Na današnji dan u svijetu muzike: 22. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1931 – Rođen Sam Cooke, američki gospel, R&B i soul pjevač, jedan od pionira soul žanra. Između 1957. i ’65. godine imao je 29 songova među Top 40 hitova, među kojima su “You Send Me”, “Chain Gang”, “Wonderful World” i “Bring It on Home to Me”, ne samo kao njegove najpoznatije pjesme nego i među najznačajnijima u historiji popularne muzike. Tragično je stradao u svojoj 34. godini, kada je u bizarnim okolnostima u njega pucao menadžer jednog motela.

1946 – Rođen Malcolm McLaren, u svijetu rocka poznat kao famozni menadžer pionira punka, grupe Sex Pistols.

1949 – Rođen Steve Perry, pjevač rock benda Journey u razdoblju 1978-87 i 1995-98. godine, a poslije solo izvođač, poznat po posebnim vokalnim mogućnostima, odnosno pjevač sa najvišim mogućim vokalnim registrom do razine soprana.

1960 – Rođen Michael Hutchence, pjevač australske rock grupe INXS i koautor većine pjesama na njihovih 12 albuma. Nažalost, ubio se 1997.

1968 – Aretha Franklin, američka R&B / soul / jazz pjevačica, nazivana i “Queen of Soul”, objavila album “Lady Soul”, izdanje uvršteno na listu 500 najvećih albuma svih vremena i u popularnu knjigu “1001 Albums You Must Hear Before You Die”. Hitovi albuma bile su pjesme “Ain’t No Way” i “Chain of Fools”. Za ovaj drugi song Aretha je dobila Grammy nagradu i također je uvrštena na listu 500 najvećih songova ikad.

1968 – Američki psihodelični / progresivni rock bend Spirit izdao istoimeni debi album, a zanimljiv je zbog instrumentalne teme “Taurus” sa srednjovjekovnim prizvukom, koju je potpisao pjevač i gitarista Randy California. Naime, Spirit je kao predgrupa 1969. nastupao na koncertu Led Zeppelina, a dvije godine kasnije tema iz “Taurusa” pojavila se u pjesmi “Stairway To Heaven”, koju su potpisali Jimmy Page i Robert Plant. Sudski proces o pitanju kršenja autorskih prava nije okončan ni do ljeta 2019.

1973 – Objavljen singl američke jazz i soul pjevačice Roberte Flack “Killing Me Softly with His Song”. Pjesmu su napisali Charles Fox i Norman Gimbel, a razne su verzije snimili brojni izvođači, među kojima su Herb Alpert, Engelbert Humperdinck, Frank Sinatra, Tori Amos, Alison Moyet, The Jackson 5, Toni Braxton, Alicia Keys, Shirley Bassey i Fugees, koji su je 1996. snimili kao hip hop verziju. Međutim, verzija Roberte Flack smatra se najboljom i upisana je u Grammy Dvoranu slavnih. Jeste li znali: Originalnu poemu pod nazivom “Killing Me Softly with His Blues” napisala je američka pjevačica Lori Lieberman, opisujući svoj doživljaj jednog koncerta Dona McLeana. Zatim je pjesmu s promijenjenim i sada poznatim nazivom “Killing Me Softly with His Song” snimila 1972., no ona je postala slavna tek nakon izvedbe Roberte Flack.

1973 – Elton John izdao šesti studijski album “Don’t Shoot Me I’m Only the Piano Player”. Postao je njegovo prvo izdanje koje je dobilo višestruke platinaste certifikate za ostvarenu prodaju. Značajnije od toga jeste da su prethodni Eltonovi albumi imali izrazitiji rock zvuk, a s ovim izdanjem on se počeo orijentirati najprije ka tzv. glam rocku koji je u to vrijeme bio aktualan u svijetu, a poslije i sve više ka pop zvuku. Najveći hit ovog albuma bila je pjesma “Crocodile Rock”, ali su još neke bile presudne za zaokret Eltona Johna ka popularnoj muzici – kao što su “Elderberry Wine”, “I’m Gonna Be a Teenage Idol” i “Teacher, I Need You”.

1983 – Rođen Marko Šelić, na muzičkoj sceni poznatiji kao reper Marčelo, a priznat i na književnoj sceni kao autor nekoliko romana.

2001 – Izdavačka kuća Ruf Records objavila prvi internacionalni album beogradske blues gitaristice i pjevačice Ane Popović pod nazivom “Hush”, kako se zvala i njezina prateća grupa koju je formirala u Beogradu u oktobru 1985., a koja je u međuvremenu prestala s radom. Ana Popović je u ovo vrijeme već četiri godine živjela u Holandiji, no svoj prvijenac je snimila u Memphisu. Album je postigao veliki uspjeh i otvorio ovoj bluzerici put do velikih europskih pozornica.

2002 – Najčuvenija solo pjesma Georgea Harrisona “My Sweet Lord” po treći put je dospjela na vrh top lista. Prvi put je lider bila nakon objavljivanja 1970., potom dvije godine kasnije, kada je ženska grupa The Chiffons tužila Harrisona tvrdeći da je plagirao njihovu pjesmu “He’s So Fine”, a treći dolazak na čelo svjetskih top lista, nažalost, bio je zbog Harrisonove smrti,. koji je u 58. godini umro dva mjeseca ranije.

2022 – Umro Aki Rahimovski, rock pjevač i jedan od najpopularnijih muzičara u regiji. Preminuo je u 67. godini, nekoliko dana nakon uspješnog operativnog zahvata ugradnje stentova u koronarne arterije. Rođen je 1955. godine u Nišu, a odrastao u Skoplju.Kao tinejdžer je bio član nekoliko muzičkih sastava poput grupa Vakuum, Krvna braća i Torr, s kojom je 1975. nastupio na legendarnom Boom festivalu u Zagrebu, gdje ga je zapazio Husein Hus Hasanefendić, koji je formirao grupu Parni valjak i Akija angažirao za pjevača. Aki Rahimovski nije bio autor pjesama velikog zagrebačkog rock benda, ali “Neda”, “Jesen u meni”, “Uhvati ritam”, “Pusti nek traje”, “Moja je pjesma lagana”, “Kada me dotakne”, “Ljubavna”, “Zastave”, “Zapjevaj”… ili, kratko rečeno, sve pjesme Parnog valjka glasom i svojim duhom obilježio je veliki pjevač.