Rolling Stones - RATM

Na današnji dan u svijetu muzike: 16. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1939 – Rođena Dusty Springfield, britanska pjevačica, jedna od rijetkih ženskih sudionica britanske invazije u 60-im godinama prošlog stoljeća, koja je veći uspjeh imala u Americi nego u domovini.

1947 – Rođen Gerry Rafferty, škotski rock pjevač i lider grupa Stealers Wheel (one-hit-wonder “Stuck In The Middle With You”).

1956 – Chuck Berry snimio “Roll Over Beethoween”, s kojim je počela dominacija zvuka električne gitare u rock and rollu, zbog čega se ovaj dan smatra jednim od važnih za rock muziku.

1958 – Rođen Dušan Duda Bezuha, gitarista u grupama Bulevar, Suncokret, Zona B i sastav Đorđa Balaševića, te priznati  tonski inženjer i producent (Bajaga i Instruktori, Bebi Dol, Viktorija, Balašević).

1960 – Rođen Dragan Kremer, cijenjeni beogradski rock kritičar, novinar i publicista u 1980-im.

1964 – The Rolling Stones objavili svoj istoimeni debi album, koji je dvije sedmice kasnije izbio na prvu poziciju britanske liste albuma i tu se zadržao tri mjeseca. Istovremeno je bio jedan od najbolje prodavanih albuma u Velikoj Britaniji 1964. Od 12 pjesama na albumu, samo su jednu napisali Jagger i Richards – “Tell Me (Youre Coming Back)” i to je bio prvo objavljeno autorsko djelo članova Rolling Stonesa. Ostale su bile obrade Williea Dixona “I Just Want to Make Love to You”, Chucka Berryja “Carol”, Bobbyja Troupa “Route 66”, Rufusa Thomasa “Walking the Dog” i drugih.

1965 – Lutalice: Snježni kristali. Svoju jedinu sačuvanu snimku, instrumental “Snježni kristali”, sarajevski VIS Lutalice uradili su u studiju Radio Sarajeva 16. 4. 1965. Grupu je predvodio gitarista Slobodan Bodo Kovačević, a zanimljiva je zbog toga što je jedina u ovo vrijeme u Sarajevu predstavljala ozbiljne takmace Indexima čiji je lider bio ritam gitarist Ismet Nuno Arnautalić. Ako niste znali: Bodo Kovačević je na snimanju koristio svoje pojačalo – koje je bilo prvo originalno tvorničko pojačalo u Sarajevu i to sa ugrađenim efektom jeke, a njega još nisu umjeli proizvesti u studiju. Pa su “Snježni kristali” zanimljivi kao prva ovdašnja rock numera sa eho-efektom.

1984 – Slađana i Dado: Princeza. PGP RTB objavio singl s pjesmom “Princeza” koju su u duetu snimili Slađana Milošević i Dado Topić. Na Dadine stihove muziku je komponirao Aleksandar Sanja Ilić.

1996 – Američka rap metal grupa Rage Against The Machine objavila drugi album “Evil Empire”, sa kojeg je pjesma “Tire Me” osvojila Grammy nagradu, a “Bulls on Parade” i “People of the Sun” su nominirane za najbolju hard rock izvedbu.

1999 – Američki rock experimental autor i pjevač Tom Waits izdao svoj 12. studijski album ”Mule Variations”, za koji je nagrađen Grammyjem, dok je pjesma “Hold On” nominirana za nabolju rock izvedbu. Izdanje su američki rock kritičari izabrali za jedan od 500 navećih nasova u rocku.

1999 – Otvoren klub Močvara. Zagrebačko Udruženje za razvoj kulture (URK) je vlastitim i posuđenim sredstvima otvorilo klub Močvara u Runjaninovoj ulici u Zagrebu (a nepunu godinu kasnije preseljen je u novi prostor napuštene tvornice Jedinstvo), koji je prije svega profiliran kao mjesto za alternativnu, nezavisnu i generalno underground muziku. U septembru/rujnu 1999. pokrenuta je i Tvornica kulture kao “polivalentni pogon za proizvodnju kulture”, otvoren za nove ideje i pokrete. Močvara i Tvornica vrlo brzo su postali najugledniji klupski koncertni prostori u Zagrebu, u kojima su nastupali svi najpoznatiji regionalni bendovi i kantautori, kao i brojni poznati inozemni sastavi.