Na današnji dan u svijetu muzike: 03. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1938 – Rođen Eddie Cochran, jedan od američkih pionira rockabillyja.

1938 – Rođena Tereza Kesovija, pjevačica šansona i zabavne glazbe.

1941 – Rođen Chubby Checker, američki rock and roll pjevač (“The Twist”).

1947 – Rođen Lindsey Buckingham, gitarist i pjevač grupe Fleetwood Mac.

1954 – Rođen Stevie Ray Vaughan, američki blues rock gitarista, pjevač i autor.

1956 – Rođena rock pjevačica Slađana Milošević (“Amsterdam”, “Princeza”).

1955 – Rođen Vidoja Džindžer Božinović, rock gitarista, član Riblje čorbe.

1955 – Rođen pop pjevač i autor Željko Samardžić.

1962 – Rođen Tommy Lee, bubnjar američke glam metal grupe Motley Crue.

1967Umro Woody Guthrie, najznačajnije ime američke folk muzike i najplodniji autor ovog žanra. Njegov narativni izraz i stotine pjesama koje je snimio, od obrada tradicionala do političkih tema, učinili su ga jednim od prvih heroja muzike i izvođačem koji je presudno utjecao na cijelu generaciju američkih folk rock autora, posebno na Boba Dylana, koji ga je smatrao svojim idolom. Poznat je bio i po ljevičarskom političkom opredjeljenju, kao i posebnim osjećajem za socijalne teme.  Mnogi njegovi snimci pohranjeni su u knjižnici američkog Kongresa, kao dio nacionalnog blaga. Najpoznatija pjesma Woodyja Guthriea je “This Land Is Your Land”, koju su obradili brojni slavni rokeri.

1969 – Rođena Gwen Stefani, američka pop rock pjevačica.

1977 – Objavljen album “Elvis in Concert”, snimljen na nastupima krajem jula iste godine, nepun mjesec prije Elvisove smrti, 16. 8. 1977.

1980 – Izašao treći album grupe The Police “Zenyattà Mondatta”. Većinu pjesama napisao je Sting, a najpoznatije su “De Do Do Do, De Da Da Da” i “Don’t Stand So Close to Me”, za koju je grupa dobila Grammy.

1983 – Grupa Genesis objavila istoimeni album, 12. po redu, i kao hit izdvojila se pjesma “Mama” koju su napisali Tony Banks, Phil Collins i Mike Rutherford.

1992Sinead O’Connor, slavna irska rock pjevačica i autorica, šokirala je Ameriku poderavši fotografiju Pape Ivana Pavla II u TV emisiji “Saturday Night Live”. Učinila je to u znak protesta protiv zakona o aburtusu. Nakon ovog incidenta otkazani su svi njezini koncertni nastupi, a NBC televizija je platila 2,5 miliona dolara kazne koje joj je odredila Federalna komisija za komunikacije.

1996 – Finska cello-metal grupa Apocalyptica objavila debitantski album pod nazivom “Plays Metallica by Four Cellos”.

2003 – U izdanju Aquarius Recordsa objavljen neobični album pod nazivom “Lado electro” i riječ je o ambijentalnim i elektro obradama zagorskih tradicionalnih pjesama u izvedbi ansambla Lado i HR-Electro tima koji su činili Boris Harfman i Hrvoje Crnić.