Peter Green - Rajko Kojić

Na današnji dan u svijetu muzike: 11. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1951 – Rođen Gabor Lengyel (Lenđel), rock klavijaturista i osnivač grupe Teška industrija.

1953 – Rođen Branimir Džoni Štulić, rock pjesnik, autor, gitarista i pjevač, osnivač grupe Azra.

1961 – Bob Dylan imao svoj prvi veliki nastup, svirajući prije koncerta Johna Lee Hookera Gerdes Folk Cityju u New Yorku.

1966 – Frank Sinatra je snimio pjesmu “Strangers in the Night”. Nekoliko mjeseci ranije njemačka izdavačka kuća Polydor objavila je prvi snimak ove pjesme Berta Kaempferta u izvedbi Ive Robića i s njemačkim nazivom “Fremde in der Nacht”. Zanimljivo, ona je na singlu stavljena na B-stranu, dok je glavna tema bila “Wiederseh’n”. Kada Sinatrina verzija naredne godine dobila tri nagrade Grammy, Ivo Robić je za Jugoton snimio i prepjev pod nazivom “Stranci u noći”, za koji je tekst napisao Ivica Krajač, a aranžman Nikica Kalogjera.

1970 – Peter Green napušta grupu Fleetwood Mac za vrijeme njihove turneje u Njemačkoj. U to je vrijeme imao izrazite zdravstvene probleme zbog upotrebe droge. Do tada je s ovom grupom snimio tri studijska albuma, a dvije njegove pjesme objavljene na singlovima postale su klasici rock muzike – ”Black Magic Woman” iz 1968. i instrumental ”Albatross” iz 1969. Ove 1970. i Fleetwood Mac je bez Greena snimio novi studijski album, a i Peter Green je objavio svoj prvi solo album, simboličnog naziva “The End of Game”.

1972 – Američka rock grupa Creedence Clearwater Revival objavila svoj zadnji album “Mardi Gras” sa kojeg su se na top listama pojavile samo pjesme “Someday Never Comes” i “Sweet Hitch-Hiker”. Grupa se ubrzo poslije ovog albuma raspala, a njen lider John Fogerty nastavio je sa solo karijerom.

1982 – Riblja čorba održala koncert u Beogradu koji je snimljen je za njihov prvi live album u karijeri pod nazivom “U ime naroda”. S pjesmama “Volim, volim, volim, volim žene”, “Neću da ispadnem životinja”, “Dva dinara druže”, “Evo ti za taksi”, “Lutka sa naslovne strane”, “Ostani đubre do kraja” i drugim, album je ostvario prodaju od 120.000 primjeraka i postao najprodavanije koncertno izdanje u dotadašnjem domaćem rocku.

1985 -Pune 23 godine od osnutka, zagrebački Crveni koralji su dobili – svoj prvi album. Diskografska kuća Jugoton objavila je LP ploču pod nazivom “Rock’n’roll zbirka (1963.-1966.)” sa ranim pjesmama, ali ponovo snimljenim, među kojima su “Napuljska gitara”, “Da sam drvosječa” (obrada “If I Were A Carpenter”), “Perfidia” iz repertoara Shadowsa, instrumental “Johnny Guitar” i prva autorska pjesma “Rekla si, volimo se”.

1987 – Rođena Joss Stone (pravim imenom Joscelyn Eve Stoker), britanska soul i R&B pjevačica.

1997 – Umro Rajko Kojić, dan prije svog 41. rođendana. Karijeru je počeo u grupama Glogov kolac i SOS, te se 1978. priključio tek osnovanoj Ribljoj čorbi. U postavi je ostao do ljeta 1984. godine, kada je zajedno sa Bajagom dobio otkaz. Poslije se na sceni pojavljuje vrlo rijetko. Samo je u dvije prilike kao gost odsvirao solo gitaru – u pjesmi “Strah od vozova” na Bajaginom albumu “Jahači magle” (1986.) i u pjesmi “Čuvaj svoju pticu od mene” na eponimnom albumu grupe Indijanci (1995.). Rajko Kojić se smatra najboljim gitaristom koji je svirao u Ribljoj čorbi te jednim među općenito najvrsnijim instrumentalistima ex-YU rocka, zahvaljujući jedinstvenom tonu koju je umio postići na svojim gitarama, uglavnom prepravljanim prema nekim njegovim specifičnim zamislima.

2006 – Ubijen reper Proof, član Eminemovog rap kolektiva D12 i vjenčani kum slavnom repera. Od 1996. do 2005. realizirao je četiri svoja albuma, a peti je objavljen godinu nakon njegove smrti.