Drazen Ricl, Aljosa Buha

Na današnji dan u svijetu muzike: 01. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1971 – Engleski kantautor Cat Stevens objavio peti album “Teaser and the Firecat”, čiji su najveći hitovi pjesme “Morning Has Broken”, “Moonshadow” te “Peace Train”, koja se uz Lennonovu “Give Peace A Chance” smatra jednom od najboljih antiratnih pjesama u povijesti rocka.

1980 – Zagrebačka pop grupa Srebrna krila, predvođena pjevačem hrapavog glasa Vladom Kalemberom, čija je popularnost izazivala histeriju među ženskom teen publikom, održala završni, 14. uzastopni koncert u beogradskom Domu sindikata, što je bio najveći neprekidni koncertni serijal u istom prostoru koji je zabilježen na domaćoj pop sceni u 20. stoljeću.

1982 – Sony plasirao na japansko tržište prvi CD player, a ubrzo je stigao i na ostatak svjetskog tržišta i događaj je označen kao “Big Bang” digitalne audio revolucije.

1985 – Pod pritiskom prevelikih profesionalnih obaveza i s teretom iznenadne ogromne slave, Mladen Vojičić Tifa zvanično napustio Bijelo dugme. Naredne je godine s Vatrenim poljupcem snimio album “100 % rock and roll”, a u ljeto ’87. priključio se grupi Divlje jagode, koju je napustio nakon snimanja albuma “Konji” i nastavio raditi samostalno.

1986 – U bolnici Vojne medicinske akademije u Beogradu, gitarista, pjevač i autor u grupi Crvena jabuka, Dražen Ričl, preminuo od posljedica saobraćajne nesreće 18. 9. u kojoj je poginuo basista u ovoj popularnoj sarajevskoj grupi.

1993 – Zagrebačka grupa Soul Fingers je 1., 2. i 13. 10. 1993. u B.P. Clubu Boška Petrovića snimila album koji je Croatia Records objavila pod nazivom “Live in B.P. Club”. Na izdanju se našlo 16 obrada svjetskih klasika poput “Kiss” (Prince), “Respect” (Otis Redding), “Sex machine” (James Brown), “Soul Man” (Sam & Dave), “Drive My Car” (The Beatles), “Hit the Road Jack” (Ray Charles) itd.

1999 – Koncertom u sarajevskoj Zetri Indexi promovirali album “Kameni cvjetovi”, objavljen nekoliko mjeseci ranije, a tek drugo autorsko studijsko izdanje kultne sarajevske grupe, i to punih 21 godinu nakon “Modre rijeke”, donijelo je 13 naslova, među koja su “U inat godinama”, “Leptiru moj”, “Ruže i suze” i “Crno bijela pjesma”, te najveći hit izdanja, obrada sevdalinke “Snijeg pade na behar na voće”.

2018 – Umro Charles Aznavour (95), planetarno slavni francuski, pjevač, skladatelj, šansonijer i glumac armenskog porijekla. Umjetnik, kojeg su zvali francuski Sinatra, snimio je približno 1200 pjesama na sedam jezika, nastupao u 94 zemlje svijeta i prodao preko 180 miliona izdanja u muzičkoj karijeri koja je trajala 82 godine (!), više od prosječnog ljudskog života. Aktivan je bio do proljeća ove godine, kada je pjevao na svjetskoj turneji kojom je predstavljao svoj 51. album ”Encores”, objavljen 2015. godine, a u okviru koje je trebao nastupiti u pulskoj Areni, ali je koncert otkazan.

1999 - Zetra, Kameni cvjet
Indexi sa prijateljima neposredno pred koncert u Zetri