Jugosloveni + Zabranjeno pušenje = karikatura

Glas.ba RTV Kolumna Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Bila jednom jedna grupa Jugosloveni. Spjevala nam sredinom osamdesetih karikiranu istoimenu socrealističku himnu, objavljenu na svom prvom albumu indikativno nazvanom ”Došlo mi je da se napijem”.

Ako su tada i nekome bili šarmantni stihovi Ko to voli da popije, ko ne može bez rakije… Jugosloveni… Ko je četr’estosme rek‘o ne, politiku svoju tera, bez Rusa i Amera… Jugosloveni, kvazi power-rock pjesma zabilježila je tek ograničeni uspjeh, kao minorni hit u dijelovima zemlje.

Ispjevavali su rock Jugosloveni na svoja četiri albuma još pričica poput ”Sad me stvarno za sve boli dupe” (u novomilenijsko demokratsko vrijeme preimenovana u ”… boli me uvo”), ”Jugović” i ”Pijem iz zajebancije”, ali im zajebancija nije donijela veću popularnost.

Osnivač, pjevač i autor svih pjesama beogradskog benda, Zoran Paunović Pauna, po vlastitom priznanju fan je Zabranjenog pušenja i dugo je čuvao melodiju i tekst koje je vidio samo kao pjesmu u njihovoj izvedbi. A tekst dosljedan Pauninom umjetničkom nervu: Ovdje se mržnja k’o korov prima… Puno lijepog ima… Pijani, besni, ludi bez droge…

S pomiješanom ijekavicom, ekavicom i čakavicom, ”Jugosloveni” postadoše ”Balkanci” nepromijenjenog stereotipa – još smo pijanci. Dopunjeni u međuvremenu mržnjom i bijesom.

OK, umjetnik ima pravo na vlastite slike. Fascinirajuće je, međutim, koliko je u svojoj melodiji Pauna uspio kopirati stil, ritam i liniju Zabranjenog pušenja. A zbunjujuće koliko je Zabranjeno pušenje uspjelo kopirati samo sebe.

Rijetko se pitam zašto je bilo ko snimio bilo koju pjesmu. Za ovu (baj d vej, s potpisom Grand produkcije!) pitanje se nameće samo po sebi.

Još jedan baj d vej: foto ilustracija ”šoka i nevjerice” koja je službeno distribuirana uz vijest o pjesmi vjerovatno se omaknula.