Na današnji dan u svijetu muzike: 08. oktobar / listopad

Glas.ba RTV Na današnji dan

1948 – Rođen Johnny Ramone (pravim imenom John Cummings), gitarist američke punk rock grupe The Ramones.

1950 – Rođen Rober Bell, poznat i po nadimku “Kool”, pjevač i basist koji je 1964. osnovao grupu Jazziacs, a koja je poslije nekoliko godina promijenila ime u Kool & the Gang.

1957 – Američki rock pionir Jerry Lee Lewis u Sun studiju u Memphisu snimio jedan od dva svoja najčuvenija rock and roll songa u karijeri, “Great Balls of Fire”.

1965 – Rođen C.J. Ramone, basista i najmlađi član američke punk grupe The Ramones. Kada je bend formiran, imao je devet godina, a kada im je pristupio 1989., imao je 24.

1966 – Jimi Hendrix te bubnjar Mitch Mitchell i basista Noel Redding prvi put zajedno zasvirali u jednom londonskom klubu i grupa The Jimi Hendrix Experience je rođena.

1973 – Jugoton objavio singl splitske grupe More s istoimenom baladom. Bilo je to njihovo debitantsko izdanje, a pjesmu je napisao jedan od osnivača grupe, basista Slobodan M. Kovačević, Sarajlija koji je ranije svirao u grupama Lutalice i Pro arte.

1976 – Čuveni EMI Records potpisao s grupom Sex Pistols dvogodišnji ugovor, ali nakon što su krajem novembra objavili prvi singl “Anarchy in the UK”, nešto više od mjesec dana kasnije raskinuli su ugovor s njima i zaustavili produkciju prvog istoimenog albuma. Vjerovatno to, ipak, ne bi učinili da su znali kakav će značaj, a kasnije i finansijski efekt rezultat imati album “Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols”, kojeg je godinu dana kasnije objavio Virgin.

1980 – Ovaj datum označen je kao jedan od važnijih u povijesti popularne muzike, jer je američki muzičar Prince svojim trećim studijskim albumom “Dirty Mind” donio novu poruku na scenu, i muzičku i tekstualnu sa eksplicitnim seksualnim temama. Eksperimentirajući s utjecajima novog vala i tzv. crnog zvuka i uz čvršći rock and roll ritam nego na prethodna dva albuma, Prince je, dakle, na današnji dan 1980. objavio djelo koje je uvršteno među 500 najvećih u povijesti rocka. Neki od najpoznatijih songova s ovog albuma su “Dirty Mind”, “When You Were Mine”, “Do It All Night” i “Head”.

1980 – Objavljen “Remain in Light”, četvrti album američke new wave grupe Talking Heads i njihovo treće izdanje koje je svrstano među 500 najvećih rock albuma svih vremena, a jedan je od prvih u rocku sa naglašenim etno utjecajima. Singlovi sa ovog izdanja bili su “Crosseyed and Painless”, “Houses in Motion” i “Once in a Lifetime” i potonja je ocijenjena kao jedno od 100 najvažnijih američkih muzičkih djela u 20. stoljeću.

1982 – Osnovana grupa Valentino. Sarajevska pop rock grupa Valentino osnovana je kada je lider grupe, gitarista i autor Zijo Rizvanbegović, poslije skoro godinu dana bezuspješnog traganja za pjevačem, napokon objavio oglas u sarajevskom dnevnom listu “Oslobođenje”. Tako je na današnji dan 1982. godine i angažiran pjevač Suad Jakirlić – Jaka, a uz Ziju temelj grupe još je činio basist Emir Čolaković. Do objavljivanja prvog albuma nazvanog “No 1” proći će cijela godina, ali će zato njihova premijera s hitom “Volim te još” biti više nego uspješna. Ako niste znali: Nakon rata u BiH u obnovljenom Valentinu je od originalne postave ostao samo Zijo Rizvanbegović. Pjevač Suad Jakirlić puno ranije je postao stomatolog, basist Emir Čolaković je počeo raditi kao tonac na radiju (preminuo je 2015.), a bubnjar Ademir Volić Kufi je odselio u Englesku.

1986 – PGP RTB objavio drugi album zagrebačke rock grupe Regata pod nazivom “Spavaj mi vještice”. Kao i prvi, snimljen je u studiju Tetrapak u Splitu u produkciji Željka Brodarića Jappe, koji je kao pjevač gostovao u pjesmi “Zbogom pameti”. Muziku, tekstove i aranžmane napisao je lider grupe, gitarist i pjevač Nikola Gečević Koce, osim stihova za “Zbogom pameti”, čiji je autor Stevo Cvikić. Najveći hit u karijeri Regate, “Andrea”, s njihovog prvog albuma, ponovljena je uz dopuštenje Jugotona i na ovom izdanju. Nova zapaženja pjesma bila je pak naslovna numera “Spavaj mi vještice”.

1996 – Engleska ženska pop grupa Spice Girls objavila svoj debitantski album “Spice” i s njime ostvarila čudo: prodan je u više od 23 miliona primjeraka diljem svijeta i poharao je sve svjetske top liste, uglavnom zahvaljujući megahitu “Wannabe”, koji je kao singl postao najbolje prodavano izdanje jedne ženske grupe ikad.

1996 – Dan poslije 30. rođendana američka R&B i pop pjevačica Toni Braxton objavila singl sa svojom najslavnijom numerom “Un-break My Heart”.

1999Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić izveli koncert u beogradskom Sava centru koji je snimljen za album “Live in Belgrade”, prvi Vlatkov album uživo otkako je, nakon raspada grupe Leb i sol, započeo solističku karijeru.

2001 – Objavljen sedmi studijski album Bajage i Instruktora “Zmaj od noćaja”, a zapaženije pjesme bile su “Lepa Janja ribareva kći”, “Da li da odem ili ne” (obrada Clashovog klasika “Should I Stay Or Should I Go”) i balada “Zmaj od noćaja”.