The Kinks

Na današnji dan u svijetu muzike: 02. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1945 – Rođen Don McLean, američki folk rock kantautor (“American Pie”).

1951 – Rođen engleski rock pjevač i autor Sting, pravoga imena Gordon Sumner.

1955 – Rođen Phil Oakey, pjevač engleske synthpop grupe Human League.

1962 – Rođena osebujna beogardska rock pjevačica Dragana Šarić, alias Bebi Dol (“Rudi”).

1964 – Objavljen debitantski eponimni album engleske rock grupe The Kinks, koji pretežno sadrži obrade, ali je izdanje postalo povijesno vrijedno zbog jedne autorske pjesme lidera benda Raya Daviesa, “You Really Got Me”, koja se sa distorziranim tvrdim zvukom smatra prvim uzorom za kasniji razvoj hard rock odnosno heavy metal žanra.

1971Rod Stewart objavio album “Every Picture Tells a Story”, najhvaljeniji od strane kritike, a najveći hit izdanja je pjesma “Maggie May”, koja je uvrštena među 500 najvećih naslova ikad.

1978 – Rođen YUGO 45, buduća filmska i muzička zvijezda. Prvi automobil “yugo 45” ručno je izrađen 2. 10. 1978. godine, kao prvi samostalni projekt kragujevačke tvornice automobila “Zastava”. Planiran da bude nasljednik slavnog “fiće”, i “yugo” je postao simbol jednog vremena u bivšoj državi, koji je imao svoj djelić utjecaja, tj. simbolike u popularnoj kulturi. Najizravniji opis te famozne uloge čine stihovi pjesme “Yugo 45”, koju je rock grupa Zabranjeno pušenje snimila 1999. na albumu “Agent tajne sile”. Nakon što se 1985. počeo izvoziti i u Sjedinjene Američke Države, ovaj mali automobil je ‘glumio’ čak u dvanaest holivudskih filmova, a centralno mjesto je dobio u crnohumornom krimiću “Tko je utopio Monu” (igraju: Danny De Vito, Bette Midler, Jamie Lee Curtis) iz 2000. godine, u kojem svi stanovnici gradića Verplanck voze “yugo”, a on je osumnjičen kao serijski ubojica. Sporedne uloge “yugo” je dobio u filmovima “Umri muški 3” (Bruce Willis, 1995.), “Otkačeni profesor” (Eddie Murphy, 1996.), “Inspektor Gadget” (Matthew Broderick, 1999.), ali se gotovo uvijek pojavljivao kao negativac, kojem u presudnom trenutku otkažu kočnice, otpadne mjenjač, nestane benzina… Njegova proizvodnja je prestala 20. 11. 2008. i do tada je na tržište izbačeno blizu 800.000 komada. Ako niste znali: Prve godine izvoza u Ameriku “yugo” je najprije proglašen najboljom kupnjom, s cijenom od nekoliko hiljada dolara nižom od najjeftinijeg na tržištu, a onda ga je New York Times ocijenio najgorim autom u SAD-u, dok ga je magazin Time 2007. svrstao na listu 50 najlošijih automobila ikada. Ipak, u bivšoj Jugoslaviji je njegov izvoz doživljen kao veliki uspjeh i splitska pop-rock grupa Tutti Frutti je 1987. na svom drugom albumu snimila pjesmu “Yu Go Go Amerika”.

1985 – Ljubljanska rock grupa Buldožer završila svoj šesti studijski album “Nevino srce”, sa istaknutim pjesmama “Slovenija” i “Smrt Morisona Džima”.

1987 – Izašao četvrti studijski album beogradske rock grupe Ekatarina Velika pod nazivom “Ljubav”. Iako je dio kritike za album Tvrdio da je stilski ispoliran i nije više sirov kao raniji materijali, s novim hitovima kao “Zemlja”, “Ljudi iz gradova” i “Ljubav”, grupa EKV je konačno stekla status velike koncertne atrakcije.

1990 – Na današnji dan u studiju Trooly Sound Service u Zagrebu četvorica su rokera – Vlada Divljan (ex Idoli), gitarista Srđan Gile Gojković iz Električnog orgazma, basista iste grupe Zoran Radomirović Švaba i zagrebački bubnjar Ivan Piko Stančić – završili snimanje pjesama za zajednički album koji je početkom iduće godine PGP RTB objavio pod nazivom “Lutka koja kaže ne”.

1993 – Grupa Prljavo kazalište odsvirala koncert u studiju Radio Velike Gorice umjesto na stadionu Maksimir i snimka je pod nazivom “Zabranjeni koncert” objavljena kao limitirano izdanje naredne godine. Među 10 songova na ovom izdanju našle su se pjesme s albuma “Lupi petama…” – “Pet dana ratujem, subotom se zaljubljujem”, “Kiše jesenje”, “Uzalud vam trud svirači”, “Kao ja da poludiš”, “Tu noć kad si se udavala” i naslovna “Lupi petama”, ali i stariji naslovi “Mojoj majci”, “Marina”, “Ma kog me boga za tebe pitaju” i “Heroj ulice”.

1995 – Engleska rock grupa Oasis objavila svoj drugi album “(What’s the Story) Morning Glory?”, koji je postao treće najprodavanije izdanje u Britaniji svih vremena, te je svrstan među 500 albuma svih vremena. Među najvećim hitovima bili su “Wonderwall”, “Don’t Look Back in Anger” i “Champagne Supernova”.

2000 – Izašao četvrti album engleske alternativne rock grupe Radiohead pod nazivom “Kid A”. Nominiran je za nagradu Grammy kao album godine, a nagrađen je u kategoriji “najbolji altrenativni album”, a New Musical Express ga je proglasio za jedan od 100 najboljih britanskih albuma svih vremena. Poznatije pjesme sa albuma postale su “The National Anthem” i “Optimistic”.

2017 – Umro Tom Petty (66), američki rock autor, gitarista i pjevač. Kao Tom Petty & Heartbreakres imao je uspješnu karijeru koja je trajala od 1976. do zadnjih dana života (preminuo je iznenada od posljedica srčanog udara) i u kojoj je objavio 13 studijskih albuma, te još tri solo izdanja. Uporedo s radom u matičnoj grupi, bio je među osnivačima supergrupe Traveling Wilburys, aktivne od 1988. do 1990. godine, koju su još činili  Jeff Lynne, Roy Orbison, Bob Dylan i George Harrison. Objavili su dva vrlo uspješna albuma, nazvana Volume 1 i Volume 3 (preskočivši br. 2 jer je između dva izdanja preminuo Roy Orbison).