupe Simply Red pod nazivom “Stars”. Istaknutiji naslovi bili su “Something Got Me Started”, “For Your Babies” i naslovna pjesma.

2006 – Engleska R&B / neo soul pjevačica Amy Winehouse objavila svoj drugi studijski album “Back to Black”, za koji je naredne godine dobila pet Grammy trofeja, među ostalim za pjesmu godine “Rehab”. Kao kuriozitet se dogodilo da Amy, zbog problema s drogom, nije dobila američku vizu i nije mogla sudjelovati u ceremoniji dodjele nagrada Grammy, pa je slavnu pjesmu izvodila u Londonu a putem satelita je emitirana u Staples centru u Los Angelesu.